De Top 5 Typische oorzaken van dakproblemen

Dakschrikverhalen. Vertrouw me, we hebben al heel wat gehoord. Van de dakbedekking die na een nacht van hevige regen in elkaar stortte tot de dakwerker die een ontluchtingspijp verwijderde en vervolgens niet de moeite nam om het gat te repareren, er is zeker veel dat mis kan gaan met een dak.

Dat zijn natuurlijk de meest extreme gevallen. De meeste huiseigenaren zullen het trauma van een instorting van het dak of een grote impact niet ervaren. Toch helpt het om een oogje in het zeil te houden voor mogelijke problemen. Bouwkundigen zeggen dat een van de redenen waarom dakbedekkingsproblemen uit de hand lopen, is dat huiseigenaren gewoon niet weten waar ze naar moeten zoeken. En als dat gebeurt, kunnen dakwerkers vaak meerdere rondes dure reparaties uitvoeren voordat ze eindelijk de bron van het probleem hebben gevonden.

Door jezelf te informeren over enkele van de meest voorkomende problemen, kun je de ergste hoofdpijn, hartzeer en potentiële geldkuilen vermijden. Om u op weg te helpen, zijn hier enkele van de meest voorkomende problemen die op daken te zien zijn - en wat u er aan kunt doen.

dak inspecteren

Je slapte af op regulier onderhoud

Wees eerlijk: voor vandaag, wanneer heb je voor het laatst aan je dak gedacht? Het is een veel voorkomende situatie voor huiseigenaren. Daken zijn echt makkelijk te vergeten, totdat er iets misgaat. Maar het dak van uw huis is eigenlijk een complex systeem, het werkt allemaal om u te beschermen en droog te houden. Het kost ervaren dakwerkers jaren om het reilen en zeilen van alle verschillende dakontwerpen te begrijpen.

Toch, zelfs als je heel weinig weet over het ontwerp van gebouwen, zijn er een aantal veel voorkomende problemen die je kunt vangen door het uitvoeren van een routinematige visuele inspectie een of twee keer per jaar, en vooral na grote stormen. In het bijzonder, wees op zoek naar vijverwaterpools die zich verzamelen op het oppervlak van uw dak. Wees u ook bewust van gebarsten, gebroken of ontbrekende dakspanen of dakpannen; en gedeukt, verroest of ontbrekend gootstuk - de metalen platen die de naad tussen het dak en de schoorsteen en andere uitsteeksels bedekken. Deze zaken rechtvaardigen allemaal een reparatie.

Sluipender tekenen van schade? Zoek naar schilverf op uw soffit en dakoverstekken, een veelvoorkomend symptoom van vocht. Ook verkleuringen, schimmel en doorzakkende plafonds die vanaf het zolderdek zichtbaar zijn, geven allemaal aan dat u mogelijk een lek hebt. Controleer (en reinig!) ook uw dakgoten op dit moment. Hoe vervelend het ook lijkt om de goten te reinigen, uw afvoersysteem is een noodzakelijke bescherming tegen overtollig vocht. Door het water hier te laten stromen, beschermt u uw zijpanelen en houdt u uw dak in topvorm, zodat de gezondheid van uw exterieur er absoluut van afhangt.

Uw dak heeft ontwerpfouten

Deze is iets ernstiger. Af en toe lekken daken, zakken ze door of storten ze zelfs in als gevolg van structurele tekortkomingen. Soms zijn deze problemen moeilijk op te sporen zonder een grondig onderzoek, zelfs door ervaren dakwerkers.

Aan de andere kant doen zich ook ontwerpproblemen voor wanneer onervaren of onzorgvuldige dakwerkers en bouwers belangrijke constructiedelen verwijderen bij het maken van verbouwingen. In één geval heeft een aannemer bijvoorbeeld gedachteloos stalen beugels verwijderd die ontworpen zijn om het dek van het dak te ondersteunen, terwijl hij wijzigingen aan het afvoersysteem en de goten aanbrengt. Dat maakte een eens zo gezond dak in enkele dagen zuur.

