Rookkanaal

Het is belangrijk dat een open haard of kachel een functionele afvoer heeft, zodat schadelijke reststoffen niet in de woning terecht kunnen komen. Het is daarom van belang dat er altijd een rookkanaal aanwezig is die werkt zoals het hoort. Hoe een rookkanaal werkt, waar je rekening mee moet houden en wat de kosten zijn om een goede afvoer te laten installeren lees je op deze pagina.

Wat is de functie van een rookkanaal?

Er zijn verschillende soorten haarden, waarvan een aantal geen rookkanaal nodig hebben. Wanneer je een houtkachel of een open haard wilt plaatsen is het wel nodig om een deugdelijk rookkanaal te installeren. Dat geeft rook een weg naar buiten, in de meeste gevallen betreft het een roestvrij stalen rookkanaal dat we ook wel inox noemen.

Inox rookkanaal

Roestvrij staal is bestand tegen corrosie, met een inox rookkanaal is er geen kans voor roet of teer om zich aan het oppervlak te hechten. Daarnaast is inox ook een zeer sterk materiaal dat waterdicht wordt afgewerkt, met als resultaat uitstekende isolerende eigenschappen. De geleiding van warmte via een inox rookkanaal is uitstekend te noemen, er kunnen zich ook geen koudebruggen vormen. Al deze kenmerken verzekeren een optimaal rendement van de houtkachel of open haard.

Interesse in het plaatsen van een inox rookkanaal? Vul dan het offerte formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van bedrijven in de omgeving.

Verschillende soorten rookkanalen

Er bestaan verschillende soorten rookkanalen, zo is het eenvoudig om de capaciteit van het rookkanaal af te stemmen op het vermogen dat het stooktoestel levert. De diameter van het rookkanaal speelt hierbij een belangrijke rol, dit zijn de meest voorkomende types:

1. Enkele wand rookkanaal

Enkelwandige rookkanalen bestaan uit een individuele buis. Deze buis vormt de koppeling tussen de kachel of open haard en het kanaal dat zich in de schoorsteen bevindt. Wanneer de bestaande doorvoer van rook bij de schoorsteen niet naar behoren functioneert kan een enkelwandig rookkanaal uitkomst bieden. Dit kanaal wordt binnen de ommanteling van de haard tot de muur of de doorvoer via het plafond geplaatst. Het is niet mogelijk om enkelwandige buizen door het dak te voeren vanwege mogelijk condensatie en gevaar voor brand. Bij het deel boven de plafonddoorvoer of de muur zal een dubbele wand rookkanaal geplaatst moeten worden.

2. Dubbele wand rookkanaal

Dubbelwandige rookkanalen bestaan uit twee separate buizen, een binnenbuis en een buitenbuis. Tussen deze buizen wordt een isolerend materiaal aangebracht zoals steenwol of glaswol. Wanneer we dubbelwandige rookkanalen vergelijken met een enkelwandig type is het grote verschil dat met een dubbele wand wel een brandveilig systeem gemaakt kan worden. Wanneer er binnen of buiten een volledig nieuw rookkanaal wordt geplaatst betreft het altijd een kanaal met dubbele wand. Deze rookkanalen kunnen gebruikt worden voor alle soorten brandstoffen zoals kolen, hout, stookolie of gas.

3. Flexibel rookkanaal

Flexibele rookkanalen kunnen ook geplaatst worden in schoorstenen die niet geheel recht zijn, of versmallingen hebben in het ontwerp. Wanneer een reeds bestaande schoorsteen wordt gerenoveerd kan een flexibel rookkanaal uitkomst bieden. Deze buis bestaat uit een volledig deel zonder verbinding. Dit zorgt ervoor dat de rook snel afgevoerd wordt. Flexibele rookkanalen zijn verkrijgbaar in zowel enkele als dubbele wand. Daarbij heeft het dubbelwandige model de voorkeur vanwege de optimale veiligheid. Doordat de binnenkant glad is kan roet of andere aanslag zich niet hechten, en condensatie blijft niet in de buis steken.

Kosten voor rookkanalen

Omdat een standaard rookkanaal in feite niet bestaat kan er ook geen standaard prijs genoemd worden. Naast de diameter en lengte van de buis moet ook rekening gehouden worden met het stooktoestel waarmee de koppeling wordt gemaakt. Bij een compleet nieuw rookkanaal zal de installatie ook significant anders verlopen dan bij renovatie van een bestaand kanaal. Als algemene vuistregel kun je honderd euro per meter aan materiaalkosten tellen. Voor een totaalprijs kun je beter een offerte aanvragen waarin ook de arbeidskosten berekend zijn.

Vraag offertes aan en vergelijk de prijzen

Het plaatsen van rookkanaal vergt kennis en expertise van een schoorsteenveger, om de diensten en tarieven te vergelijken van specialisten in de regio kun je via ons eenvoudige offerte formulier direct prijzen opvragen van aannemers in de omgeving. Dit formulier is geheel gratis te gebruiken zonder enige verplichting. Vraag daarom direct offertes aan.