Wat is een elastomeer coating?

elastomeer coating

Een elastomeercoating is een coating die minstens twee keer de oorspronkelijke lengte (100% rek) kan worden uitgerekt en weer tot de oorspronkelijke afmetingen kan worden teruggebracht.

Elastomeren worden gebruikt in commerciële dakbedekkingen als een vloeistof die op een bestaande dakbedekking wordt aangebracht om een membraan te vormen. Ze maken ook het dak:

 • waterdicht
 • een monolithische laag
 • koeler door toevoeging van een element van reflectievermogen van de zon
 • een langere levensduur hebben
 • hebben een 10-20-jarige garantie

Lees meer over :Dakcoating: Informatie, voordelen, Prijzen en soorten

Meestal wordt een elastomeer dakcoating in het wit geleverd om de reflectie te verhogen, maar in sommige gebieden, zoals koudere klimaten , kan een grijze kleur worden gebruikt om de warmte te absorberen tijdens de wintermaanden.

In dit artikel delen we wat we weten over elastomeer dakcoatings, inclusief voordelen, verschillende types, wanneer het de beste tijd is om te overwegen om te installeren, en meer om u te helpen beslissen of een elastomeer dakcoating de juiste keuze is voor uw dak.

WAT ZIJN DE DRIE SOORTEN ELASTOMEERCOATINGS?

De drie meest populaire soorten elastomeercoatings zijn acryl, siliconen en urethaan.

Acryl - coating op waterbasis die alleen wordt toegepast op daken met een helling. Als een acryldak een staand water heeft (d.w.z. het water zit daar gewoon en loopt niet van het dak af), zal het staand water ervoor zorgen dat de coating terugkeert naar een vloeistof en uiteindelijk direct van uw dak afspoelt.

Acryl is meestal 52% vaste stof in volume en 48% water (of een ander type drager), dus wanneer het wordt aangebracht, gaat bijna de helft van het product verloren door verdamping. Hoewel het goedkoper is dan andere elastomere coatings, moet u veel meer product aanbrengen om rekening te houden met wat er verloren gaat tijdens de verdamping.

Silicone - is een coating op basis van siliconenhars die voor 96% uit vaste stoffen/4% bestaat. Dat betekent dat 96% van wat op uw dak naar beneden gaat, op uw dak blijft liggen. Siliconen presteren goed op platte daken omdat ze bestand zijn tegen vijverwater. Siliconen zijn een middle-of-the-road coating wat betreft prestaties en prijs.

Siliconen zijn twee keer zo goed bestand tegen weersinvloeden als acryl, maar ook duurder.

Urethaan - urethanen hebben de meeste stootvastheid van alle elastomere dakbedekkingen. Urethaan is echter zeer duur in vergelijking met de andere twee en houdt niet goed stand bij stilstaand water.

Wat zijn de kosten van elastomere dakcoatings?

De kosten van een acryldakcoating liggen rond de €14-€21 per gallon.

De kosten van een siliconen dakcoating liggen rond de €27-€35 per gallon.

De kosten van een urethaan dakcoating ligt rond de €40-€65 per gallon.

Waarom installeren eigenaren van gebouwen elastomere dakbedekkingen?

Elastomeer dakcoatings zijn een aantrekkelijke dakbedekking om vele redenen, zoals:

 • Het is rendabeler dan uw bestaande dak volledig af te scheuren
 • De witte kleur zal reflectievermogen toevoegen wat de energiekosten zal verlagen.
 • Het is een snelle installatie
 • Het dicht lekken en maakt van uw dak een monolithische laag van waterdichtheid
 • Het biedt de eigenaar van het gebouw een nieuwe 10-20-jarige garantie.
 • Het wordt beschouwd als onderhoud en/of reparatie en telt niet mee als een andere dakbedekking.

Een gebouw kan slechts twee daken per bouwcode hebben.

Wanneer moet een gebouweigenaar overwegen om een elastomere dakbedekking aan te brengen?

rubber is aan het loskomen

Het beste moment om een elastomeercoating over uw bestaande dak te installeren is voordat uw dak significante prestatieproblemen begint te vertonen.

Met problemen bedoelen we kleine lekken, gootstukken die tekenen van slijtage vertonen of uw rubbernaden beginnen los te komen.

Een goed voorbeeld hiervan is een rubberen dak met 10 jaar garantie. Als de garantie eenmaal afloopt en het jaar 11 is, is de kans groot dat het rubberen dak nog steeds in goede staat is.

Dit zou een goed moment zijn om een coating te installeren, omdat er waarschijnlijk weinig of geen vocht onder de naden zit en een dakdekker het dak eenvoudigweg kan reinigen, de naden kan behandelen en dan een coating kan installeren over het veld van het dak.

Door de noodzaak om verzadigde delen van het dak te verwijderen te elimineren, zullen de kosten van het project een stuk lager zijn dan over een paar jaar wanneer het dak in slechtere staat verkeert.

OPMERKING: gemiddeld kan een dak met 25% of minder vocht een elastomeerlaag krijgen voor ongeveer €2-4 per vierkante meter. Een dak dat 25% of meer vocht heeft, zal het meer kosteneffectief zijn om het dak volledig af te scheuren en een nieuw dak te installeren, dat ongeveer € 4 tot € 7 per vierkante voet zal kosten.

Wat gebeurt er als een eigenaar van een gebouw contact opneemt met een dakbedekkingsaannemer over een elastomere dakbedekking?

Het eerste wat een dakdekker zal willen weten is de geschiedenis van het dak:

 • Heeft het gebouw lekken?
 • Hoe oud is het dak?
 • Welk daksysteem is op dit moment geïnstalleerd?
 • Hoeveel verdiepingen heeft het dak?
 • Wat is ongeveer het aantal vierkante meters van het dak?

Zodra een dakaannemer deze informatie kent, zal hij een bezoek ter plaatse plannen en gratis een dakinspectie uitvoeren.

Een manier waarop een dakdekker kan zien of er sprake is van verzadiging van het dak is door het opmerken van een bungee of zachte aanwezigheid tijdens het lopen van het dak.

Een andere manier is door middel van een infraroodonderzoek.

Na de inspectie zal er een voorbehoud worden gemaakt in het voorstel dat na een infraroodonderzoek deze plekken worden verwijderd en vervangen door bijpassende materialen voordat de elastomeercoating kan worden aangebracht.

OPMERKING: Voor een goede hechting en prestatie moet de coating NOOIT, NOOIT, NOOIT over verzadigde isolatie of ondergronden worden aangebracht.

Een aannemer van een dakbedekking zal zijn bevindingen van het infraroodonderzoek toelichten en de eigenaar van het gebouw opties (en aanbevelingen) geven om uit te kiezen.