Welk soort roofing gebruiken voor je dak in Antwerpen?

Naast dakpannen is roofing de meest gebruikte dakbedekking in Antwerpen. Dakpannen worden gebruikt voor hellende daken, maar Antwerpen kent ook veel platte daken. Het grote gros van deze platte daken is met roofing bedekt. Maar wat is roofing eigenlijk en uit welke soorten roofing kun je kiezen? Lees meer over: Antwerpse Dakwerken

Wat is roofing?

Roofing wordt ook wel bitumen genoemd en uitermate populair om platte daken te bedekken. Bitumen heeft de goede eigenschap dat het sterk is en je kunt er het dak goed waterdicht mee krijgen. Bitumen worden gewonnen uit aardolie en vermengt met polyester of glasvlies. De huidige soorten roofing worden ook voorzien van kunststofvezels, waardoor deze roofing een stuk flexibeler is. Bitumen wordt geleverd in rollen, waarmee stroken gelegd kunnen worden door middel van het vastbranden op het dak, maar tegenwoordig zijn er ook soorten die gelijmd kunnen worden. Voor hellende daken zijn er ook bitumenleien verkrijgbaar.

Soorten roofing

Roofing is in te delen in twee soorten met beide soorten hun eigenschappen en voor- en nadelen. Dit zijn APP roofing en SBS roofing.

SBS roofing

SBS roofing staat voor Styreen Butadieen Styreen. Aan het bitumen is een soort van rubber toegevoegd. Dit maakt deze roofing zeer veerkrachtig en elastisch. Hierdoor is SBS roofing zeer geschikt op ondergronden zoals hout. Hout wil nogal eens krimpen of uitzetten en de roofing beweegt dan mee en zal op deze wijze niet scheuren. Wel is het zo dat SBS roofing kwetsbaarder is voor uv-licht. Een laag grind over de roofing kan dit voorkomen.

APP roofing

APP roofing staat voor Atactisch Poly Propyleen. Aan deze bitumen is kunststof toegevoegd. Na verhitting zal de APP roofing zich uitstekend aan de vorm van het dak hechten. Deze roofing is wel minder elastisch, maar daarentegen wel bestand tegen uv-stralen en extreme hitte.