Hoeveel kost een EPDM-membraan per m²?

De prijs van een EPDM membraan is gemiddeld €55/m², met een bereik tussen €45 en €80/m² inclusief installatie. In detail varieert de prijs van een EPDM membraan van €55 tot €80/m² voor renovatie en van €45 tot €70/m² voor nieuwbouw.

prijs epdm membraam
EPDM-membraanwerkGemiddelde prijs per m² (met montage)
Renovatie€55 tot €80
Renovatie met isolatie€140 tot €210
Bouw€45 tot €70

Type en oppervlakte zijn de belangrijkste parameters die de kosten van uw EPDM-membraanproject beïnvloeden. Het is echter noodzakelijk om andere elementen te bepalen om uw budget te verfijnen:

 • Isolatie.
 • Type gebouw.
 • Kwaliteit van de ondergrond.
 • Installatie accessoires.
 • Dakbedekkingselementen.
 • Toegankelijkheid.

Het EPDM-membraan is een van de populairste waterdichtingssystemen voor platte daken of daken met een lage helling bij professionals en hun klanten. Dit resoluut moderne membraan is bijzonder duurzaam, levert hoge prestaties en is milieuvriendelijker dan bitumineuze producten. Of het nu gaat om renovatie of nieuwbouw, EPDM is een uiterst doeltreffend product voor het waterdicht maken van platte daken, al dan niet toegankelijk.

Prijs van een EPDM membraan per type project

EPDM (Ethyleen Propyleen Dileneen Monomeer), een membraan van synthetisch rubber, vertegenwoordigt ongeveer 20% van de markt volgens CSFE (Chambre Syndicale Française d'Étanchéité). Deze waterdichtingsoplossing wordt elk jaar populairder, waardoor de dominantie van bitumineuze oplossingen steeds verder afbrokkelt. Het schonere, modernere imago, in combinatie met het gemak waarmee het kan worden geïnstalleerd, maakt het een essentieel materiaal om te overwegen bij het berekenen van de kosten voor het waterdicht maken van een plat dak.

Prijs van een EPDM membraan: dakrenovatie

De prijs van een EPDM membraan voor renovatie varieert van €55 tot €80/m², alles inclusief. Exclusief plaatsing varieert de prijs van een EPDM membraan voor renovatie van €10 tot €20/m².

EPDM is een populaire oplossing voor renovatie omdat het geen gevaarlijke producten vereist, geen geuren afgeeft en er modern uitziet.

De renovatie van platte daken is nu een zeer belangrijke markt, omdat daken van dit type, massaal gebouwd aan het einde van de vorige eeuw, tekenen van zwakte beginnen te vertonen.

Als je huis een oud plat dak heeft, is het een goed idee om het te laten inspecteren op waterdichtheidsproblemen of zelfs tekenen van binnendringend water.

Het bijzondere aan dit type renovatie is dat de oude waterdichting en eventueel de isolatie moeten worden verwijderd. Zodra de structuur, of die nu van beton, OSB of een ander houtskelet is, is ontdaan, kan deze worden geïnspecteerd om te bepalen of er reparaties nodig zijn.

Zo ja, dan moet de structuur worden gerepareerd voordat er waterdichtingswerkzaamheden worden uitgevoerd. EPDM moet, zoals alle producten van dit type, worden aangebracht op een schoon en gezond oppervlak.

Als de structuur gezond is, wordt de plaatsing van het EPDM-membraan systematisch aangevuld met de plaatsing van acroteriale opstandstroken, die een perfecte afdichting verzekeren op de punten waar het dak en de opstanden van de gevel elkaar raken. EPDM heeft ook het voordeel dat het rond regenwaterafvoeren kan worden bevestigd om infiltratiepunten te vermijden. Er bestaan zelfs in de fabriek gemaakte accessoires die regenpijpen en EPDM-tape combineren voor optimale prestaties.

Prijs van een EPDM membraan: een plat dak renoveren met isolatie

De prijs van een EPDM membraan met polyurethaan isolatie varieert van €140 tot €210/m², inclusief installatie en afhankelijk van de dikte van de isolatie. De leveringskosten voor een EPDM-membraan kunnen variëren van €100 tot €150/m², exclusief installatie.

