Geniet nu nog van een energiepremie voor dakisolatie tot 2020

Als bewoner van een goed geïsoleerde woning kun je optimaal profiteren van de vele voordelen daarvan. Een woning die goed geïsoleerd is, is veel comfortabeler om te bewonen. Tijdens de wintermaanden hoe je je verwarming lang niet zo hoog te zetten en je hebt geen last tocht wat door de kieren van de woning blaast. In de zomer zal een goede isolatielaag je woning juist beschermen tegen de hitte. Hierdoor hoef je geen airconditioner aan te schaffen dat normaal gesproken erg veel energie verbruikt. Isolatie is dus niet alleen goed voor het wooncomfort, het is ook goed voor je portemonnee.
Bekijk ook: Dakisolatie kostprijs per vierkante meter

dakisolatie energiepremie tot 2020

Dakisolatie

Het dak van een woning staat voortdurend bloot aan de verschillende weersomstandigheden. Een goede dakisolatie kan dan ook van invloed zijn op de gehele woning. Vandaar ook heeft de Vlaamse overheid bepaald dat tegen 2020 elk dak in Vlaanderen voldoende geïsoleerd moet zijn. Voldoet je dak vanaf 2020 niet aan de gestelde isolatie-eisen, dan kan de overheid je woning ongeschikt voor bewoning verklaren. Maar niet iedereen kan nog voor 2020 even snel zijn dak laten isoleren. De Vlaamse overheid helpt een handje met de invoer van de isolatiepremie. De isolatiepremie is een premie waar je recht op kunt hebben bij alle vormen van huisisolatie, waaronder dakisolatie.

Soorten dakisolatie

Een zolder die verwarmd wordt en niet geïsoleerd is kan veel warmte verliezen. Dit is jammer van de gebruikte energie, want daar betaal je wel voor. Het is daarom verstandig om het dak van de zolder van binnenuit te isoleren. Zo kan er geen warmte ontsnappen. Wordt de zolder niet gebruikt en is de zolder onverwarmd, dan kun je ook kiezen voor het isoleren van de zoldervloer. De kou van de zolder zal zo niet naar de rest van de woning kunnen trekken. Beide vormen van isolatie vallen onder de isolatiepremie.

Voorwaarden voor premie dakisolatie

  • De premie geldt niet voor nieuwbouwwoningen en enkel voor woningen die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Heeft aansluiting later plaatsgevonden, dan moet in ieder geval de bouwaanvraag voor 1 januari 2006 zijn ingediend.
  • Heb je in het verleden reeds een premie ontvangen voor het isoleren van een deel van het dak en je gaat nu een ander deel isoleren, dan heb je ook recht op de premie.
  • De datum die op de eindfactuur is leidend voor welk jaar je de isolatiepremie ontvangt. Bij aanvraag van de premie mogen de facturen niet ouder dan 12 maanden zijn.
  • De minimale warmteweerstand (Rd-waarde) van de isolatie moet 4,5 m² k/w zijn. Alle voorwaarden waar het isolatiemateriaal aan moet voldoen staan vermeld op het aanvraagformulier.
  • Als je als huurder je dak laat isoleren en de facturen staan op zijn naam, dan heeft ook een huurder recht op de isolatiepremie.

Hoeveelheid premie

De isolatiepremie is afhankelijk van de wijze van plaatsing. Je bent namelijk niet verplicht om dakisolatie door een expert aan te laten brengen, je mag het ook zelf doen. Voor de jaren 2017 en 2018 is de dakisolatiepremie € 6,- per m² als je je isolatie door een aannemer laat plaatsen. Doe je het zelf, dan heb je recht op € 3,- per m². Vanaf 2019 is de premie € 4,- per m² door een aannemer en € 2,- per m² als je zelf je dakisolatie aanbrengt. De premie kan aangevraagd worden bij je elektriciteitsnetbeheerder. Dit is Eandis of Infrax.