Problemen met schoorstenen

Problemen met de schoorsteen gaan verder dan alleen de schoorsteenbrand. Er zijn allerlei situaties waarin je verwikkeld kan raken met de schoorsteen. In dat opzicht is het dus ook belangrijk om hier kennis over op te doen. Zo weet je wat je kan verwachten en weet je ook wat je eraan moet doen. Lees meer over Schoorsteenveger prijs: kosten verschillende soorten reiniging

Het probleem van condensatie

Condensatie komt voor wanneer de rookgassen iets te veel afkoelen. Bijvoorbeeld omdat ze in aanraking komen met een oppervlak dat minder dan 55 graden warm is. Daardoor ontstaan vochtplekken. Het stoken van nat hout of het verbrandt bij een te lage temperatuur, dan ontstaat er creosoot. Ook dit kan door het metselwerk heen dringen. Er is een goede oplossing voor dit soort problemen. Dit hangt wel af van het soort brandstof. In de meeste gevallen is het aanbrengen van een voering een goede optie. De isolatie wordt beter waardoor de temperatuur beter oploopt. Dit kan veel van de problemen wegnemen.

schoorsteen condensatie

Het ontstaan van vlekken op de muren

Er zijn allerlei problemen die door slechte trek van de schoorsteen kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan problemen met rook en met de schouw. Het kan echter ook de basis zijn voor vlekken op de muren. Een schoorsteen die te groot of te koud is, laat de rookgassen al snel tot onder de condensatietemperatuur afkoelen. Dit heeft condenseren tegen de muren als gevolg. De waterdamp kan bovendien vol met zwavel zitten. Er ontstaat dan zwavelzuur wat zich zal invreten op het baksteen en andere materialen die hier niet tegen kunnen. Het is op te lossen door de schoorsteen goed te reinigen en het vocht weg te nemen. Een specialist kan de schoorsteen dan in goede orde herstellen en de diameter iets verkleinen.

Trek, rook en geur

Een schoorsteen kan ook vervuild of verstopt raken. In dat geval kunnen er problemen met slechte trek, rook of geur ontstaan. Al kunnen er ook andere oorzaken zijn. Zo is de schoorsteen misschien te smal of te wijd. Ook kan een verkeerde schoorsteenpot zijn gebruikt. Die sluit dan niet goed aan. Daarnaast is de schoorsteen misschien onvoldoende geïsoleerd. Daardoor koelt de rook te snel af en stijgt dit niet voldoende. Tot slot kan ook de uitmonding slecht zijn. De oplossing is eigenlijk altijd hetzelfde. Stel het probleem vast en pak het aan. Pas de doorsnede, isolatie of schoorsteenpot aan. Dit biedt het beste resultaat.

Een schoorsteenbrand

Een vuur dat je laag stookt, zal de schoorsteentemperatuur niet voldoende opvoeren. Daardoor ontstaat de brandbare creosootaanslag. Wanneer je dan juist wel flink gaat stoken daarna, dan zal dit al snel tot een flink hoge temperatuur leiden. Dit kan tot wel 300 tot 400 graden Celsius oplopen. Een vonkje is dan al genoeg om de aanslag te laten ontbranden. Dit is de manier waarop de brand dus aan de binnenzijde ontstaat. Dit is op te lossen door de schoorsteen te reinigen. Ook is het slim om de diameter van de schoorsteen aan te passen. Zo ga je de vorming van aanslag tegen. Ook extra isolatie kan helpen.