Moderne dakterrassen gebruiken meestal isolatie aan de buitenkant van het dak. Als je je waterdichting renoveert, moet je hier rekening mee houden, want de isolatie moet misschien vervangen worden.

Om de beste isolatie voor je dak te kiezen, moet je eerst bepalen hoe het gebruikt zal worden.

 • Dak dat toegankelijk is voor voertuigen: Een dak van dit type moet het gewicht van een voertuig kunnen dragen. De vereiste isolatie is klasse D, d.w.z. vezelig perliet, Foamglas of cellulair glas.
 • Dak toegankelijk voor voetgangers: De isolatie die hier vereist is, is minder technisch, maar moet voldoen aan klasse C. Het bestaat uit polystyreen (EPS en PSX), polyurethaan of fenolschuim.
 • Technisch toegankelijk dak: Toegang tot deze daken is zeldzaam, en voornamelijk voor onderhoudsdoeleinden. In dit geval kan minerale wol worden gebruikt.

Aan de andere kant kan het dak meestal warm of omgekeerd zijn en vereist het isolatie en waterdichtheid die aan deze specifieke eigenschap zijn aangepast.

 • Warm dak: De isolatie wordt over de dakstructuur gelegd en de waterdichting wordt er bovenop gelegd. De waterdichting kan dan bedekt worden met een aantrekkelijke coating om het gemakkelijker toegankelijk te maken. Voor de isolatie van deze daken wordt meestal polyurethaan (PUR of PIR) gebruikt.
 • Omgekeerd dak: Hier wordt de waterdichting over de structuur gelegd en dient als ondersteuning voor de isolatie. Omdat de isolatie niet mechanisch aan de waterdichting kan worden bevestigd, moet deze worden verzwaard met grind of aggregaat. In dit geval is de toegestane isolatie polystyreen (PSX).

Als de prijs van je EPDM membraan niet verandert, moet je de prijs van de isolatie erbij optellen, en vergeet niet rekening te houden met de extra arbeid die nodig zal zijn.

Prijs van een EPDM waterdichtingsmembraan: Bouw van een terrasoverkapping

De prijs van een EPDM membraan voor nieuwbouw kan variëren van €45 tot €70/m², alles inclusief. Als je de arbeidskosten niet meetelt, dan ligt de prijs van een EPDM membraan tussen €10 en €20/m².

Het plaatsen van een EPDM membraan tijdens de bouw is de eenvoudigste procedure, omdat professionals kunnen werken op een stevige basis waarvan de elementen ontworpen zijn om een EPDM waterdichtingsmembraan te ontvangen.

Populaire uitbreidingen hebben tegenwoordig vaak platte daken, dus als je de prijs van een huisuitbreiding wilt berekenen, zal waarschijnlijk voor deze techniek worden gekozen vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

De prijs van een all-in EPDM membraan is lager voor nieuwbouw dan voor renovatie, omdat je de kosten van verwijdering, aanpassing en eventueel reparatie vermijdt.

Als u kiest voor een EPDM-membraan om het dak van uw nieuwe gebouw waterdicht te maken, moet u weten dat de levensduur ervan u gemiddeld 30 jaar gemoedsrust biedt, maar kan oplopen tot 50 jaar.

Bovendien is EPDM geschikt voor zowel betonnen als houten gebouwen, dus het materiaal levert geen enkel probleem op in vergelijking met de bouwoplossingen die momenteel in gebruik zijn.

EPDM-membraan prijs per m² afhankelijk van dikte

EPDM-membranen worden niet uitsluitend gebruikt voor platte daken. Ze zijn bijzonder doeltreffend voor het waterdicht maken van andere elementen, zoals zwembaden of zelfs natuurlijke zwembaden.

DiktesGemiddelde prijs per m² (exclusief installatie)Gebruik
1mm€7 tot €9Kleine wasbakken
1,14mm€8 tot €10Dakafdichting
1,2mm€10 tot €15
1,5mm€12 tot €20Natuurlijke zwembaden, groene daken, oppervlakken met risico op indrukken
2mm€14 tot €25Oppervlakken met hoog risico op perforatie, niet-standaard projecten

Hoewel het EPDM-membraan voor alle mogelijke toepassingen hetzelfde is, varieert de dikte om de beste prijs-kwaliteitverhouding te bieden. De meest gebruikte diktes zijn als volgt.

