Schade aan je roofing dak in Antwerpen? Herstel het tijdig

De meeste platte daken in Antwerpen zijn voorzien van roofing. Als jij ook in Antwerpen of omgeving woont, dan zul je ook vast wel een plat dak van een aanbouw hebben die met roofing bedekt is. Roofing is van oorsprong bitumen dat gewonnen wordt uit aardolie en waar polyester en glasvlies aan toegevoegd zijn. De nieuw generatie roofing heeft als toevoeging ook nog kunststofvezels, wat de dakbedekking een pak elastischer maakt. Het voordeel van roofing is dat je je dak hiermee goed waterdicht kunt krijgen en dat het een levensduur heeft van 25 tot 30 jaar. Deze levensduur bereik je wel als je je roofing dak goed blijft onderhouden. Er kunnen in de loop der jaren namelijk beschadigingen ontstaan en die moet je wel repareren. Hierbij daarom enkele tips hoe je dit moet aanpakken. Lees meer over Dakwerken Antwerpen (Deurne)

schade aan je roofing dak

Het reinigen van het dak

Voorwaarde voordat je herstellingswerkzaamheden aan je roofing uit kunt voeren is dat je dak goed schoon is. Voor mos en algen is een roofing dak een aantrekkelijke plaats om te groeien, dus je doet er verstandig aan om het dak te behandelen met een moswerend middel. Dit middel kun je gewoon met een borstel over je gehele dak aanbrengen. Je laat het dan een uurtje intrekken en na een uurtje kun je het dak met een hogedrukreiniger schoonspuiten.

Opsporen van schade

In vrijwel de meeste gevallen wordt pas het dak opgegaan als er reeds een lekkage aanwezig is. Verstandig is het om dit regelmatig te doen, zodat je tijdig aankomende beschadigingen kunt opsporen en repareren. Scheuren in de roofing zijn gemakkelijk te herkennen, maar let ook op blazen in de roofing. Dit zijn de plekken die behandel moeten worden.

Herstelling schade

Repareren van scheuren en blazen doe je met een dakreparatiepasta. Maak eerste de scheur of blaas met een harde borstel schoon en snijd de plek kruisgewijs open. Trek de flappen open zodat het dakbeschot bloot komt te liggen. Dit gedeelte reinig je en laat je goed drogen. Vervolgens breng je dakreparatiepasta aan. Je klapt de flappen roofing weer dicht en bedekt de sneden met glasvezelband. Vervolgens breng je hierover weer een laag dakreparatiepasta aan. Dit alles goed laten drogen.

Afwerkingslaag

Nu is het een kwestie om over de gerepareerde lagen een rubbercoating aan te brengen. De coating zorgt ervoor dat het gedeelte goed waterafstotend blijft. De coating kun je gewoon aanbrengen met een verfroller en bespaar niet op de rubbercoating. Eenmaal aangebrachte rubbercoating is niet beloopbaar. Wil je toch dat het gedeelte beloopbaar moet blijven, dan breng je over de coating een leislag aan.