Impregneren of afdichten van leisteen - verschillen en tips

Leisteen is een zeer populair natuurlijk materiaal, dat te kampen heeft met de meest uiteenlopende invloeden, vooral in de buitenlucht, zoals de milieuomstandigheden. Indien nodig moet dan worden gezorgd voor bescherming door middel van impregnatie of verzegeling.

impregneren van leisteen
Leien zijn meestal verzegeld

Houd de leien schoon en bescherm ze tegen vuil

Vandaag de dag wordt leisteen gebruikt voor een grote verscheidenheid aan oppervlakken. Het is niet meer alleen de gevel of het dak waarop de grijze leisteen of leisteenplaten op de klassieke manier worden aangebracht. In sommige gevallen zijn het ook oppervlakken in het interieur, bijvoorbeeld in de keuken, die dagelijks te maken hebben met invloeden van buitenaf in de vorm van vuil, vocht of andere invloeden van buitenaf en daarom voldoende beschermd moeten worden. Tot slot moet eenvoudig onderhoud van de leisteenplaten of leisteenoppervlakken mogelijk zijn. Een afdichting of impregnering kan helpen om de oppervlakken effectief te beschermen voor een lange tijd en om ze te beschermen tegen zware vervuiling of andere beschadigingen.

Grondige reiniging is het begin

Voor het afdichten of impregneren moeten de oppervlakken eerst grondig worden gereinigd, bij voorkeur met een speciaal voor natuursteen ontworpen reiniger. Gebruik nooit zure reinigingsmiddelen die het oppervlak of materiaal blijvend kunnen beschadigen en die meestal lelijke vlekken of verkleuringen veroorzaken. Er is echter één uitzondering op deze regel, namelijk amidosulfonzuur, dat het materiaal niet aantast. Het wordt vaak gebruikt als ontkalkingsmiddel.

Gebruik van een afdichtingsmiddel

De afdichting beschermt het oppervlak zeer goed tegen invloeden van buitenaf en maakt vooral het onderhoud van de leien veel gemakkelijker. In wezen biedt het de volgende eigenschappen:

  • Gemakkelijk te onderhouden en glad oppervlak
  • effectieve bescherming tegen vocht en vuil
  • de kit vormt een soort beschermende laag

Impregnering als alternatief

Impregnering heeft een iets ander effect, omdat het in het materiaal doordringt in tegenstelling tot de afdichting. U moet er echter rekening mee houden dat niet elk type leisteen zonder verdere behandeling kan worden geïmpregneerd. Als dit echter mogelijk is vanwege de aard van het materiaal, kan de impregnering ook worden gebruikt om zwaardere vervuiling en de opname van vloeistoffen in het materiaal te voorkomen. Vervuiling van verschillende leisteenoppervlakken moet echter, indien mogelijk, snel worden verwijderd voordat het zich vestigt. Bovendien kan het zijn dat de impregnatie na verloop van tijd moet worden herhaald.