Plat dak waterdicht maken: EPDM of PVC membraan?
Krijgt uw toekomstige woning een plat dak? De trend van kubuswoningen zet zich voort, zowel bij de bouw als bij de uitbreiding van woningen. Deze vorm van dak vereist andere constructietechnieken dan een traditioneel dak en een keuze van specifieke materialen om een optimale waterdichtheid te garanderen. EPDM-membraan, PVC... Deze termen zijn u misschien vreemd, maar u zult er toch mee te maken krijgen voor uw bouw of woninguitbreiding. Welk systeem moet op platte daken worden gebruikt om ze waterdicht te maken? Volg de gids!
Gerelateerd: plat dak vernieuwen: kostprijs per m2
Alles wat u moet weten over platte daken
Een plat dak is alleen plat in naam! In werkelijkheid bestaat een plat dak uit één enkele horizontale helling (met een hoek van minder dan 15 graden) om de afvoer van regenwater te verzekeren, dat zonder deze helling op het dak zou kunnen stagneren en waterinfiltratie zou kunnen veroorzaken. Het platte dak bestaat uit een vloer, een eventuele dampdrempel, een thermische isolatie, een waterdichtingsmembraan om de isolatie te bedekken en kan openingen hebben voor de lichtinval van het gebouw.
Waterdicht maken is essentieel omdat het voorkomt dat water binnendringt dat het gebouw en de binneninrichting zou kunnen beschadigen. Het beschermt ook het gebouw tegen slechte weersomstandigheden (wind, sneeuw...) en de thermische isolatie, om de duurzaamheid ervan in de tijd te verzekeren. Het is de waterdichting vakman die zorgt voor de waterdichting van uw dakterras.
Het is ook belangrijk te weten dat er 2 soorten platte daken zijn, met verschillende functies: daken die toegankelijk zijn, geschikt voor verbouwing en verkeer, ook wel platte daken genoemd, en daken die niet toegankelijk zijn (behalve voor onderhoud of voor het plaatsen van fotovoltaïsche panelen). Het platte dak kan ook worden begroeid, om redenen van esthetiek, versterking van de thermische/akoestische isolatie, maar ook om te voldoen aan de eisen van bepaalde PLU die platte daken alleen onder deze voorwaarde toestaan.
De verschillende waterdichtingsoplossingen voor platte daken
Vandaag de dag zijn eenlaagse synthetische membranen de producten bij uitstek voor het waterdicht maken van platte daken. Enkele jaren geleden was bitumen nog de oplossing bij uitstek, maar omdat het niet erg milieuvriendelijk is, wordt het steeds minder gebruikt. Synthetische membranen hebben het voordeel dat ze niet met een vlam gelast hoeven te worden en dat ze snel te installeren zijn.
Het EPDM membraan
EPDM wordt steeds meer gebruikt om platte daken waterdicht te maken. Het eenlagige EPDM-membraan (deze afkorting staat voor "ethyleen propyleen diene monomeer") is flexibel, waterdicht en heeft een levensduur van meer dan 50 jaar. Het is meestal zwart en kan ongeveer 1,5 mm dik zijn. Het heeft het voordeel dat het zeer elastisch is, waardoor het bestand is tegen temperatuurschommelingen en zich kan aanpassen aan de bewegingen van het substraat. Het is ook ontworpen om UV- en weerbestendig te zijn.
Het EPDM-blad wordt op grote rollen geleverd, zodat het op maat kan worden gesneden en op een groot oppervlak kan worden gelegd, zonder voegen. Het kan koud worden gelegd, door de voegen te lijmen, mechanisch te bevestigen of door te ballasten met grind, vegetatie of met noppen.
Het is ook een ecologisch materiaal, recycleerbaar, met een beperkte impact op het milieu en een goede ecobalans aangezien het geen chloor of zware metalen bevat.
Het EPDM-membraan kan worden aangebracht op een plat, groen of circulatiedak en op een betonnen, houten of stalen vloer. Hieronder ziet u twee foto's van platte daken die wij met een EPDM membraan hebben gemaakt. De helling laat het regenwater afvloeien naar de regenwaterafvoer.
Het PVC membraan
De PVC platdakbekleding is gemaakt van polyvinylchloride, een licht kunststofmateriaal dat in verschillende kleuren verkrijgbaar is. Het kan worden bevestigd door lijmen, met een heteluchtlas zonder vlam of mechanisch.
PVC is iets gevoeliger voor UV-licht dan EPDM, wat de kortere levensduur verklaart. Het PVC-membraan wordt geleverd op rollen met standaardafmetingen en vereist naden, met een algemeen gladder uitzicht dan EPDM.
U hoort ook wel van platte daken met bitumenlagen. Dit is echter een ouderwetse waterdichting die op den duur niet erg duurzaam is en niet erg milieuvriendelijk. Wij bieden het niet aan bij de bouw van onze nieuwe huizen, omdat het in strijd is met de E+C- en binnenkort de RE2020.
Uw huis met plat dak met BKG.
Wil je een huis met een plat dak? Op zoek naar een aannemer voor uw nieuwe vrijstaande woning project?