Is een plat dak energiezuiniger dan een hellend dak?

Als u door de pagina's van een architectuurtijdschrift blad bladert, ziet u vast en zeker tientallen huizen met een plat dak. Platte of laaghangende daken kunnen designerkenningen krijgen vanwege hun edgy, moderne uitstraling, maar er is een minder bekende reden waarom ze aan populariteit winnen: volgens sommige bouwprofessionals zijn ze ook energiezuiniger.

Platte daken krijgen vaak een slecht imago voor hun neiging om te lekken, althans wanneer ze slecht worden onderhouden. Maar als het gaat om de thermische prestaties, slaan ze meestal op oudere hellende daken. De reden voor het verschil? Veel platte of laaghangende daken vertrouwen op innovatieve isolatiemethoden en gebruiken nieuwe materialen die de totale vraag naar verwarming en koeling verlagen. Hier is de volledige primeur van platte daken en wat ze tot hoge energieprestaties maakt.

plat dak goede isolatie

Isolatie maakt het verschil in platte daken

Platte of laaghangende daken vertonen vaak een betere energie-efficiëntie door verschillen in isolatie. Over het algemeen hebben deze daken een membraansysteem, dat wordt aangebracht op platen met stijve isolatie. Schuine daken daarentegen maken vaak gebruik van een spouwisolatiesysteem, waarbij glasvezels of losse isolatie die in isolatiedekens zijn gestopt, tussen de plafondbalken worden geperst.

Omdat die stijve isolatie geen gaten heeft zoals het spouwsysteem, is het een stuk efficiënter. Het is wat bouwprofessionals "doorlopende" isolatie noemen - dat betekent dat het dak op elk punt dezelfde R-waarde heeft, dus er zijn geen onderbrekingen in de dekking.

Vlakke oppervlakken maken betere kandidaten voor koele daken, maar hun voordeel is controversieel.

De eerste pioniers op het gebied van efficiëntie waren erg enthousiast over het idee van "koele daken": reflecterende of lichtgekleurde dakoppervlakken die ontworpen zijn om de warmte weg te leiden van het interieur van een gebouw door deze terug te reflecteren in de atmosfeer. Dat, zo redeneerden ze, zou voorkomen dat daken overtollige warmte zouden absorberen en weer naar binnen zouden brengen, wat zou besparen op de koelvraag van een woning. De eerste voordelen van koele daken leken enorm - in studies bespaarden de bewoners veel energie die ze normaal gesproken zouden hebben gebruikt om warme interieurs te koelen. En huiseigenaren met platte of lage daken profiteerden er het meest van.

Omdat platte daken vaak zijn ontworpen als een membraan met een beschermende coating, konden ze gemakkelijk worden omgevormd tot koele daken. Hoewel hun beschermende coating er meestal is om het dakoppervlak waterdicht te maken, was het enige wat de fabrikanten moesten doen het toevoegen van een reflecterend materiaal, en opeens hadden ze een koele dakcoating. Dat soort eenvoudige retrofit zou veel moeilijker zijn in een typisch hellend dak, aangezien dakbedekkingscoatings de neiging hebben om af te breken en te barsten wanneer ze op traditionele dakbedekkingsmaterialen, zoals asfaltschindels, worden geschilderd.

Helaas is er enig bewijs dat een koel dak misschien niet echt het energiebesparende wonderbaarlijke dak is dat men zich ooit had voorgesteld.

Dus, terwijl je platte dak misschien beter werkt voor een koel dak, is de totale tol op het milieu waarschijnlijk niet de moeite waard.

platte dakbedekkingsmaterialen

Platte dakbedekkingsmaterialen zijn zeer efficiënt - als u zorgvuldig kiest.

Omdat vlakke oppervlakken met een dakbedekking moeten worden bedekt, geven ze de voorkeur aan andere materialen dan schuine daken. En sommige van deze materialen presteren zeer goed op het gebied van thermische isolatie, zoals bijvoorbeeld rubberen daken, die bij dakwerkers bekend staan als Ethyleen Propyleen Diene Monomeer, of EPDM.

EPDM is enorm energie-efficiënt. Uit studies blijkt dat geballasteerde EPDM-daken een vergelijkbare energiebesparing hebben als reflecterende koele daken, dat wil zeggen dat ze de temperatuur van het dakoppervlak met 30 tot 40 procent kunnen verlagen. Die verlaagde temperatuur beperkt de warmteoverdracht, waardoor EPDM-daken een potentieel slimme keuze zijn voor huiseigenaren in klimaten met een hoge vraag naar airconditioning.

PVC, een ander vrij gangbaar plat dakmateriaal, is over het algemeen wit of lichter van kleur en heeft daarom enkele van de efficiëntie-eigenschappen (en problemen) die bij elk koel dak horen. Huiseigenaren die zich zorgen maken over het milieu kunnen hun platte daken ook bedekken met Atactisch Polypropyleen (APP), een polyester bijproduct dat wordt teruggewonnen van fabrikanten, waardoor een afvalmateriaal wordt gerecycled. Of de meer gewaagde onder hen gaan soms zelfs met een groendak - een oppervlak dat bedekt is met levende vegetatie. Van groendaken wordt gezegd dat ze thermisch gezien het beste van twee werelden zijn. Ze zorgen niet alleen voor schaduw en koelte in de zomer, maar zijn ook vrij effectief voor koudere temperaturen. Natuurlijk zou moeder natuur met het beste daksysteem van allemaal komen!

Platte daken zijn natuurlijk niet voor iedereen geschikt. Ze hebben regelmatig onderhoud nodig om de afwateringssystemen te laten werken - anders kunnen ze gaan lekken en afbreken. Ook zult u uw dak iets vaker moeten laten vervangen dan bij een steil aflopend dak. Maar als u op zoek bent naar een moderne stijl met geweldige energieprestaties, dan is een huis met een laag hellend dak misschien wel de juiste keuze!