Hellend dak renoveren

bitumenshingles vervangen

Een hellend dak renoveren vereist een andere aanpak dan platte daken repareren of vervangen. Omdat er veel mogelijkheden bestaan om schuine daken te herstellen, zetten we de meest voorkomende opties op deze pagina bij elkaar, met daarbij de gemiddelde kosten voor een hellend dak renoveren.

Hellend dak renoveren met dakpannen

kapot pannendak

De meest voorkomende dakbedekking voor hellende daken zijn leien en dakpannen. Dat betekent uiteraard ook dat hier de meeste schade voorkomt. Bij dakpannen kun je kiezen uit verschillende  materialen en vormen, ieder type heeft specifieke voordelen maar ook risico’s. De grootste vijand van schuine daken met dakpannen is een storm die de dakpannen kan verschuiven met veel schade als gevolg. Ook hagelbuien kunnen leiden tot breuken en scheuren. Bij vorst kan het water in kleine scheurtjes bevriezen en de pannen laten breken. Naast vallende segmenten kan dit ook tot verstopping van de dakgoot leiden. Gelukkig is schade aan een hellend dak met dakpannen goed te herstellen door de dakpannen te vervangen. Dit geldt ook voor de ondersteunende elementen zoals het broekstuk, de gevelpan, knikpan en kilkeper pan.

De gemiddelde kosten voor een hellend dak renoveren door BKG met dakpannen zijn als volgt:

 • Betonpannen: 30 tot 50 euro per vierkante meter.
 • Kleipannen: 50 tot 60 euro per vierkante meter.
 • Tegelpannen: 100 tot 120 euro per vierkante meter.

Wanneer je een schuin dak laat herstellen is het mogelijk extra pannen aan te schaffen en deze te bewaren. Dat maakt herstellen op een later tijdstip eenvoudiger en goedkoper.

Hoe gaat een hellend dak renoveren in zijn werk?

Er zijn een aantal stappen die doorlopen worden tijdens het herstel van een schuin dak:

 • Inspectie: De dakwerker zal ter plekke de toestand van het dak bepalen en met de eigenaar de mogelijkheden bespreken.
 • Offerte: Op basis van de schade en de wensen van de klant zal er een offerte op maat opgesteld worden.
 • Verwijderen: De leien en dakpannen die beschadigd zijn worden verwijderd, pannen die los zitten kunnen weer op hun plaats gelegd worden.
 • Vervanging: Voor er nieuwe dakpannen aangebracht worden zal waar nodig het onderliggende dakhout vervangen worden, denk aan het onderdak, de pannenlappen en stoflatten.
 • Plaatsing: Als het onderdak in goede staat is gebracht kunnen de nieuwe leien of dakpannen geplaatst worden.

Bij een hellend dak renoveren waarbij er veel materiaal afgevoerd moet worden is er wellicht een bouwcontainer nodig. Houd er rekening mee dat bij plaatsing in de openbare ruimte er een vergunning aangevraagd dient te worden bij de gemeente. De container kan bij een gespecialiseerd containerbedrijf gehuurd worden. Voor kleinere hoeveelheden restmateriaal kun je doorgaans terecht bij het lokale recyclagepark.

Hellend dak renoveren met leien

leiendak herstellen

Schuine daken met leien zijn bedekt met natuurleien uit leisteen, of vezelcementleien op basis van vezelcement. Er zijn diverse patronen mogelijk bij de plaatsing van deze pannen, zo kun je kiezen voor een enkelvoudige of een dubbele horizontale wijze van plaatsen, of enkelvoudige dekking met ruitleien. Voor een goedkoop dak is een enkelvoudige dekking de goedkoopste optie, er is wel een hoger risico op eventuele lekkage. Indien mogelijk heeft een dubbele laag leien op een schuin dak de voorkeur. Bij een hellend dak renoveren met een dubbele rij leien zal de dakbelasting hoger uitvallen. Bij herstel van schuine daken met natuurleien zal een ingenieur of architect het dak moeten inspecteren om te bepalen of deze het gewicht kan dragen. Wanneer blijkt dat het dak niet sterk genoeg is kan er gekozen worden voor kunstleien op basis van vezelcement of leien van bitumen. Deze leien zijn lichter van gewicht maar hebben ook een kortere levensduur. Het is ook mogelijk om bij een hellend dak renoveren te kiezen voor dakshingles van bitumen of het plaatsen van een overzetdak.