Prijs van een 1 mm EPDM membraan: voor vijvers

De prijs van een 1 mm EPDM membraan varieert van €42 tot €59/m², inclusief installatie. Exclusief installatiekosten variëren de kosten van een 1 mm EPDM membraan van €7 tot €9/m².

Dit zeer dunne membraan kan worden gebruikt voor sommige kleine siervijvers.

Omdat het weinig weerstand biedt tegen doorprikken of vertrappelen, kan deze dikte ook gebruikt worden voor kleine herstellingen aan dikkere membranen.

Prijs van een EPDM-membraan van 1,14 mm tot 1,2 mm: voor daken

De prijs van een EPDM membraan van dit type varieert van €43 tot €65/m², inclusief installatie. Zonder installatiekosten is de prijs van een EPDM-membraan tussen €8 en €15/m².

Deze twee diktes, die dicht bij elkaar liggen, worden gebruikt voor het waterdicht maken van platte daken.

Deze gemiddelde dikte biedt een matige weerstand tegen doorboring en betekent dat u een optimale waterdichtheid krijgt tegen een zeer betaalbare prijs per m².

Prijs van een 1,5 mm EPDM membraan: voor groene daken

De prijs van een 1,5 mm EPDM-membraan varieert van €47 tot €70/m², alles inbegrepen. Als u alleen rekening wilt houden met de materiaalkosten, dan varieert de prijs van dit EPDM membraan van €12 tot €20/m².

EPDM-membranen van deze dikte zijn bestand tegen grotere risico's op doorboring.

Als uw dak veel aggregaat ontvangt, voor een natuurlijk zwembad, of als u een groot groendak maakt, dan is dit type EPDM-membraan noodzakelijk en kan het op lange termijn een verschil maken.

Prijs van een 2 mm EPDM membraan: een oplossing op maat

De prijs van een 2 mm EPDM membraan varieert van €49 tot €75/m², inclusief installatie. Bovendien varieert het budget voor de aankoop van benodigdheden van €14 tot €25/m², plus de kosten voor de diensten van de dakdekker.

Deze grote dikte moet worden voorbehouden voor zeer speciale gevallen, want hij is duur en moeilijk te installeren. Het is een product op maat, afhankelijk van de behoeften van het gebouw.

Zeer specifieke natuurlijke zwembaden of hoge risico's op perforaties kunnen deze keuze van dikte rechtvaardigen.

Voorbeelden van EPDM-membraanprijzen: Werkelijke prijzen

Om u te helpen de kosten van uw EPDM-membraan te visualiseren, vindt u hier enkele prijsvoorbeelden uit de catalogi van de belangrijkste leveranciers.

 • 2.220€: Dit is de prijs van een 1,2 mm EPDM membraan voor een 35m² renovatiedak.
 • 1.450€: Dit is de prijs van een 1,5mm EPDM membraan voor een plat dak van 25m² tijdens de bouw.
 • 5.350€: Dit is de prijs van een 1,2mm EPDM membraan voor een dak van 35m² met polyurethaan isolatie in panelen van 160mm.
 • 5.950€: De prijs van een 1.2mm EPDM membraan voor een plat dak van 35m² met 200mm PIR isolatie.

Een EPDM-membraan plaatsen: arbeidskosten

Een EPDM membraan op rol of plaat plaatsen

Hoewel het plaatsen van een EPDM-membraan technisch is en precieze knowhow vereist, is het relatief snel en eenvoudig. Dit membraan is verkrijgbaar op rollen van verschillende breedtes of in grote zeilen. Voor dakafdichting wordt EPDM op het oppervlak van het dak of op het oppervlak van de isolatie gelijmd. Er worden specifieke lijmen gebruikt, elk met zijn eigen specifieke werkingsgebied.

 • Neopreenlijm: Deze lijm, ook bekend als contactlijm, wordt op de twee te lijmen delen aangebracht en moet drogen voor gebruik. Na ongeveer tien minuten drogen voelt de lijm bijna droog aan en kunnen de 2 delen met elkaar in contact worden gebracht. De vakman moet snel en precies zijn, want het membraan hecht bijna onmiddellijk en definitief.
 • Acryllijm: Deze lijm is ontworpen voor poreuze, niet-plastische oppervlakken (beton of hout). Acryllijm is brandbaar en moet in een geventileerde of open ruimte worden gebruikt.
 • Stopverf: Stopverf wordt gebruikt om voegen te maken tussen EPDM-stroken of tussen verbindingsstukken.

