Moet je je dak wit schilderen om energie te besparen?

Weet je nog dat je in de wetenschapsles leerde over de fysieke eigenschappen van zichtbaar licht? Namelijk het feit dat donkere oppervlakken de neiging hebben om op te warmen in de zon, terwijl lichtere oppervlakken koeler blijven? In het geval dat je een beetje opfrissing nodig hebt, gebeurt dat omdat zwarte kleuren alle golflengten van het licht absorberen, terwijl witte oppervlakken deze weerkaatsen. Lees ook meer over dakisolatie.

Zou het, gezien dat principe, niet zinvol zijn om de donkergekleurde dakspanen op uw dak te laten vallen? Immers, ze absorberen waarschijnlijk alleen maar warmte en zorgen ervoor dat de AC van uw huis harder werkt, toch? Nou, het antwoord is eigenlijk iets ingewikkelder dan dat. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van witte dakvlakken, om u te helpen beslissen of deze functie wel of niet geschikt is voor u.

koude daken

De koud dak Controverse

Bepaalde energieprofessionals kunnen een zogenaamd "koud dak" aanbevelen - een wit geschilderd oppervlak of gemaakt van een lichtgekleurd materiaal - aan huiseigenaren die hun energieverbruik willen verminderen. Over het algemeen behouden zij deze aanbeveling voor huiseigenaren die in bijzonder warme klimaten leven - gebieden met warme dagen en problematische koelingskosten. Die in het noorden kunnen eigenlijk profiteren van de extra warmtewinsten van donkergekleurde daken. Een koel dak is dus alleen zinvol voor woningen in een warm klimaat, waar overtollige zonnestraling een probleem is.

Koele daken hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen als een innovatief energiebesparend initiatief. Omdat zwarte oppervlakken warmte absorberen, stellen voorstanders, verhogen ze het stedelijke hitte-eilandeffect. Dat betekent dat ze de omgevingstemperatuur in dichtbevolkte stedelijke gebieden verhogen, wat op zijn beurt de behoefte aan AC- en andere koelmaatregelen doet toenemen. Als daken daarentegen wit zouden worden geverfd, zou het effect afnemen.

Deze maatregel kan echter wel een aantal positieve resultaten opleveren voor individuele woningen die energie willen besparen, maar op de lange termijn zijn er aanwijzingen dat als we al onze daken wit zouden verven, dit schadelijk zou kunnen zijn voor het milieu. Een studie van Stanford concludeerde bijvoorbeeld dat witte daken in feite het tegenovergestelde effect zouden kunnen hebben van het beoogde effect. Hun modellering toonde aan dat een toename van witte oppervlakken de algehele bewolking van het gebied zou kunnen verminderen, waardoor er meer zonlicht en warmte in de omringende stad zou kunnen komen. Die warmte zou op haar beurt de opwarming van de aarde kunnen verhogen, waardoor de energiebesparende voordelen van het lichtgekleurde dak teniet worden gedaan.

Wat zijn de voordelen van lichtkleurige daken?

Hoewel onderzoekers nog steeds extra onderzoek moeten doen om te beslissen hoe koele daken massaal de steden beïnvloeden, zult u, als u kiest voor een lichter gekleurd dak op uw huis, zeker een aantal directe voordelen zien. Hier is een voorbeeld van een aantal van die voordelen:

  • Volgens het ministerie van Energie kan een lichtgekleurd dak de oppervlaktetemperatuur tot 50 graden verlagen. Hoe koeler uw dak blijft, hoe beter de kans is dat het gedurende de hele levensduur blijft bestaan.
  • Koele daken beperken de hoeveelheid warmte die in het interieur van uw huis wordt overgedragen, waardoor u minder AC nodig hebt.
  • Hoe minder AC u gebruikt, hoe meer u bespaart op uw nutsvoorzieningen. Zo hebben sommige huiseigenaren gemeld dat hun energierekening met meer dan €100 per maand is gedaald nadat ze een koel dak hebben geïnstalleerd.
wit koud dak

Waar is een koel dak van gemaakt?

Terwijl u altijd kunt kiezen om lichtere gekleurde dakspanen te installeren tijdens een herhalingsdak, kiezen veel huiseigenaren er ook voor om hun daken achteraf aan te passen met behulp van koele dakbedekkingen. Deze producten bestaan uit siliconen, acryl of polymere vloeistoffen die er uitzien en aanvoelen als een zeer dikke verf. In tegenstelling tot lichtgekleurde shingles, zijn ze speciaal geformuleerd om licht en warmte te reflecteren. Meestal bevatten ze UV-bestendige materialen die uw dak beschermen tegen beschadiging door de zon. Sommige kunnen zelfs voorzien zijn van waterbescherming die ervoor zorgt dat er geen regen op het oppervlak van uw dak kan vallen.

Voordat u uw dak met een koele dakcoating gaat schilderen, moet u het grondig reinigen met een hogedrukreiniger. Zo voorkomt u dat er vuil of gruis in het dak terechtkomt, wat de warmtevermindering teniet doet. Dit is ook een goed moment om te controleren op losse, gebroken of ontbrekende dakspanen. Zorg ervoor dat u eventuele schade die u ziet voordat u begint te schilderen, oplost. U kunt ook een dakdekker of schilder inhuren om het werk voor u te doen.

Wanneer is een koud dak geschikt?

Zoals eerder vermeld, tonen koele daken de grootste voordelen in zeer warme klimaten, waar de kosten van de airconditioning hoog zijn. Als u echter in een subtropisch of ander vochtig gebied woont, is het mogelijk dat een koel dak de aanwezigheid van schimmel en algen verhoogt, omdat het oppervlak niet warm genoeg is om deze groei af te schrikken. Die algen kunnen op hun beurt na verloop van tijd schade aan uw dak veroorzaken. In koudere klimaten kan een lichter gekleurd dak ook condensatie opvangen, wat ook uw dak kan beschadigen.

Al met al is het de moeite waard om de risico's en voordelen van een koel dak af te wegen voordat u ervoor kiest om er een op uw huis te installeren, want het is altijd een cool idee om uzelf te informeren over uw energieverbruik.