Hellend dak renoveren prijzen

hellend dak renoveren

Bij daken met leien is de aanwezigheid van losse leien het meeste voorkomende euvel. Door een zware storm kunnen leien los komen te liggen, verroeste leihaken komen ook regelmatig voor. Wanneer daken niet geheel meer afsluiten kan er vocht door de kieren en gaten druppelen met als gevolg lekkages, schimmelvorming en ongedierte. Schuine daken herstellen met kleine leien is aanzienlijk duurder dan met grotere kunstleien van vezelcement die groter zijn qua oppervlakte. Minder leien betekent ook minder werk voor de dakdekker.

De gemiddelde kosten voor een hellend dak renoveren met leien zijn als volgt:

 • Dakshingles: 15 tot 25 euro per vierkante meter.
 • Kunstleien: 65 tot 85 euro per vierkante meter.
 • Natuurleien: 100 tot 150 euro per vierkante meter.

Dakgoot of regenpijp vervangen

Naast een hellend dak renoveren kunnen er ook werkzaamheden nodig zijn aan de dakgoten of regenpijpen. Denk aan reparatie bij verstopping, houtrot of de bekleding van de dakgoot die versleten is. De ophangbeugels van een hangende goot kunnen na verloop van tijd doorhangen met als gevolg een verminderde afvoer van water naar de afvoerbuis. Hierdoor kunnen bladeren niet meer afgevoerd worden evenals mos en andere vervuiling. Dit extra gewicht kan door doorhangen schade lijden of zelfs breken. Hout in de dakgoot kan gaan rotten door blootstelling aan vocht, in dat geval is vervanging van de dakgoot noodzakelijk.

Dakgoot materialen

Hanggoten van PVC zijn goedkoop in aanschaf, maar zullen sneller breuken vertonen. Wanneer de afzonderlijke goten en het bevestigingsmateriaal van PVC dakgoten niet zorgvuldig aangebracht wordt kan dit leiden tot lekkage in de dakconstructie met als gevolg houtrot, mosvorming of ongedierte in het dak, waardoor het hellend dak renoveren niet meer te voorkomen is. Laat PVC dakgoten die versleten of beschadigd zijn direct vervangen om meer schade te voorkomen.

Hanggoten die gemaakt zijn van zink met lasnaden kunnen na verloop van tijd breken, zo zal het water niet meer op de juiste wijze afgevoerd worden. Regenpijpen van koper zullen naar verloop van tijd oxideren met verkleuring tot gevolg. Het is raadzaam hanggoten dan te vervangen. Grotere dakgoten waaronder bakgoten hebben doorgaans een afdichting op basis van lood, zink, EPDM of roofing. In de loop der tijd zullen natuurlijke weerselementen zoals hitte en kou, neerslag, UV straling en wind zorgen voor scheuren, delen die los zitten en andere schade veroorzaken met als gevolg water in de houten constructie van de bakgoten. Om houtrot en andere schade te voorkomen is het tijdig vervangen van een beschadigde bakgoot aan te bevelen.

Een hellend dak renoveren door slechte afvoer van water kan vaak voorkomen worden door de regenpijpen tijdig te laten vervangen. Afvoer van overtollig water en andere vervuiling is van groot belang voor de conditie van het schuine dak. De dakwerker met specialisatie in zink- en loodwerken kan de regenpijpen vervangen. De gemiddelde kosten voor een dakgoot of regenpijp vervangen zijn niet zomaar te noemen. Hiervoor kan vrijblijvend een offerte worden aangevraagd. Dit zijn de meest voorkomende werkzaamheden:

 • Dakgoten / Bakgoot herstellen of vervangen.
 • Hanggoten herstellen of vervangen.
 • Kilgoten herstellen of vervangen.
 • Regenafvoer herstellen of vervangen.

Dakreiniging

dak schoonmaken

Er zijn diverse omstandigheden die het termijn voor een hellend dak renoveren bepalen zoals de locatie van de woning, de positie van het gebouw, de gebruikte materialen en de kwaliteit van de constructie. Informeer bij de dakwerker naar de mogelijkheden, hier zijn alvast enkele richtprijzen voor een dak reinigen:

 • Dak mosvrij maken: 10 tot 15 euro per vierkante meter.
 • Dak reinigen, mosvrij maken en coating aanbrengen: 25 tot 35 euro per vierkante meter.
 • Leien kleuren met primer en twee lagen verf: 25 tot 35 euro per vierkante meter.

Houtwerken

De dakconstructie is opgebouwd uit verschillende soorten hout zoals grenen, vuren, multiplex of douglas hout. Deze constructie dient altijd in topconditie te zijn vanwege de vereiste draagkracht. De dakconstructie is een combinatie van elementen zoals pannenlatten, tengellatten en onderdakplaten. Houd bij een hellend dak renoveren ook rekening met onderhoud aan het hout, informeer naar de kosten bij de professionele dakwerker.

kosten dakrenovatie renovatie