Welk type milieuvriendelijk dak is het beste in een koud klimaat?

Als u woont in een gebied dat regelmatig drie meter diepe sneeuwval krijgt, of waar het niet ongewoon is om de weerman te zien wijzen op dieptepunten van -20, dan heeft u waarschijnlijk een speciale verering voor uw dak. Het doet niet alleen al het gebruikelijke werk om u en uw gezin veilig en comfortabel te houden, het staat ook letterlijk als een schild tegen de elementen.
Lees ook meer over ontmossen van daken.

Daarom is het zo belangrijk om een materiaal te kiezen dat bij uw omgeving past. In het bijzonder, sommige nieuwere dakbedekkingsoplossingen - zoals zonne- of groendaken - kunnen veel meer doen dan uw standaard asfaltschindels om zowel de energie-efficiëntie van uw huis als de hoeveelheid passieve warmtewinst die in het interieur van uw huis wordt overgedragen, te verhogen. Deskundigen die de milieu-impact van gebouwen bestuderen, zeggen dat daken een enorme deuk maken in de totale impact van een gebouw op de lokale ecologie, vooral door hun grote oppervlakte.

sneeuw op zonnepanelen

Laten we eens kijken naar enkele innovatieve nieuwe dakbedekkingsmaterialen, hun voor- en nadelen, en hoe u kunt profiteren van passieve verwarming door het type dak dat u voor uw huis kiest.

Daken met zonnepanelen tonen goede vooruitzichten bij koud weer

Naast het verlagen van uw energiekosten door het compenseren van het elektriciteitsverbruik, verhogen PV-panelen ook de totale energie-efficiëntie van een dak. In een beoordeling in het Journal of Industrial Ecology werd gekeken naar verschillende milieuvriendelijke daken op verschillende plaatsen waar het koud is, waaronder Vancouver, Toronto en Calgary. Daarbij vonden ze dat zonne-energie veel beter presteert dan zowel groene daken als koele daken in het gebied.

Met "presteert" bedoelen ze echter de totale impact op het milieu. De groene energie die wordt opgewekt door zonnedaken compenseert meestal de koolstofuitstoot die ontstaat door de productie van het paneel.

PV-panelen hebben een schaduwwerking die de behoefte aan koeling in de zomer vermindert. Natuurlijk kunnen ze in dezelfde zin de vraag naar verwarming in de winter licht doen toenemen. Dit verhoogde energieverbruik is echter niets vergeleken met de hoeveelheid niet-hernieuwbare brandstof die ze compenseren, zo concludeerde de studie.

En ander onderzoek laat meer veelbelovende resultaten zien als het gaat om verwarming in de winter voor zonnehuishoudens. Een experiment uitgevoerd door onderzoekers van de UC San Diego Jacobs School of Engineering ontdekte dat, terwijl panelen de plafonds gedurende de dag ongeveer 5 graden koeler houden, ze in feite gedurende de nacht warmte vasthouden, waardoor ze een isolerend effect hebben. Dat betekent dat de thermische voordelen voor zonnedaken groter zouden kunnen zijn dan eerder werd gedacht. Dus als je panelen hebt afgeschreven omdat je in het kille noorden woont, kun je ze misschien een tweede keer bekijken.

milieuvriendelijke groene daken

Groene daken: Een milieuvriendelijke manier om uw huis te isoleren...

Er is een speciaal soort huiseigenaar nodig voor een groen dak. Volledig bedekt met levende vegetatie, maken ze zeker een gedurfde ontwerpverklaring, om het zacht uit te drukken. Maar met de CO2-uitstoot en de klimaatverandering in het achterhoofd krijgen groene of "levende" daken steeds meer aandacht als een volledig natuurlijke oplossing om de energie-efficiëntie van daken te verbeteren.

Naast het verminderen van broeikasgassen en het beperken van de luchtvervuiling, beweren voorstanders van groene daken zoals de EPA dat deze levende oppervlakken het interieur op natuurlijke wijze isoleren, wat betekent dat de bewoners ook minder verwarming en koeling gebruiken. Ze wijzen ook op het vermogen van levende daken om de afvoer van regenwater te beheren en de regenval te filteren, zodat er minder giftige vervuilende stoffen in de nabijgelegen beken en meren terechtkomen.

Maar hoe zit het in een koud klimaat, waar daken regelmatig worden bedekt met zwaar ijs en sneeuwval? In dezelfde studie van Journal of Industrial Ecology vergeleken onderzoekers ook de effecten van groene daken in Canadese grootstedelijke gebieden. Ze ontdekten dat zelfs in de barre weersomstandigheden van Vancouver, Toronto en Calgary groene daken positieve ecologische voordelen hebben, hoewel ze misschien niet zo effectief zijn als zonnedaken.

Groendaken verminderen vooral de watertoxiciteit van het gebied, vooral in gebieden met meer neerslag. In Vancouver, bijvoorbeeld, is de aquatische ecotoxiciteit in de buurt met negen procent gedaald, alleen al door de invoering van groendaken in het gebied.

Maar zelfs met deze positieve ecologische voordelen kunnen groendaken niet op tegen de zon als het gaat om het verminderen van de uitstoot. Hoewel ze het stedelijke hitte-eilandeffect verlagen en huizen minder energie laten verbruiken voor verwarming en koeling, bleek uit onze studie dat zonnedaken veruit het beste zijn voor de vermindering van de koolstofuitstoot. Toch, als je het idee van een groen dak leuk vindt, zou je de voordelen van beide kunnen krijgen door het installeren van een terras op het dak met een grote tuin.

witte daken

Het is nog niet zo lang geleden dat milieuactivisten een gaga waren voor coole daken. Je dak wit schilderen voor een goedkope, eenvoudige oplossing voor het hitte-eilandeffect in de stad? Lijkt me een no-brainer. Maar dat is voordat een Stanford studie werd uitgebracht die aantoonde dat witte daken daadwerkelijk bijdragen aan de opwarming van de aarde. Lichtkleurige oppervlakken verminderen massaal de bewolking, wat de droogte versnelt en de gemiddelde temperatuur verhoogt.

En koele daken doen bijna niets om de milieuprestaties op locaties met koud weer te verbeteren. Omdat witte daken de zonnewarmte weerkaatsen, worden ze doorgaans niet aanbevolen voor woningen in het noorden. In feite presteren uw standaard donkergekleurde asfaltschindels waarschijnlijk iets beter voor woningen in deze gebieden. Omdat ze de warmte van de zon absorberen, kan je wat passieve zonnewinst voelen in de winter. Al met al is er veel meer analyse nodig voordat we allemaal op het koele dak springen - vooral voor degenen onder ons die te maken hebben met strenge wintertemperaturen.