Welke isolatie kun je het beste gebruiken onder roofing?

Wanneer je je roofing wilt vervangen op je (platte) dak, dan kun je er ook over denken om iets verder te gaan en tegelijkertijd je dak isoleren. Vooral als je dak nog geen isolatie heeft dan is het absoluut aan te raden. Wanneer een dak te koud wordt is het ook gevoeliger voor temperatuurverschillen en kan het dak krimpen of uitzetten. Dit kan gevolgen hebben voor de gehele dakconstructie, maar ook voor de roofing die je net hebt aangebracht. Het combineren van het isoleren van je dak en voorzien van een nieuwe roofing kan goed samengaan.

Isolatiemethodes

Je kunt je dak op twee wijzes isoleren. Het kan van binnenuit, maar je kunt ook isolatie aan de buitenzijde aanbrengen met daarover roofing. Van binnenuit isoleren heet ‘het koud plat dak’ methode. Je isoleert van binnenuit, maar van buiten zal het dak koud blijven. Leg je isolatie op het dak dan heet het ‘het warm plat dak’ methode. Hierbij is het gehele dak inclusief de constructie geïsoleerd. Deze laatste methode is meer aan te raden omdat er bijna geen kans is op krimpen en uitzetten en dus ook minder kans op schade aan de roofing. De warm dak methode is wel iets duurder, omdat het ook een volledig nieuwe roofing vereist. Maar het is wel goedkoper, wanneer je deze vorm van isolatie met andere isolatievormen vergelijkt, zoals spouwmuurisolatie. Uiteindelijk heb je wel een volledig nieuw en goed geïsoleerd dak, waar je jaren mee vooruit kan.

Werkwijze voor isolatie op roofing

Van buitenaf het dak isoleren vergt geen ingewikkelde technische kennis. Er zijn enkele zaken waar je op moet letten. Op het dakbeschot leg je eerst een dampwerende folie. Dit voorkomt dan dat eventueel vocht door middel van condens de onderzijde van het isolatiemateriaal aantast. Over deze laag folie wordt dan de isolatielaag aangebracht. Over deze isolatielaag kun je direct een laag roofing aanbrengen. Dit kan bitumen zijn maar ook een kunststof roofing.

Soorten isolatie voor je roofing

Het isolatiemateriaal moet bestaan uit een harde plaatsoort. En belangrijk is ook dat ze vochtafstotend zijn. Mocht er toch schade aan de roofing ontstaan, dan wordt niet direct het isolatiemateriaal aangetast.

XPS platen

XPS platen zijn polystyreenplaten en zijn gemaakt van uit aardolie afkomstige resten en valt onder de kunststof isolatieplaten. Belangrijke kenmerken van deze isolatieplaten is dat de cellen in deze platen een gesloten structuur hebben en daardoor uitermate vochtafstotend zijn. Daarnaast zijn ze goed bestand tegen schimmel, heel licht in gewicht en gemakkelijk te snijden. De platen hebben een tand of een groefverbinding, waardoor je de platen naadloos tegen elkaar aan kunt leggen.

PIR platen

Een andere kunststof isolatiemateriaal zijn PIR platen en bestaan uit polyisocyanuraat. PIR platen zijn behoorlijk hard, waardoor het ideaal is om te gebruiken over daken waar je veel over loopt, bijvoorbeeld als je een dakterras aanlegt. De isolatiewaarde is enorm hoog en uitermate vochtafstotend. Er zijn platen in omloop die ook nog aan beide zijden zijn voorzien van aluminiumfolie, zodat je er geen dampwerende folie eronder hoeft te leggen. Ook deze platen zijn voorzien van een tand- en groefverbinding, zodat ze naadloos te leggen zijn.