Hoe problemen met platte daken te voorkomen

Als u de eigenaar bent van een huis met een plat dak, weet u dat ze een aantal vrij serieuze voordelen kunnen bieden op het gebied van esthetiek en energie-efficiƫntie. Plus, een secundaire buitenruimte? Reken maar op mij! Hoewel dat allemaal goed is, moeten eigenaren van een plat dak wel voorzichtiger zijn om lekken, schade en andere problemen te voorkomen. Een lek in een plat dak kan leiden tot een eventuele instorting en tonnen schade aan eigendommen als u niet voorzichtig bent. Maar u kunt het grootste deel van deze problemen voorkomen met regelmatig onderhoud.

Allereerst moeten we een veelvoorkomend misverstand uit de weg ruimen: platte daken zijn eigenlijk niet plat. Als een plat dak goed ontworpen is, zal het meestal een zeer lichte helling hebben. Dat is om het water uit het zwembad op uw dak te helpen - het is gewoon zo'n lichte helling dat het meestal vrij onwaarneembaar is voor het ongetrainde oog.

Regenwater kan een vrij ernstige bedreiging vormen voor een laag hellend of plat dak. In tegenstelling tot een steil hellend dak, hebben deze oppervlakken niet altijd de kracht van de zwaartekracht die er mee werkt om afvloeiing naar de grond te dragen. Drainagesystemen op een plat dak kunnen snel overweldigd worden door vallend puin en op elk moment dat er stilstaand water op een dak staat, zullen er problemen zijn. Het water weegt je dak, waardoor het kan bezwijken. Bovendien biedt stilstaand water de mogelijkheid om te lekken, vooral in haarscheurtjes die in de loop van de tijd kunnen ontstaan door voortdurende blootstelling aan water. Zo beschermt u uw dak - en helpt u het zijn beste leven tot nu toe te leiden.

plat dak stad

Inspecteer en maak de dakgoten regelmatig schoon - als u een bladbescherming hebt.

Regenwaterafvoeren op het afvoersysteem van uw plat dak kunnen gemakkelijk worden geblokkeerd door verwaaid puin, met name in de hoogte van de herfst, wanneer de bladeren snel vallen. Het installeren van een bladbescherming op uw dakgoten zal een beetje helpen, maar reken er niet op dat u verstoppingen helemaal zelf kunt voorkomen.

Als eigenaar van een huis met een plat dak zult u regelmatiger onderhoud moeten uitvoeren aan het afvoersysteem van uw dak om er zeker van te zijn dat het water daarheen gaat waar het hoort.

Regelmatig bladeren en vuil van het dak vegen

Een dak is geen plaats voor een schurkenstreek, maar geloof het of niet, sommige eigenaren van platte daken hebben jonge boompjes zien wortelen nadat ze hun dak te lang hebben laten onderhouden. Een keer met een bezem lost dat probleem op, en zorgt ervoor dat uw huis er ook mooier uitziet!

Vervang uw dak elke tien jaar

Dakdekkers vertellen huiseigenaren meestal dat, behoudens onvoorziene gebeurtenissen, hun nieuwe dak zo'n vijftien jaar meegaat.

Maar door hun constante blootstelling aan vocht en stilstaand water gaan platte daken niet zo lang mee als hellende daken. Uw platte of laaghangende dak zal om de tien jaar een volledige dakvervanging nodig hebben, dus budgettair gezien verstandig.

Laat uw dak afdichten met een waterdichte coating

Waterdichtheid is een vrij belangrijk kenmerk van een plat dak. Asfalt, tegels en andere oppervlakken zijn poreus, waardoor de kans op lekken, schimmel en vochtschade toeneemt als u een slechte afwatering op uw dak heeft. Een waterdichte afdichting kan uw dak echter wel beschermen. In feite worden veel platte daken afgedicht met waterbestendige coatings.

Helaas is het iets ingewikkelder dan een beetje kit op te smeren en je vrolijk te laten gaan. Ongelijke coatings of de verkeerde soort kit kan veel meer kwaad dan goed doen. Bovendien moet u eerst het dak laten schoonmaken om vuil en puin te voorkomen dat het zich met de kit vermengt. Het dak moet droog zijn, evenals het opvangen van vocht onder de coating vraagt om problemen, omdat dit kan leiden tot rot en schimmel uiteindelijk. U kunt zelfs overwegen om het dak te laten inspecteren door een professional voordat u probeert om kit toe te voegen, omdat ze kunnen zoeken naar schade of andere problemen die zouden leiden tot uw kit om te falen.

Ook de kit moet meestal worden aangebracht door iemand die weet hoe dat moet. Zij kunnen u in de eerste plaats helpen bij het uitzoeken van het juiste product. Dakcoatings kunnen worden gebruikt om allerlei veelvoorkomende dakproblemen te voorkomen, van isolatie tot UV-schade, dus je moet specifiek zoeken naar een waterbestendige kit. De afdichting moet worden aangebracht in een gladde, doorlopende, en zelfs coating-anderzijds pinholes en kleine scheurtjes kunnen vormen, die water zullen binnenlaten. Om deze redenen kunt u het beste een professional inschakelen om de coating aan te brengen.

rubber dak type

Laat uw dak regelmatig inspecteren

Wat een klein probleempje kan zijn in een hellend dak kan enorme gevolgen hebben voor de eigenaars van een plat dak. Daarom raden dakprofessionals u aan om een plat dak vaker te laten inspecteren - twee keer per jaar is ideaal.

Probeer een inspecteur een keer in de zomer en een keer in de winter op bezoek te laten komen. Waarom zo vaak? Kleine gebreken kunnen vaak vrij gemakkelijk worden verholpen, maar ze zullen niet lang meer klein blijven. Het is het beste om deze problemen vroeg op te vangen, voordat ze een ravage aanrichten aan uw huis.

Zorg voor scheuren zo snel mogelijk.

Hoewel geen enkele huiseigenaar een dakscheur ongecontroleerd mag laten, is het vooral belangrijk om kleine scheurtjes en barsten direct te repareren als je een plat dak hebt. Grote scheuren moet u natuurlijk laten onderzoeken door een professional, maar het is mogelijk om zelf kleine scheurtjes te repareren met dakmastiek en gaas.

Zoek in het bijzonder naar scheurtjes rond verhoogde nokken - deze onvolkomenheden verschijnen vaak op platte daken na verloop van tijd als gevolg van blootstelling aan water. Fout aan de kant van de voorzichtigheid, echter. Het is altijd het beste om professionele hulp in te schakelen voor iets groters of uitgebreiders. Uw dak de hulp geven die het nodig heeft is de beste manier om het in een mooie, lekvrije staat te houden.