Schoon leggen van polyester golfplaten: onze instructies

Polyester golfplaten zijn een droom die uitkomt voor de gretige ambachtsman: ze kunnen zonder problemen worden geknipt en gelegd, ze houden de ruimte die ermee bedekt is droog en laten toch de zon door. Bovendien voeren ze, wanneer ze op de juiste manier worden geïnstalleerd, het regenwater betrouwbaar af en hebben ze dus niet de neiging om vervelende plassen te vormen. Hoe u de nuttige panelen op het dak krijgt, wordt hieronder uitgelegd.

polyester golfplaten leggen
Polyester golfplaten zijn een goedkope, eenvoudige optie voor dakbedekking

Installatie van een dragende onderconstructie

In de eerste stap moet er een dragende onderconstructie van metaal of hout worden gebouwd. Dit vereist een bepaalde helling zodat het water kan weglopen door de depressies in de golfplaten.

Gebruik alleen warpvrij, weerbestendig hout zoals gelamineerd hout, anders loopt u het risico op zwelling en krimp. De polyester golfplaten ondergaan dergelijke bewegingen niet en kunnen scheuren!

Installeer de balken met tussenpozen van ongeveer 50 centimeter, wat voldoende is voor een regelmatige sneeuwbelasting. Als er veel wind is of als er veel wit uit de lucht valt, is het beter om uw dak nog stabieler te maken.

Instructies: Hoe u uw polyester golfplaten moet leggen

Lijst van materialen

  • Polyester golfplaten
  • Schroeven (bij voorkeur loodgieters)

Gereedschap

  • Cirkelzaag
  • Zaagblad van carbide, fijn
  • boormachine (63,79€) met conische boormachine

1. de golfplaten op maat snijden

Meet eerst je dak op en zaag je golfplaten op maat. Ze moeten immers precies passen.

2. de panelen aan de onderconstructie vastschroeven

Plaats de eerste golfplaat op de onderconstructie en lijn deze precies uit. Boor vervolgens op de juiste plaatsen gaten, die ongeveer 3 tot 4 mm groter zijn dan de plaatschroeven. Nu is het tijd om het paneel vast te schroeven.

3. meer golfplaten leggen

Leg alle andere golfplaten op dezelfde manier, altijd in exacte uitlijning.

4. installeer nog meer schroeven

Voor de zekerheid moet u in een later stadium nog een paar schroeven toevoegen, altijd nadat u op de juiste plaats hebt voorgeboord. Zorg ervoor dat er niets meer kan worden verplaatst.

TIPS & TRICKS

Wij raden aan om voor het veilig leggen van polyester golfplaten ongeveer 8 schroeven per vierkante meter oppervlak te gebruiken. Dit zou de komende jaren moeten duren!