Plat dak onderhoud

Heb je een plat dak? Voor sommigen kunnen platte daken verschillende problemen opleveren, maar dat hoeft niet! Door uw dak goed te onderhouden door regelmatig onderhoud uit te voeren en het de aandacht te geven die het nodig heeft, moet het goed blijven en u goed van dienst zijn.

plat dak onderhouden

Tips voor het onderhoud van platte daken

Laat het regelmatig controleren

Veel huis- en bedrijfseigenaren laten hun daken niet zo vaak controleren als ze zouden moeten. U moet uw platte dak minstens drie keer per jaar laten controleren. Als u bomen in de buurt heeft, controleer het dan nog vaker. Inspecteer uw dak na een zware sneeuwval in de winter en na regenval in de zomer. Let op zwemwater, blaren, gaten, zachte plekken (beschadigde isolatie) en scheuren. Als u een van deze problemen opmerkt, neem dan contact op met een professionele dakdekker. Uw dak kan worden gerepareerd of het kan tijd zijn om het te vervangen. Opmerking: Als u uw dak niet veilig kunt inspecteren, bel dan een dakdekker om het voor u te doen.

Gerelateerd: Plat dak vernieuwen

Hou het proper

Omdat puin gemakkelijker wordt verzameld op platte daken dan op schuine daken, is het noodzakelijk om het reguliere onderhoud bij te houden. Gelukkig zijn platte daken gemakkelijker en veiliger te betreden dan schuine daken, waardoor het opruimen van puin vrij eenvoudig is. Zorg er echter voor dat u uw dak niet beschadigt als u er op loopt. Voor en na de winter zijn het mooie tijden om deze klus te klaren, het voorzichtig opruimen van bladeren, vuil en alles wat er nog meer op het dak ligt met een bezem.

Knip de bomen in de buurt

Als je bomen hebt met takken die overhangen of je dak raken, snijd ze dan terug. Je wilt niet dat er takken op vallen of tegen je dak schuren en schrapen. Mos kan zich ook vanuit een boom in de buurt op je dak verspreiden en je dak beschadigen.

Lekken snel verhelpen

Als uw platte dak een scheur heeft of ergens lekt, schakel dan een professional in om de situatie te evalueren en de nodige reparaties uit te voeren. Zoals bij elke lek in het dak, moeten ze onmiddellijk worden aangepakt om verdere schade te voorkomen. Lekken in platte daken komen meestal voor rond het gootstuk en in de naden.

Lees ook Plat dak laten herstellen

Let op het gewicht

Als er te veel sneeuw en ijs op uw dak valt, kan het gewicht te hoog worden. Als uw dak goed geïnstalleerd is, is dit onwaarschijnlijk (maar niet onmogelijk). In een extreme situatie kan een dak door overgewicht instorten. Over het algemeen zijn platte daken sterk genoeg gebouwd om het benodigde gewicht op bepaalde plaatsen te kunnen dragen. Om veilig te zijn, moet u zich ervan bewust zijn hoeveel gewicht uw dak veilig kan dragen.

Zorg voor een goed afwateringssysteem

Als u merkt dat er water op uw dak wordt gepoold, kan het zijn dat uw dakafvoersysteem onvoldoende is. Het kan zijn dat het moet worden aangepast of dat het moet worden vrijgemaakt van verstopping.

De meest voorkomende reden voor problemen met platte daken is nalatigheid van de kant van de commerciële of residentiële bouwheren; het merendeel van de tijd kunnen ernstige problemen worden vermeden.

De meeste platte daken gaan doorgaans slechts 10 tot 20 jaar mee voordat ze moeten worden vervangen. Als u regelmatig problemen krijgt met uw platte dak, kan het het einde van de levensduur van het dak naderen.

Dakreparaties in uw omgeving

Heeft u een dakreparatie nodig in uw omgeving? Neem dan contact met ons op!