Wat is de functie van een dakoversteek?

Een dakoversteek is de overhangende dakrand aan de bovenkant van de gevel. Dakoversteken kom je tegen bij alle soorten hellende en platte daken. Soms is een dakoversteek niet meer dan een randje van enkele centimeters, maar ze kan ook een meter of meer bedragen. Dakoverstekken maken een woning niet alleen esthetisch aantrekkelijker, ze zitten er ook niet voor niets aan.

dakoversteek

Lees ook Hellend dak renoveren: prijs per m² en soorten

Dakoversteek geeft een woning karakter

De dakoversteek zorgt ervoor dat een gebouw er minder ‘kaal’ uitziet. Het geeft optisch meer body aan een constructie, waardoor de woning er ook meteen luxer uitziet. Een logisch gevolg is dan ook dat woningen met een dakoversteek, het op de huizenmarkt beter doen dan gebouwen zonder overhangende dakrand.

Wanneer de dakoversteek gebruikt wordt als onderdeel van het uiterlijk van de woning, zal dit de marktwaarde alleen maar meer ten goede komen. Dakoversteken kunnen worden voorzien van een balkenwerk met betimmering en/of een ingebouwde verlichting.

Functie van een dakoversteek

Naast de esthetische waarde, heeft een dakoversteek ook een functie. Het beschermt de gevel tegen directe neerslag. Als tweede voorkomt het dat lekwater van het dak langs de gevel naar beneden kan druipen. Een derde voordeel van een dakrand is, dat de dakgoot verder van de gevel af hangt. Mocht die vol raken met bladeren of vuil en overlopen, zal ook dat lekwater niet tegen de gevel aankomen. Tot slot zorgt een dakoversteek ervoor dat de warmte van de hoogstaande zon niet naar binnen kan dringen. Doordat er schaduw op de bovenramen valt, wordt het op de bovenetage minder warm.

Lees ook Plat dak vernieuwen? Info & prijzen vind je hier!

Voor platte als hellende daken

Zowel Hellende, als platte daken kunnen een dakoversteek hebben. Bij schuine, of hellende, daken is de dakoversteek meestal een verlenging van de kap van de woning. Deze kan net zo lang gemaakt worden als de opdrachtgever van het project wilt. Komt het uiteinde van het dak, daar waar de goot moet komen te hangen, te laag, kan er gekozen worden voor een lichte knik in het dak. Bij L-vormige woningen kan de dakoversteek zo ver doorgetrokken worden dat het tevens ook de functie heeft van een verandadak

Op platte daken zien we vrijwel altijd een horizontale dakoversteek. Deze heeft een zelfdragende constructie die verbonden zit met het dak en de gevel. Meestal is deze maar enkele centimeters tot decimeters breed. Bij platte daken dient de dakoversteek meer om een goede afwatering op het dak te kunnen realiseren en het vrijhouden van de gevel van slagregens.