Mag je een dak extra isoleren?

Dat het goed is om een dak te isoleren is natuurlijk bekend. Het is echter nog beter om extra te isoleren. De vraag waar velen dan ook mee rondlopen is in welke mate het mogelijk is om het dak wat dikker te bedekken. Op deze plek is hierop aan de hand van een aantal vragen het juiste antwoord te vinden.

dak extra isoleren

Welke vorm heeft het dak?

Het is over het algemeen zo dat een dak wordt geïsoleerd met een vorm van isolatiewol. Het dak heeft dan de volgende vorm. Eerst het dak zoals dat van buiten te zien is met pannen. Daaronder direct een onder dak. Dan volgt een laag van de isolerende wol. Tot slot is er ook vaak een dampscherm. Wat de rol van dat scherm is niet voor iedereen even duidelijk. Daarom is het handig om hier wel eerst wat meer informatie over op te doen. Zo is ook de combinatie met de isolatie goed te begrijpen. Dit wordt ook wel de klassieke opbouw genoemd. In sommige gevallen wordt gekozen voor een bijkomend pakket. Dan zijn er twee dampschermen waartussen het vocht gevangen zit en niet meer naar buiten kan lekken. Bekijk ook: Dakisolatie: overzicht geschikte materialen voor het isoleren van daken

Mag isolatie onder het dampscherm?

De vraag is dus of je extra mag isoleren onder het dampscherm. Dit is lastig. Het dampscherm heeft namelijk een rol voor de binnenzijde van de isolatie. Het beschermt tegen de vochtige lucht aan de binnenzijde van de woning. Vocht door koken of douchen is hier een voorbeeld van. Het is juist zo dat het onderdak open is. Daar kan dan de opgevangen vocht uit worden afgevoerd. Wanneer er een nieuwe laag isolatie wordt geplaatst, dan blijft het vocht juist hangen. Dit kan de isolatie aantasten, maar ook voor andere problemen zorgen in de woning.

Hoe is dit op te lossen?

De vraag is dan natuurlijk hoe toch extra isolatie is aan te brengen. Gelukkig is dit niet lastig. Verwijder daarvoor eerst het dampscherm. In sommige gevallen is het doorprikken van het scherm al voldoende. Er komt namelijk een nieuw dampscherm onder. Dit kan het vocht dan tegen houden. Door het doorprikken kan het vocht via het onderdak een weg naar buiten vinden. Op die manier is het dus mogelijk om isolatie extra dik aan te brengen. Het is slim om hierover een kostenraming aan te vragen. Zo is er direct mee aan de slag te gaan. Vraag hiervoor de specialist.