Schouw kuisen

Een schouw kuisen brengt diverse voordelen met zich mee, zoals het verminderen van risico op schoorsteenbrand en een hogere efficiëntie van het centrale verwarmingssysteem. Op deze pagina kun je informatie vinden over de manieren van een schouw kuisen, en welke kosten berekend worden door de erkende schouwveger.

Op zoek naar een erkende schouwveger in de buurt? Vraag direct offertes aan voor de schouw kuisen via onze gratis offerte pagina.

Voordelen van een schouw kuisen

  • Een schone CV installatie functioneert optimaal waarmee de stookkosten gereduceerd worden.
  • Er is aanzienlijk minder kans op schoorsteenbrand wat de veiligheid van de bewoners zal verhogen.
  • Bij een schone schoorsteen is er minder kans op vorming van levensgevaarlijke koolmonoxide die zich bij een blokkade in huis kan verspreiden.
  • Er zijn verzekeraars en verhuurders die de schouw kuisen verplicht stellen, met een attest van de erkende schouwveger kun je dit direct aantonen.
  • Wanneer de schoorsteen gekoppeld is aan een centrale verwarmingsinstallatie ben je wettelijk verplicht om de gehele installatie te laten controleren en reinigen door een erkende schouwveger.

Verplicht CV installatie controleren en reinigen

Wanneer je een centrale verwarmingsinstallatie in huis hebt die gekoppeld is aan een schoorsteen moet deze periodiek gecontroleerd en gereinigd worden. Wanneer je stookt op gas dienen deze werkzaamheden iedere twee jaar plaats te vinden, wanneer je stookt op stookolie op vaste stoffen dien je jaarlijks de controle en reiniging uit te laten voeren. Je bent niet verplicht om individuele stooktoestellen te laten schoonmaken volgens de wetgeving, het is wel mogelijk dat de verhuurder of verzekeraars deze verplichting opneemt in de overeenkomst.

Hoe kun je een schouw kuisen?

Er zijn drie manieren mogelijk bij een schouw kuisen:

1. Schouw kuisen van bovenaf

Dit is de standaard methode via het dak. Een kogel met daaraan een borstel wordt via een lang touw neergelaten door de schoorsteen. De borstel zal het roet dat zich in de schoorsteen bevindt los schuren, de kogel wordt opgehaald en neergelaten tot het roet goed los komt. De kogel met borstel wordt geheel neergelaten tot aan de onderzijde.

2. Schouw kuisen van onderen

Wanneer de schoorsteen lastig of niet te bereiken valt kan de schoorsteen ook van onderuit gereinigd worden. Er wordt in dit geval gebruik gemaakt van een borstel die op een steel bevestigd wordt. Deze borstel wordt door de schoorsteen gestoken om het roet los te maken. De steel kan steeds worden verlengd door er nieuwe segmenten aan te koppelen tot aan de bovenzijde van de schoorsteenbuis.

3. Schouw kuisen met een reinigingsblok

Het is mogelijk om speciale blokken te kopen die in de haard geplaatst worden. Deze reinigingsblokken worden opgebrand waarbij de rook de roetdeeltjes moet losweken. Het is niet duidelijk aangetoond of deze methode effectief is en de schoorsteenpijp goed reinigt. Erkende schouwvegers zullen deze methode doorgaans niet toepassen.

Schoorsteen reinigen is een gespecialiseerde klus

Omdat de effectiviteit van een schoonmaakblok discutabel genoemd mag worden kun je het beste een erkende schouwveger inschakelen. Deze bedrijven beschikken over de nodige kennis en expertise om de werkzaamheden op de juiste wijze uit te voeren. Na afloop van de schouw kuisen zul je ook een attest ontvangen wat van pas kan komen voor de verzekering. Bij een aantal stookinstallaties is het ook verplicht om een erkend bedrijf in te schakelen voor de reiniging.

Wat kost een schouw kuisen?

De kosten voor schoorsteenvegen of CV installatie controleren en reinigen kunnen sterk uiteen lopen op basis van deze criteria:

  • Hoeveel rookkanalen er aanwezig zijn.
  • De mate van vervuiling van de schoorsteen.
  • De gekozen methode voor de reiniging.
  • Uiteenlopende tarieven van schouwvegers.

Om een rookkanaal te laten reinigen kost gemiddeld 60 tot 100 euro. Wanneer naast de schoorsteen ook het centrale stooktoestel gereinigd moet worden liggen de prijzen tussen de 100 en 150 euro afhankelijk van de situatie.

Wanneer de woning ouder is dan tien jaar, en hoofdzakelijk wordt gebruikt voor particuliere bewoning, kom je in aanmerking voor een verlaagd BTW tarief van 6 procent in plaats van de reguliere 21 procent. Vraag bij de schouwveger naar details.

Er zijn verschillen tussen een erkend technicus en een “standaard” schoorsteenveger. Alleen een erkend technicus mag de CV installatie controleren en hiervoor een attest uitschrijven. Het kan voordelig zijn om de CV installatie door een erkend schouwveger te laten controleren, een standaard schoorsteenveger kan de schoorsteen reinigen en daar een attest voor afgeven. In praktijk wordt er vaak gekozen voor een aannemer die het totaalproject uitvoert.

Om hoge kosten te besparen, ook wanneer de schouw kuisen niet verplicht is, kun je bij veel schouwvegers ook een onderhoudscontract afsluiten. Zo wordt schade en slijtage op tijd geconstateerd wat hoge kosten kan voorkomen. Daarnaast kun je vertrouwen op een schouw die goed functioneert, het maximale rendement oplevert en veilig is voor de bewoners.

De kosten per schouwveger kunnen flink uiteenlopen. Vraag daarom eerst offertes aan per mail via ons offerte formulier.