Schouw afbreken of blijven gebruiken?

Oudere woningen worden nog vaak verwarmd met een kachel of een open haard. Wanneer er een centrale verwarming wordt geïnstalleerd rijst de vraag om de bestaande schouw af te breken of deze te blijven gebruiken. Op deze pagina bekijken we de voornaamste aandachtspunten voor afbreken of het in stand houden van de aanwezige schouw. Lees hier meer over: Schoorsteenveger gezocht voor uw schouw ? Beste prijs vind je hier.

Schouw afbreken

Schouw afbreken prijs

Schoorsteen werken EURO
Afbreken schoorsteenkanaal, 200x200, gebakken aarde m 27,30
Afbreken schoorsteen, 800x800 m 118,00

Bestaande schouw afbreken

Vroeger was een kachel of een open haard de standaard wijze om een woning te verwarmen. Tegenwoordig wordt de verwarming steeds vaker overgenomen door een centrale verwarming. Door de reeds aanwezige schouw af te breken kan er flink wat ruimte worden bespaard. Toch geeft die klassieke schouw wel een specifieke sfeer aan de ruimte. Wanneer je overgaat tot de schouw afbreken moet je hier zeker rekening mee houden:

 • Let op de ondersteunende waarde van de schouw. Het is best mogelijk dat de bovenliggende muren en vloeren inclusief het dak voor een deel worden gedragen door de gelijkvloerse binnenmuren. Wanneer de schouw wordt verwijderd zonder deze te vervangen met steunbalken kan dit leiden tot een verzwakte structuur en in het ergste geval instorting van het gebouw.
 • Alvorens aan de slag te gaan met het afbreken van de schouw is het verstandig om eerst contact op te nemen met een erkend aannemer of een architect. Die kunnen controleren of verwijderen gevolgen zal hebben voor de structurele integriteit, en welke maatregelen er genomen dienen te worden om de veiligheid te waarborgen.
 • Wanneer een oude schouw wordt afgebroken kan er veel roet vrijkomen die zich in de loop der jaren heeft opgehoopt in de schoorsteen. Dit kan naast een verkleuring van het pleisterwerk ook voor nare geurtjes in de woning zorgen.
 • Dit is te voorkomen door als eerste de aanwezige aanslag van roet zorgvuldig te verwijderen. Het roet moet volledig verwijderd worden. Breng eerst een voorstrijkmiddel aan, het is ook mogelijk om een voorzetwand te plaatsen gemaakt van gipskarton platen. Het is een optie om deze platen op de muur te lijmen.

Wanneer het niet geheel duidelijk is in welke staat de schouw zich verkeert, biedt het uitkomst om een voering aan te brengen. Wanneer het een renovatieproject betreft met nieuwe isolatie en vensters mag ventilatie niet worden vergeten. Hiervoor zal een opening voor de luchttoevoer nodig zijn. Wanneer er ook nog een droogkast of een dampkap in de buurt wordt geplaatst zal er niet voldoende luchtcirculatie zijn om goed te functioneren.

Schouw blijven gebruiken

Het is ook mogelijk om de bestaande schouw te behouden, in dat geval zijn er ook een aantal overwegingen om rekening mee te houden:

 • Controleer of de schouw nog in goede staat verkeert. Controleer op afdekplaten en stenen die mogelijk los zitten.
 • Zijn er ooit vochtplekken geweest, of zijn die nu aanwezig? Controleer op vocht.
 • Hoe heeft de schouw tot op heden gefunctioneerd? Was er bijvoorbeeld ooit sprake van terugslag?
 • Alvorens de schouw weer in werking te stellen zal deze professioneel gereinigd moeten worden door een schoorsteenveger.
 • Gebruik de schouw op de juiste wijze en waarvoor deze ooit gemaakt is. Installeer geen (condensatie) toestellen, plaats ook geen kleine kachel op een veel grotere schouw. Een schouwvoering plaatsen is wel een optie.
 • Controleer of de uitmonding van de schouw voldoet aan de wettelijke standaarden. Dit staat in relatie tot omliggende bebouwing, bomen of andere obstakels.
 • Wanneer de staat van de schoorsteen niet gegarandeerd kan worden is een schouwvoering aan te bevelen.
 • Na renovatie waarbij isolerende maatregelen worden doorgevoerd zal een verbeterde luchttoevoer van belang zijn.