Welk kerstdecor is niet veilig voor daken?

kerstmislichtjes op het dak

De slee van de Kerstman en acht kleine rendiertjes, lichtgevende snoepstokken, de benen van de Kerstman die uit je schoorsteen steken, of "Vrolijk Kerstfeest" in heldere, knipperende letters die over je dak worden gespeld. Lees hier meer over dakwerken.

Er zijn geen grenzen aan de soorten kerstversieringen die je op de daken ziet, meestal beginnen ze de dag na Thanksgiving. Van kribbe scènes tot de hele Noordpool, mensen gaan helemaal uit als ze die kerstgedachte vangen. Het is moeilijk om niet te worden ingepakt soms letterlijk! -in de feestelijke aantrekkingskracht van twinkelende lichtjes of een gelukkige opblaasbare sneeuwman zwaaiend naar voorbijgangers.

Als je in de kerstsfeer zit, is het laatste waar je aan wilt denken de veiligheid van je dak. Het feestelijke decor is echter niet de moeite waard om schade aan uw dak te riskeren en er voor te betalen lang nadat de eierdoos is opgedroogd. Hier zijn een paar kerstversieringen die er weliswaar feestelijk uitzien, maar niet veilig zijn voor uw dak.

Welke kerstversieringen zijn niet veilig voor daken?

Bepaalde kerstversieringen zijn meer geschikt voor daken dan andere. Een replica op ware grootte van de slee van de Kerstman ziet er echt cool uit, maar het is niet aan te raden voor de meeste huizen. Dat komt omdat het dak misschien niet versterkt is met de juiste gewichtdragende structuren, en in de loop van het verblijf van de slee kan het schade aan het dak veroorzaken. In het begin is het misschien niet merkbaar, maar het kan ertoe leiden dat er later een nieuw dak nodig is.

Bij de kerstman is er een trend om zijn benen uit de schoorsteen te laten steken. Hoewel het vrij schattig is (sorry, Kerstman!) kan het gevaarlijk zijn om iets in de buurt van je schoorsteen te hebben, vooral als het ontvlambaar is. Een verdwaalde sintel kan omhoog drijven en zelfs brand veroorzaken. Als je het echt leuk vindt dat de kerstman door de schoorsteen naar binnen komt, overweeg dan om een nepschoorsteen te maken van hoogwaardig plastic en deze aan de andere kant van je dak te bevestigen.

Opblaasbare decoraties en de plastic verlichtingsfiguren kunnen ook een ravage aanrichten op je dak als je niet oppast. Dat komt omdat ze bij harde wind meegesleept kunnen worden als ze niet goed vastgezet worden, wat uw dak kan vernielen. Het beveiligen van uw decoraties kan echter ook schade veroorzaken als u de verkeerde materialen gebruikt.

kerstverlichting en -decoratie buiten

Hoe versier je je dak zonder het te beschadigen?

Tot nu toe is het een hoop bah-humbug geweest, maar maak je geen zorgen! Er zijn verschillende voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat uw dak er nog steeds net zo feestelijk uitziet!

  • Sla de nietjes over. Het nieten van alles-lampen, touwen om de kerstman vast te zetten, etc. - je dak breekt door de barrière die je huis beschermt tegen de elementen. Dit betekent dat vocht onder uw dakspanen of in uw isolatie kan komen en maakt het makkelijker voor schimmels om te groeien - niet te vergeten, het maakt uw huis minder energiezuinig.
  • Gebruik plastic clips om decoraties zoals kerstverlichting aan de dakrand vast te zetten in plaats van nietjes. In het geval van een licht-up plastic Santa of Rudolph, kunt u het beveiligen met zandzakken of een bungee koord. Let er wel op dat u geen gordelroosjes optrekt of onnodige stress veroorzaakt op uw dak.
  • Overbelast uw dak niet. Voordat u het land Santa's slee daarboven, kijk naar opties die niet zo veel wegen. Overweeg in plaats daarvan een hoogwaardige kunststof gevel. Ze kunnen zo gedetailleerd zijn als u wilt en aanzienlijk minder wegen.
  • Denk aan uw gazon. Denk aan het versieren van uw gazon in plaats van uw dak. U kunt een winterwonderland creëren bij uw voordeur, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over mogelijke schade aan uw dak.
  • Huur een professional in om decoraties te installeren. Als u nog steeds op het versieren van uw dak voor de kerst, kijk dan in het inhuren van een professional. Zoals u moet met elke pro, vraag naar referenties en vraag hen of hun dak werd beschadigd van de decoraties het jaar ervoor.
verfijnde kerstverlichting buiten

Kerstversiering veiligheidstips

Als u besluit om uw dak te versieren, zijn er een paar stappen te nemen voordat u de ladder beklimt. Ten eerste, hebben een game plan voordat je gaat op het dak, zodat je weet waar je gaat werken en de benodigdheden die je nodig hebt om de klus te klaren. Ten tweede, zorg ervoor dat de elektrische draden in goede staat zijn en gebruik geen draden die zijn gestript of gerafeld, of draden die zijn blootgesteld. Zorg er vervolgens voor dat er iemand is die je kan helpen om je te herkennen en de ladder vast te houden tijdens het klimmen. Over ladders gesproken, neem een stevige ladder. Zorg ervoor dat hij zo hoog is als je nodig hebt en volg het juiste ladderprotocol... als er staat dat het geen opstapje is, is het geen opstapje! En, natuurlijk, zorg ervoor dat je goede schoenen draagt voor de werkschoenen zijn aan te bevelen, maar je kunt alles dragen wat een slipvrije zool heeft.

Kerstmis is een seizoen van festiviteiten en feesten, dus veel plezier met je versieringen, maar zorg ervoor dat het niet ten koste gaat van je dak - of je zou op de stoute lijst van de Kerstman kunnen belanden.