In de overgrote meerderheid van de gevallen hoeven de gebreken in het ontwerp van het dak echter niet massaal te worden gereconstrueerd. Een standaard dakbedekking met een deskundige vakman is meestal voldoende om ze uit te strijken.

Uw dak werd geraakt door een plotselinge storm of een ander weerbericht.

Windliften en schokken veroorzaken onmiddellijke, ernstige schade aan uw dak, die vaak dringend moet worden gerepareerd door een nooddakwerker. In feite is dit waar sommige huiseigenaren in de problemen kunnen komen, omdat fly-by-night dakwerkers, of "stormjagers", zoals ze bekend zijn in het dakbedekkingsvak, vaak direct na stormen opduiken om nietsvermoedende huishoudens op te lichten wanneer ze het meest kwetsbaar zijn. Ze voeren vaak het werk uit voor moordende tarieven, doen het werk slordig, en slaan dan de stad over voordat het dak begint in te storten. U kunt voorkomen dat problemen als deze door het zoeken naar een aannemer met een lokaal kantoor wanneer u een reparatie.

Ook windliften kunnen meestal worden voorkomen met een goede inspectie. Meestal komen deze voor als gevolg van een slechte of verkeerd bevestigde gootsteen. Of het kan zijn dat een aannemer beknibbeld is op lijm of spijkers om de klus sneller te klaren. In beide gevallen, zich bewust zijn van een aantal van de waarschuwingssignalen van schaduwrijke aannemer gedrag: werknemers die vragen om volledige betaling op voorhand, niet onmiddellijk beantwoorden van uw oproepen, of kan niet zorgen voor referenties en licenties.

vermiste dakpannen

Uw dak werd beïnvloed door het weer in de loop van de tijd

Niet alle weerschade kondigt zijn aanwezigheid aan met flitsende bliksemschichten en kolkende wind - sommigen eisen hun tol op subtiele wijze, over een periode van maanden of zelfs jaren. Vooral hagel kan leiden tot onmerkbare scheuren op dakoppervlakken die huiseigenaren na verloop van tijd kwetsbaar maken voor lekkages en vocht. Het belangrijkste is om de hagelschade direct uit te sluiten, omdat de woningverzekering u mogelijk niet dekt als er te veel tijd is verstreken.

Een andere oorzaak van traag bewegende schade is blootstelling aan UV-stralen. In klimaten met extreem zonlicht kan de blootstelling aan UV-straling in de loop van de tijd de gordelroos aantasten, waardoor er vaker reparaties en vervangingen nodig zijn. Als dit een probleem is voor uw omgeving, kunt u het probleem verhelpen door bij uw volgende vervanging UV-bestendige materialen aan te schaffen of uw bestaande dakspanen te bedekken met een UV-bestendige beschermende coating.

Uw aannemer heeft slecht werk verricht

Als huiseigenaar stelt u veel vertrouwen in de knowhow en expertise van uw aannemer, maar helaas verdienen ze dat niet allemaal. Terwijl de overgrote meerderheid van de dakdekkers eerlijke, ervaren professionals zijn, moet u zeker enkele voorzorgsmaatregelen nemen om uzelf te beschermen. Een dakdekker die wordt aanbevolen door een vriend of een kennis is meestal het veiligst.

Heb je geen vrienden met dakwerkers in hun verleden? Vraag uw potentiële kandidaten om hun eigen referenties te geven - en volg ze op. Neem altijd minstens drie biedingen op elk project. Het zal u helpen om de gemiddelde kosten in uw omgeving te meten. En ga niet met iemand mee alleen omdat ze u het laagste bod geven, u krijgt waar u voor betaalt. U kunt het merendeel van de rampen vermijden door een beetje dakbedekkingskennis toe te passen!