Zeven unieke dakstijlen waar je niets van weet

Unieke daktypes

Toen mijn familie en ik ons huis aan het bouwen waren, hadden we drie verschillende hoogtes, elk met een ander dakontwerp. Ik dacht niet veel na over hoezeer de stijl van ons dak niet alleen het uiterlijk van ons huis zou veranderen, maar ook de functie en de efficiëntie ervan. Eerlijk gezegd zou ik soms willen dat ik een andere keuze had gemaakt. En daarom deel ik vandaag met u, zodat u beter op de hoogte bent van alle verschillende dakstijlen voordat het te laat is.
Lees meer over Soorten daken: de populairste dakvormen op een rijtje

Hier is een overzicht van zeven prachtige en unieke dakstijlen die u moet overwegen voor uw huis.

zadeldak stijl

Zadeldak

Deze klassieke en symmetrische vorm is wat we leren als we als kind voor het eerst een huis op papier tekenen. Het is de meest gebruikte dakvorm in de Verenigde Staten, en het werpt gemakkelijk regen en sneeuw af in meer natte klimaten. De hoge standplaats biedt voldoende zolderruimte die vaak kan worden afgewerkt tot extra kamers of opslagruimten.

dwarsdak

Dwarsdak

Deze dakstijl is vergelijkbaar met de basisgevel en omvat extra zadeldakdelen van de woning, die in een rechte hoek met het hoofdframe zijn verbonden om meer ruimte en een interessanter ontwerp mogelijk te maken. Deze woning heeft ook een sheddak boven de voorporch.

plat dak modern

Plat dak

Deze stijl van dak is als het ware plat. Er is een onmerkbare helling om afvloeiing mogelijk te maken. Hoewel het vaakst gebruikt in commerciële gebouwen, duiken platte daken op in de moderne architectuur, zoals deze geweldige woning met een boom die er doorheen leeft! Naast een koele esthetiek kan het platte dak ook gebruikt worden als een verlengde buitenwoon- of tuinruimte.

omgekeerd gebogen dak

Omgekeerd gebogen dak

Een traditioneel gebogen dak helt af naar de grond, maar dit hypermoderne gebogen dak buigt op naar de hemel. Ze zijn lastiger te bouwen, maar een gebogen dak zal uw huis zeker onderscheiden van de buren - en het kan ook een subtiele vorm geven aan het binnenplafond.

Gambreldak

Gambreldak

Dit dak wordt ook wel een Frans dak genoemd, en de zijkanten komen naar beneden en ontmoeten een laag hellend dak. Deze stijl omvat traditioneel extra woonruimte met dakkapellen die langs het dak worden geplaatst om licht te brengen in het bovenste woongedeelte of op de zolder. Deze stijl kan worden gebouwd met het oog op toekomstige toevoegingen - dakkapellen en afgewerkte woonruimte kunnen later worden toegevoegd. Maar echt, ik vind het gewoon geweldig hoe mooi en uniek het is!

Schuurdak

Schuurdak

Deze dakstijl wordt gekenmerkt door de asymmetrische hoek van het dak die van de ene naar de andere kant van het huis loopt. Het ontwerp werd gepopulariseerd in de Verenigde Staten in de jaren '60, en het maakt een comeback met de opkomst van de architectuur van het midden van de eeuw.

Zoutkistdak

Zoutkistdak

Deze prachtige, historische dakstijl is ontstaan toen de vroege kolonisten zich realiseerden dat ze met minimale materialen ruimte konden toevoegen door een hellend dak boven een bestaand zadeldak te bouwen, waardoor dit asymmetrische ontwerp ontstond.

Er zijn talloze andere stijlen en combinaties van dakstijlen, en het is leuk om ze te leren kennen en te herkennen als ik door de buurt rijd. Natuurlijk heeft al dit onderzoek me doen dromen over hoe ons volgende dak er misschien uit zou kunnen zien...