Welke roofing moet ik kiezen?

Het dak dat je kiest, is afhankelijk van de stijl van jouw huis en van de plaats waar het gebouwd is. De keuzes die je maakt over de vorm, het materiaal van de roofing en de kleur van je dak, zullen ook invloed hebben op vele andere aspecten van het dak. Bijvoorbeeld de kosten, de duurzaamheid en de energie-efficiƫntie. Waarschijnlijk wil je een dak dat die past bij de uitstraling van je huis. Ook is het belangrijk dat het dak lang meegaat, niet te veel kost, de verwarmings- en koelingskosten laag houdt, niet veel onderhoud nodig heeft en goedkoop te repareren is. Er zijn tal van moderne dakbekledingen waar je uit kunt kiezen zoals Gable, Hip, Mansard, Gambrel, Flat, Skillion, Jerkinhead, Butterfly, Bonnet, Saltbox, Sawtooth, Curved, Pyramid, Dome, Combination.

Hier zijn enkele factoren waarmee je rekening moet houden bij het ontwerpen en kiezen van materialen voor uw dak. Het esthetische aspect is belangrijk. Mensen stemmen hun dak op de rest van het huis en de omgeving. Bijvoorbeeld, een heupdak gemaakt van gegolfd staal past bij een standaard huis van de Federation-tijd, terwijl een huis in mediterrane stijl een plat dak kan hebben of een dak dat is gemaakt van terracotta tegels. Kleur wordt gebruikt om aspecten van het dak te accentueren of te verbergen. Lichte kleuren accentueren en donkere verbergen. Het is ook belangrijk om te weten dat donkere kleuren de warmte van de zon absorberen, terwijl lichte kleuren deze weerkaatsen.

Welk roofing materiaal kan je kiezen ?

Wanneer je een materiaal kiest, moet je de duurzaamheid tegen de kosten afwegen. Zo is leisteen een premium dakbedekkingsmateriaal. Voor de prijs krijgt u echter een dak dat prachtig is om naar te kijken, gemaakt is van natuurlijke materialen, energiezuinig is en zeer duurzaam is. Asfalt dakspanen daarentegen zijn goedkoop. Hoewel ze weerstand bieden tegen hitte, vuur en weersomstandigheden hebben ze meer onderhoud en reparaties nodig dan andere materialen.

Invloed van roofing materiaal op je energieverbruik

Het materiaal van jouw dak heeft ook invloed op je energieverbruik. Dit is afhankelijk van hoe goed het dak isoleert. Ook de kleur heeft enigszins invloed. Een lichtgekleurd dak, gemaakt van of gecoat in een materiaal dat warmte reflecteert van de zon, zal helpen om je huis koel te houden bij warm weer. Voordat je gaat bouwen, is het van groot belang dat je bij de gemeente vraagt of er bouwvoorschriften voor het dak zijn of aanbevelingen voor huizen in jouw omgeving om huizen en bewoners veilig te houden. Als je bijvoorbeeld in een regio woont die zware regenval ervaart, moet je dak steiler zijn om regen en sneeuw te stimuleren van het dak af te glijden. De dakhelling zal ook van invloed zijn op hoe je dak tegen de wind stand houdt. Er kunnen zelfs beperkingen zijn aan kleur of materialen in je regio. Soms wordt de keuze in kleur beperkt, om te helpen het algehele uiterlijk van de buurt te behouden. Dit moet ook in overweging worden genomen.