40 procent van de daken wordt jaarlijks slechts onderhouden

Recentelijk is onderzocht in welke mate dakonderhoud een rol speelt bij woningbezitters. In 40 procent van de gevallen werd aangegeven dat er jaarlijks onderhoud aan het dak wordt gedaan. Aan de andere kant kiest 1 op de vijf ervoor om geen onderhoud te doen en pas naar het dak te kijken bij het ontstaan van serieuze problemen. Wat is de beste optie? Vraag een gratis offerte aan op bkgdakwerken.be

zadeldak isolatie sarkingdak

Preventief aan de slag

Het is altijd beter om preventief te werken. Dit is zeker het geval wanneer het het dak en de goten betreft. Door de problemen voor te zijn, is veel leed te vermijden. Maak daarom minimaal eens per jaar de goten schoon. Experts raden zelfs tweemaal per jaar een onderhoudsbeurt aan. Zorg dat het mos verwijderd wordt en kijk de bevestiging goed na. De meeste huisbezitters doen dit dan ook eens en soms tweemaal per jaar. Al doet een enkeling dit nooit.

Nooit laten controleren

Er zijn flinke verschillen in de visie hierop te zien. Zo geeft één op de acht een onderhoudsbeurt eens per drie jaar aan. Ongeveer 1 op de 20 wacht nog veel langer met controleren. Dit is de groep waarbij de daken het vaak het zwaarst hebben. Er is ook een groep die zelfs nog nooit het dak heeft laten nakijken. Het blijft goed om te benadrukken hoe belangrijk dit is.

zadeldak dakbedekking dakpannen

In cijfers uitgedrukt

Om het goed duidelijk te maken is het leuk om naar de cijfers te kijken. 42 procent doet dit eens of vaker per jaar. 16,1 procent doet dit eens per 2 tot 3 jaar. 3,7 procent kiest voor eens per 5 jaar. 2,7 procent wacht langer dan 5 jaar met controleren. 18,8 procent van de ondervraagden wacht tot er problemen met het dak ontstaan. 16,7 procent van de ondervraagden heeft nimmer naar het dak omgekeken.