Schoorsteen renovatie

Er zijn verschillende problemen te benoemen waarbij schoorsteen renovatie de enige oplossing is. Denk aan een schoorsteen die niet goed meer trekt, condensatie in en rond de schouw, beschadiging door weer en wind, schoorsteenbrand of gewoon slijtage. Wanneer dit soort problemen zich voordoen dien je zo snel mogelijk contact op te nemen met de schouwveger om de mogelijkheden en kosten voor vakkundige schoorsteen renovatie te bepalen. Zo kun je niet alleen hogere kosten voorkomen, het kan ook van invloed zijn op het wooncomfort en de veiligheid van de bewoners.

Snel weten wat de kosten zijn voor schoorsteen renovatie? Vraag dan direct offertes aan bij schoorsteenvegers in de omgeving via onze vrijblijvende offerte pagina.

Wanneer is schoorsteen renovatie belangrijk?

Hier zijn enkele redenen om een schouw en schoorsteen op tijd te laten renoveren:

 • Wanneer je merkt dat de schoorsteen niet goed doortrekt kan er rook in de woning komen inclusief koolmonoxide. CO is reukloos, onzichtbaar en dodelijk.
 • Bij poreuze voegen in de schoorsteen kan er lekkage ontstaan met grote gevolgen bij vocht in de haard of een gaskachel.
 • Een derde van alle brand in huis komt door schoorsteenbrand. Met schoorsteen renovatie kun je het risico op brand in huis aanzienlijk verlagen.
 • Voor een CV installatie met schoorsteen is schoonmaken verplicht. Ook verhuurders en verzekeraars kunnen om een attest vragen.

Prijzen voor schoorsteen renovatie

Afhankelijk van de situatie is het mogelijk om alleen de schoorsteenmantel te laten renoveren, het is ook mogelijk om het volledige rookkanaal te laten herstellen. Hier zijn enkele gemiddelde prijzen voor veelvoorkomende werkzaamheden:

 • Vervangen van voegen kost ongeveer 40 euro per vierkante meter.
 • Vervangen van beschadigde stenen kost ongeveer 13 euro per vierkante meter.
 • Impregneren van de schoorsteen kost ongeveer 7 euro per vierkante meter.
 • Een complete schoorsteen renovatie start bij 500 euro.

Omdat schoorsteen renovatie maatwerk betreft is het verstandig om eerst meerdere offertes aan te vragen. Ontvang snel offertes in de mailbox van regionale schouwvegers via onze offerte pagina.

Hoe werkt schoorsteen renovatie van buitenaf?

Dit zijn de mogelijkheden voor schoorsteen renovatie van buitenaf, bekijk ook het alternatief voor tuberen wat verder op deze pagina wordt toegelicht.

 • Herstellen van voegwerk: Als er zich voegen in de schoorsteen bevinden die los zijn geraakt, kunnen deze doorgaans eenvoudig hersteld worden. Hier hoef je niet voor te kappen of te breken, ook de dakbedekking blijft intact. Voegen die poreus zijn moeten uitgefreesd worden en worden daarna opnieuw gevoegd.
 • Schoorsteen impregneren: Door de schoorsteen te impregneren kan het poreus worden van voegwerk voorkomen worden. Dit vindt plaats door een coating aan te brengen die waterafstotend is, zo kan vocht niet meer doordringen tot in de voegen wat schade door scheuren en vorst voorkomt.
 • Plaatsen van een roetschuif: Wanneer de schoorsteen lastig toegankelijk is, kan men een roetschuif of roetluik laten aanbrengen in het schouwkanaal. Dit geeft je een praktische toegang tot de schoorsteen wat het verwijderen van roet een stuk eenvoudiger maakt.
 • Vernieuwen van het deksteen: Vroeger werd de bovenplaat vaak gemaakt van cement. Het is mogelijk om de dekplaat te laten vernieuwen met een ander materiaal zoals kunststof. Dit verkleint het risico op insijpelend vocht.
 • Een schoorsteenkap plaatsen: Door een schoorsteenkap te plaatsen wordt inval van regen aanzienlijk verminderd. Ook worden vogels geweerd wat het bouwen van nesten kan voorkomen.
 • Schoorsteen bezetten: Een andere methode om de schoorsteen te beschermen is het bezetten van de schoorsteen. Er wordt dan pleisterwerk aangebracht dat compleet waterdicht is, later kan deze laag geschilderd worden. Net als bij impregneren worden lekkages voorkomen.

Bezetten vindt plaats aan de buitenzijde, dat betekent dus ook dat het uiterlijk van de schoorsteenmantel anders wordt. Het is mogelijk om het schilderwerk in de originele kleurstelling uit te voeren, of in de kleur van de aanwezige dakbedekking. Bedrijven die het bezetten kunnen uitvoeren zijn normaal gesproken ook in staat om het schilderwerk uit te voeren.

Met zoveel mogelijkheden is het handig om eerst meerdere offertes voor schoorsteen renovatie op te vragen. Maak het jezelf makkelijk en vul direct het formulier op onze offerte pagina in.

Wat is tuberen?

Bij schoorsteen renovatie is tuberen ook een optie. Dit houdt in dat er een nieuw rookkanaal geplaatst wordt. Hiermee zullen schoorstenen die slecht trekken weer optimaal werken. Naast de esthetische voordelen van een nieuw rookkanaal verhoogt deze methode ook de veiligheid bij met name oudere woningen.

 • Enkelwandig tuberen: De bestaande schoorsteen wordt op basis van een inox buis gevoerd. Dit is een zelfstandig werkende schoorsteen die zich binnen de bestaande schoorsteen bevindt. Dit voorkomt dat rook kan terugslaan in de woning, ophoping van vuil wordt vermeden en de afvoer van rook is weer optimaal.
 • Dubbelwandig tuberen: Bij deze methode wordt er aan de buitenzijde tegen de gevel een schoorsteenkanaal aangebracht. Deze nieuwe inox schoorsteen functioneert samen met het verbrandingstoestel dat gebruikt wordt, ze worden op elkaar aangesloten. Met deze methode is er geen sprake van ruimteverlies in de woning.
 • Intern tuberen: Wanneer je liever niet wilt dat het uiterlijk van de woning verandert zou je kunnen kiezen voor intern tuberen. Het is mogelijk om met zowel extern tuberen als dubbelwandig te tuberen rook en gassen een weg naar buiten te geven in een woning of appartement die niet van een schoorsteen is voorzien. Dit is een methode op basis van een RVS binnenvoering die flexibel is, het vereist geen hak- en breekwerk, en het proces kan snel worden gerealiseerd. Wanneer je werkt met bijvoorbeeld een condensatieketel moet je toch al een afvoerkanaal laten plaatsen dat vochtbestendig is.

Wacht niet tot het moment dat problemen zich vertonen, voorkom een schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging door op tijd een nieuw schoorsteenkanaal te laten plaatsen. Er bestaan gelukkig diverse mogelijkheden waar relatief weinig hak- en breekwerk voor nodig is, deze werkzaamheden kunnen snel worden uitgevoerd zonder overlast voor de bewoners. Zo woon je snel weer veilig en vertrouwd.

Vraag offertes aan voor schoorsteen renovatie

Offertes van verschillende aanbieders in de regio bieden niet alleen beter inzicht in de werkzaamheden, je kunt er ook kosten mee besparen. Via ons gratis offerte formulier kun je snel meerdere offertes aanvragen bij specialisten in de nabije omgeving. Het invullen van dit formulier is geheel gratis en verplicht je tot niets.