Vogelnesten verwijderen

Bij onderhoud aan de schoorsteen is vogelnesten verwijderen wellicht niet het eerste waar je aan denkt. Toch komen verstoppingen door een vogelnest in de schoorsteen vaker voor dan je denkt. En dat kan niet alleen overlast veroorzaken, wanneer de schoorsteenpijp verstopt raakt kan dit tot gevaarlijke situaties leiden zoals rook en koolmonoxide in de woning, of schoorsteenbrand. Laat daarom vogelnesten verwijderen door een ervaren schouwveger. Op deze pagina leggen we niet alleen uit waarom vogels zich graag nestelen in schoorstenen, we geven ook advies om dit op te lossen en te voorkomen!

verwijderen van vogelnest

Ook last van een vogelnest in de schoorsteen, en op zoek naar schouwvegers die vogelnesten verwijderen? Vraag gratis offertes aan via ons handige offerte formulier.

Waarom maken vogels een nest in de schoorsteen?

Om een nest te bouwen hebben vogels een omgeving nodig die beschut is, relatief veilig en bij voorkeur met een constante temperatuur. Daarmee zijn schoorstenen ideaal voor een vogelnest, veel vogels leggen immers eieren in het seizoen dat de haard of kachel niet gebruikt wordt. Het is daarom van belang om de schoorsteen goed te laten reinigen voordat het koude seizoen aanbreekt. Naast vogelnesten verwijderen kan een schouwveger uiteraard ook bladeren verwijderen en schouwrenovatie uitvoeren zoals het voegwerk vernieuwen. Verder op deze pagina leggen we uit hoe vogelnesten in de schoorsteen voorkomen kunnen worden. Vogelnesten kunnen zich in de schouw of op het dak bevinden.v

Soorten vogels hun nesten

In een schouw kunnen zich verschillende soorten nesten bevinden van vogels. Enkele voorbeelden:

  • Kauwen
  • Duiven
  • Meeuwen
  • Raven
  • Eksters

Mag je een vogelnest zelf verwijderen?

Nee, dat mag niet zomaar. Hoewel vogelnesten verwijderen in sommige gevallen geen ingewikkelde of gevaarlijke zaak hoeft te zijn, is het niet altijd toegestaan om het nest te verwijderen. Vogels zijn immers beschermd, en dat geldt ook voor de eieren en nesten. Tijdens de broedperiode mag een nest in principe niet verwijderd worden, gelukkig wordt de haard of kachel in deze periode doorgaans niet gebruikt. Na het broedseizoen in september / oktober kan de schouwveger het overgebleven lege nest verwijderen. Wanneer je niet zeker weet of vogelnesten verwijderen in een specifieke situatie is toegestaan adviseren we om eerst contact op te nemen met de autoriteiten of een specialist.

vogelnest in haard

Meer weten over vogelnesten verwijderen? Vraag vrijblijvend offertes aan van schouwvegers in de omgeving via ons offerte formulier.

Hoe kun je vogelnesten verwijderen?

Net zoals een schouwveger roet verwijdert in de schoorsteen, is het verwijderen van een vogelnest ook geen enkel probleem voor de professional. Wanneer er van bovenaf gewerkt wordt zal er een stalen kogel voorzien van een borstel neergelaten worden in de schoorsteenbuis. Bij een schoorsteen die lastig te bereiken is via het dak, kan de schoorsteen van onderaf gereinigd worden door een telescopische steel te gebruiken met een borstel. Naast vogelnesten verwijderen door een schoorsteenveger zal de gehele buis grondig gereinigd worden. Roet en ander afval dat loskomt wordt door de schouwveger afgevoerd, dit behoort tot de verplichtingen die een erkend schouwveger heeft.

Wat zijn de gevaren van een vogelnest in de schoorsteen?

Zolang je geen gebruik maakt van de kachel of haard hoeft een vogelnest in de schoorsteen geen problemen op te leveren, wanneer er gestookt wordt kan het wel degelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Dit zijn de drie voornaamste gevaren bij een vogelnest in de schoorsteen:

  • Rook in de woning: Bij verstopping in de schoorsteenpijp kan de rook niet of niet volledig naar buiten afgevoerd worden. Hierdoor zal de rook in huis komen. Naast de stank en vervuiling van het interieur zitten er fijnstoffen in deze rook die schade kunnen opleveren voor de gezondheid.
  • Koolmonoxide in de woning: In tegenstelling tot rook is koolmonoxide niet zichtbaar en het heeft geen reuk. Wanneer de schoorsteenbuis verstopt is kan door onvolledige verbranding koolmonoxide ontstaan en zich in de ruimte verspreiden. Symptomen zoals duizeligheid en misselijkheid in de ruimte waar de haard staat kan duiden op CO in de lucht. Koolmonoxide kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid en zelfs dodelijk zijn.
  • Schoorsteenbrand: Een nest bestaat voornamelijk uit droge takken, door de hoge temperaturen en mogelijke vonken die ontstaan kan een droog nest in brand vliegen wat leidt tot een schoorsteenbrand. Uit onderzoek is gebleken dat in een derde van de gevallen van brand in huis schoorsteenbrand de oorzaak is.

Loop geen risico en laat vogelnesten verwijderen door een erkende schouwveger. Vul het offerte formulier in en ontvang gratis meerdere offertes van schouwvegers in de regio.

Hoe voorkom je een nest in de schoorsteen?

Je kunt het hele jaar door stoken om de schoorsteenpijp onaantrekkelijk te maken voor vogels, gelukkig zijn er betere oplossingen. Een rooster plaatsen bijvoorbeeld, dit rooster laat wel de rook door, maar voorkomt dat vogels een nest kunnen bouwen. De schouwveger kan dit rooster installeren. Met name in situaties waarbij ook in de broedtijd gestookt wordt kan een rooster plaatsen in de schoorsteen een effectieve oplossing zijn.

Wanneer je op zich geen probleem hebt met vogels die broeden in de schoorsteenpijp kun je ook de restanten voor de koude periode netjes laten verwijderen. Zolang je niet stookt is er op zich geen bezwaar om de vogels hun nest te laten bouwen. Uiteraard kan er wel overlast ontstaan door vogelpoep.

Kies voor een onderhoudscontract

Wanneer je kiest voor jaarlijks onderhoud aan de schouw worden samen met het kuisen van de schoorsteen ook vogelnesten verwijderd. Plan dit onderhoud in na de broedperiode, ergens in september of oktober. Zo ben je verzekerd van een goed functionerende schouw. Vraag bij de erkende schouwveger ook naar een attest, deze kun je bij een mogelijke brand in huis overleggen bij de verzekeraar.

Vraag binnen enkele minuten meerdere offertes aan voor vogelnesten verwijderen, en ontvang binnen enkele dagen meerdere vrijblijvende prijsopgaven per mail om te vergelijken.