Hoe om te gaan met watervlekken op je dak

watervlekken op je dak

Als de buitenkant verraderlijk wordt, is een massief dak de eerste verdedigingslinie tegen de elementen. U kunt zich voorstellen hoe ontmoedigend het is wanneer de beschermende bedekking van uw huis begint te veranderen in uiterlijk - een duidelijke aanwijzing dat uw dak de impact van guur weer in de loop van de tijd voelt. Water is een van de meest voorkomende oorzaken van veroudering van een dak, waardoor lelijke vochtvlekken ontstaan die de veiligheid van uw huis in gevaar dreigen te brengen als ze niet worden behandeld. Denk aan de kleur van watervlekken en de omvang van de schade bij het bedenken van een oplossing voor uw dak.
Gerelateerd: mos op dak

Zwarte of groene dakvlekken

Zwarte of groene watervlekken op uw dak wijzen op groeiende organismen, zoals algen of mos. De aanwezigheid van constant vocht en zonlicht zorgt voor een heerlijke en gezellige oogstplek voor zulke microscopische huurders. Ze kunnen ongewenste vochtigheid insluiten of andere, grotere wezens uitnodigen om de top van uw huis te verwoesten. Het is mogelijk om het probleem zelf te besproeien of te schrobben, maar de kans is groot dat het verdere, onherstelbare schade aanricht.

Witte of gele dakvlekken

Een witte of gele verkleuring van het dak suggereert dat er hard water wordt opgebouwd door een airconditioner of een verdampingskoeler. Dit soort verkleuringen komt vaak voor op de lagere delen van het dak onder de koeleenheden en steekt als een pijnlijke duim uit. Vergelijkbaar met algenachtige vlekken, zal een poging om te schrobben of power-wash het waarschijnlijk nog erger maken. In plaats daarvan kunt u proberen de schade te verbleken met een azijn-oplossing, die werkt om geleidelijk milde vlekken te verdoven zonder risico voor de planten of dieren in de omgeving van uw huis. Wees voorzichtig met eventuele hardere huismiddeltjes, want die kunnen gevaarlijk worden als ze verkeerd worden behandeld.

Bij twijfel zijn professionele dakbedekkingsbedrijven beter uitgerust om dakbedekkingsvlekken uit te roeien met speciale chemicaliƫn, sealers of nieuwe afweermiddelen wanneer dat nodig is.