Nadat het EPDM-membraan is gelegd, wordt het op zijn plaats gedrukt en worden de waterafvoeren en dakopstanden (acroteria) geïntegreerd.

Er worden geen branders of gevaarlijke apparatuur gebruikt, wat een van de voordelen van EPDM is ten opzichte van bitumineuze oplossingen.

Houd er rekening mee dat de primer alleen wordt gebruikt voor zelfklevende oplossingen, omdat deze als een soort lijm werkt.

epdm membraam installeren: arbeidskosten

Installatiekosten van EPDM-membranen per m²

De raming voor uw EPDM-membraan moet een regel voor arbeidsloon bevatten. Dit bedrag vertegenwoordigt de tijd die de vakman besteedt aan het installeren van de waterdichting en, indien nodig, het uitvoeren van de andere onderdelen van het project.

Het gemak waarmee EPDM kan worden geïnstalleerd betekent dat het tegen een redelijke prijs kan worden geïnstalleerd, hoewel een zekere mate van zorgvuldigheid in acht moet worden genomen. Hoewel sommige aannemers per uur rekenen, kun je voor meer duidelijkheid ook een schatting maken op basis van m².

U kunt bijvoorbeeld schatten dat de prijs voor het installeren van een EPDM-membraan tussen € 40 en € 50/m² ligt.

Offertes aanvragen: specificeer de kosten van uw werk

Om de exacte kosten van je EPDM-membraan te bepalen, moet je een offerte laten maken door een vakman bij jou in de buurt. We raden je aan om meerdere offertes aan te vragen, zodat je prijzen kunt vergelijken en de vakman kunt kiezen die aan je verwachtingen voldoet.

Door een vakman in te schakelen, kunt u profiteren van ANAH-subsidies en bent u verzekerd van optimale waterdichtheid.

De bijkomende kosten voor het plaatsen van een EPDM-membraan

Voor waterdichtingswerkzaamheden, de meest voorkomende toepassing van EPDM-membranen, kunnen extra elementen nodig zijn. Hier volgen enkele voorbeelden om uw schatting aan te vullen en u voor te bereiden op eventuele bijkomende kosten.

 • Acroteria: Acroteria zijn essentiële dakopstanden, die de verhoging van de gevelmuur enkele tientallen centimeters boven het dak vormen. Het is essentieel dat deze opstanden een waterdichte behandeling krijgen om te voorkomen dat er water wegsijpelt op de naad tussen het dak en de gevel.
 • Ballast voor omgekeerde daken: Als je dak omgekeerd is, moet je rekening houden met de ballast die de isolatie op zijn plaats houdt. Dit is meestal aggregaat van groot kaliber.
 • Regenwaterafvoer: Een plat dak heeft noodzakelijkerwijs regenwaterafvoer nodig en de aansluitingen met het EPDM-membraan moeten waterdicht zijn. Afhankelijk van het geval is het verstandig om rekening te houden met de prijs van deze specifieke goten, die jarenlang efficiënt en effectief zijn.
 • Zonnepanelen waterdicht maken: Zonnepanelen worden mechanisch op het dak bevestigd en moeten op de ankerpunten waterdicht worden gemaakt. Als uw dak is voorzien van deze elementen, moet u een waterdichtingssysteem gebruiken dat speciaal is ontworpen voor zonnepanelen.

FAQ

Hoeveel kost een EPDM membraan?

De prijs van een EPDM membraan varieert van €45 tot €80/m², afhankelijk van de omvang van het werk.

Welke isolatie moet ik gebruiken onder een EPDM membraan?

De isolatie die meestal gebruikt wordt bij een EPDM-membraan is polystyreen of polyurethaan, maar ook harde platen van kurk, minerale wol en plantenwol kunnen worden gebruikt.

Wat voor soort bedekking kan er over een EPDM membraan gelegd worden?

Je kunt grind, tegels op blokken of houten strips leggen, afhankelijk van of de ruimte toegankelijk is of niet.

Hoe dik is een EPDM-membraan?

De dikte van een EPDM membraan varieert van 1,1 mm tot 2 mm. Voor dakafdichting heeft een dikte van 1,14 mm tot 1,2 mm de voorkeur.