Schouwveger Olen

De schoorsteen fungeert als de longen van een woning, het is daarom van belang om de schouw en schoorsteen van tijd tot tijd te laten reinigen door een erkende schouwveger. In een aantal gevallen is dit niet alleen een optie, het kan ook een verplichting zijn. Op deze pagina geven we informatie over de werkzaamheden van een schouwveger, en hoe je voor een scherpe prijs een schouwveger in de buurt kunt vinden.

Via onze offerte pagina kun je gratis en zonder verplichtingen meerdere offertes aanvragen van schouwvegers in de regio, vul direct het offerteformulier in.

Wat doet een schouwveger in Olen?

De voornaamste reden om een schouwveger in Olen in te schakelen is het voorkomen van schoorsteenbrand en koolmonoxide vergiftiging door verstopping in de schoorsteen. Een voordeel dat niet altijd genoemd wordt is de besparing op energiekosten. Een schone schouw en schoorsteen functioneert optimaal waardoor er minder brandstof nodig is om een hoge opbrengst te realiseren. Een bijkomend voordeel is een verminderde belasting op het milieu. Zo werkt een schouwveger:

  • Het is mogelijk de schouw te reinigen van boven naar beneden via het dak. Hiervoor wordt een kogel gebruikt waar een borstel aan is bevestigd. Deze kogel wordt aan een touw door de schoorsteen naar beneden geleid wat het roet dat zich aan de schoorsteenmantel heeft gehecht los zal maken.
  • Ook kan de schouw van onderen naar boven gereinigd worden. Dan wordt de borstel bevestigd aan een stok die door de schoorsteen wordt gestoken, de stok is in segmenten te verlengen. Het roet wordt losgemaakt tot aan de bovenzijde van de schoorsteen. Wanneer het dak niet goed bereikbaar is kan dit de meest praktische oplossing zijn.
  • Als laatste zijn er ook blokken verkrijgbaar die in de haard worden geplaatst en opgebrand. Hierbij komt rook vrij met als doel de roetdeeltjes los te maken. Niet iedereen is het er over eens dat deze methode daadwerkelijk effectief is.

De erkende schouwveger Olen kiest de beste methode voor iedere klant, wanneer je vragen hebt kun je die altijd vooraf stellen. Je kunt direct meerdere offertes aanvragen bij schouwvegers in de regio via onze offerte pagina. Het invullen van dit formulier is geheel vrijblijvend en verplicht je tot niets. Zo kun je snel prijzen en diensten vergelijken van lokale schouwvegers.

Schoorsteen reinigen verplicht

In een aantal situaties kan een schoorsteen reinigen verplicht worden gesteld door de overheid. Deze verplichting geldt voor centrale stooktoestellen die werken op gas, stookolie of vaste brandstoffen. Niet alleen is de schoorsteen reinigen verplicht, de complete installatie moet gecontroleerd en gereinigd worden.

Voor een individueel stooktoestel is het volgens de wet niet verplicht om een erkende schouwveger in te schakelen. Het is wel mogelijk dat de verzekeraar deze eis stelt in de polisvoorwaarden. Een schoorsteen die niet goed onderhouden wordt kan brand veroorzaken, in dat geval kan de verzekeraar om een attest van reiniging vragen. Ook wanneer de oorzaak van de brand in huis niet onomstotelijk veroorzaakt wordt door de schoorsteen.

Het spreekt voor zich dat de verhoogde veiligheid voor alle gezinsleden een goede reden is om periodiek een erkende schouwveger in Olen in te schakelen. Naast brandgevaar kan een verstopte schoorsteen koolmonoxide in de woning verspreiden. CO is niet te zien en niet te ruiken maar is wel zeer gevaarlijk voor de gezondheid.

Prijzen schouwveger Olen

Omdat de schouw kuisen en schoorsteenvegen doorgaans maatwerk opdrachten zijn, kan er niet zomaar een standaard prijs genoemd worden. Zo kan de mate van vervuiling uiteen lopen, ook kan er een afwijkend aantal rookkanalen aanwezig zijn. Bij de reiniging van meerdere rookkanalen zullen de kosten per rookkanaal vaak gunstiger uitvallen, wanneer er een vogelnest in de schoorsteen aanwezig is kunnen de kosten hoger uitvallen. Wanneer het een particuliere woning betreft waarin niet voornamelijk professionele werkzaamheden plaatsvinden, en het pand is ouder dan tien jaar, kom je in aanmerking voor een 6% BTW tarief in plaats van het reguliere 21% BTW tarief.

Wat kost een schouwveger in Olen?

  • Voor één rookkanaal reinigen betaal je ongeveer 60 euro tot 100 euro.
  • Voor het reinigen van de centrale verwarming inclusief de schoorsteen betaal je ongeveer 100 euro tot 150 euro.
  • Voor camera inspectie om gebreken in de schoorsteen op te sporen betaal je ongeveer 100 euro.

Maatwerk offertes ontvangen per mail? Vul het gratis offerte formulier en vergelijk offertes van verschillende schouwvegers in de regio zonder enige verplichting.

Kies voor een onderhoudscontract

Er zijn schouwvegers die onderhoudscontracten aanbieden waarbij jaarlijks de schouw en schoorsteen wordt nagekeken en gereinigd. Daarmee kun je kosten besparen op de werkzaamheden van de schouwveger, ook kan schade in een vroeg stadium geconstateerd worden om hoge kosten te vermijden. Vergelijken van tarieven kan je behoorlijk wat geld besparen op een onderhoudscontract.

Waarom kiezen voor een erkende schouwveger Olen?

Je kunt zelf een bezem in de schoorsteen steken of een handige kennis vragen, toch is het beter om bij een schoorsteen kuisen een erkende schouwveger in te schakelen. Niet alleen voor de kwaliteit van de werkzaamheden, maar ook voor een attest waarin vermeld staat dat de schouw op de juiste wijze wordt gecontroleerd en gereinigd.

Wanneer er schouwbrand ontstaat zal de verzekeraar om een attest vragen. Alleen een erkende schouwveger mag dit attest overhandigen. Wanneer je volgens de wet verplicht bent om de installatie te laten controleren en reinigen moet dit uitgevoerd worden door een erkende schouwveger. Bij stoken op gas dient deze controle iedere twee jaar plaats te vinden, bij stookolie of vaste stoffen moet ieder jaar een controle uitgevoerd worden. Vraag altijd naar een attest.

Ontdek ook deze diensten in Olen:

Regio's

Bij BKG schouwveger kan je offertes aanvragen voor all regio's in België.

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest