Welk dak kiezen de specialisten?

De juiste keuze maken als het om een dak gaat is nooit gemakkelijk. Daar kan je goede adviezen bij gebruiken. Dit is dan ook precies wat je hier krijgt. De echte specialisten laten weten wat de slimste keuzes zijn. Daarbij is een aantal vragen voorgelegd:

Lees ook meer over Dakwerken: informatie & prijs in 2019

Wat zijn belangrijke, onbekende verschillen?

speciale dakwerken

Als het gaat om de belangrijkste verschillen, dan bieden leien bijvoorbeeld een strakke moderne uitstraling voor esthetische afwerking. Dit is bijvoorbeeld goed n combinatie met de aansluitingen en de hulpstukken op het dak. Bovendien is het zo dat deze te gebruiken zijn voor een dunne en lichte opbouw. De pannen wegen ongeveer 20 kilo per vierkante meter, terwijl normaal gesproken op 40 kilo gerekend moet worden. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor een doorlopende dakgevel

Wordt gekeken naar de dakpannen, dan is de traditionele uitstraling een belangrijk voordeel. Bovendien is het mooier bij dakhellingen van minder dan 10 graden. Pannen komen bovendien in veel meer kleuren en modellen. Daarnaast zijn ze gemakkelijker te plaatsen en daardoor zijn ze dus ook goedkoper.

Welke consequenties brengen tegelpannen met zich mee?

boronda lei

De tegelpannen zorgen voor een mooi esthetisch gezicht van het dak. Het afwerken is bovendien veel beter te doen. Er zijn bijvoorbeeld veel minder hulpstukken nodig dan bij pannen met sluitingen. Bij pannen met sluitingen hebben bijvoorbeeld noordbomen nodig. Bij tegelpannen is dit niet nodig omdat alles in één keer is af te werken. Om te zorgen dat het geheel toch waterdicht is, wordt gekozen door lood of een loodvervanger in te vlechten. Zo blijven de pannen er gewoon mooi en strak uitzien.

Het is wel belangrijk om te begrijpen dat het plaatsen van de tegelpannen wel wat complexer is door de verschillende afwerkingstechnieken. Het is daardoor eigenlijk altijd beter om een professionele dakdekker in te schakelen voor deze klussen. Die kan dan ook direct nazien of de draagstructuur wel sterk genoeg is. Daarnaast is niet elk type onderdak geschikt. Gebruik daarom folie als onderdak zodat er geen dikkere laag ontstaat. Dit zorgt ervoor dat het geheel zo strak blijft als de bedoeling is. Dit is een belangrijke factor in het maken van de keuze.

Wat is de beste afwerkingsmethode voor keramische dakpannen?

verglaasde dakpannen

Als het gaat om de afwerkingsmethodes van keramische dakpannen zijn er een aantal opties. In de eerste plaats is een natuurlijke kleur mogelijk. Dat wordt verzorgd door ijzeroxide in de klei zodat de pan een natuurrode kleur krijgt. Engoberen is ook een optie. Dat gaat om het bakken van een dunne, matte deklaag die wordt gemengd met de ijzeroxide. Op die manier zijn naast rood ook zwart en bruin te verzorgen dankzij engoberen. Patineren daarentegen kunnen een historische uitstraling krijgen door de afwerkingslaag. Het is dan zo dat het keramisch materiaal al in de kleur wordt meegebakken. Op die manier is oudrood of oudblauw te creëren als kleur.

Smoren of verglazen

Technieken die wat meer vergen zijn er ook. Denk bijvoorbeeld aan smoren. Dit is te doen door stikstof toe te voegen aan het eind van het stoken. Daarmee is de ijzeroxide of de engobe blauwzwart te laten kleuren. In het verleden werd op deze manier de kleur van natuursteenleien te verzorgen. De blauwe smoorkleur is het resultaat. Ook glazuur is een techniek uit een andere branche. In dit geval de pottenbakkerij. Het is een glasdeklaag die je vastbakt op een keramische ondergrond. Verglazen kan in talloze glanzende en matte kleuren. Onder andere door metaaloxiden toe te voegen. Opties zijn matzwart, glanszwart, luchtbruin, glansbruin, donkerbruin, glansblauw, glanspaars, glanswijnrood en zo verder.

Welke rol speelt de aanleg van een geïsoleerd rvs-rookkanaal?

Welke factoren een rol spelen bij het installeren van een geïsoleerd rvs-rookkanaal, hangt van meerdere zaken af. Zo is de veiligheidsafstand ten opzichte van de warmtebron een belangrijke zaak. Dit is de afstand tussen de buitenste wand van het rookkanaal en de meest nabije materialen die temperatuurgevoelig zijn. Dit hangt onder andere af van de thermische weerstand. Het toepassen van de veiligheidsafstand bij rookkanalen is rond de 8 centimeter vanaf de buitenwand van het rookkanaal. Dit staat los van het soort dakconstructie.

Ook de diameter van het rookkanaal is van belang. Het is namelijk zo dat de diameter in verhouding staat tot de doorsnede van de uitgang, maar ook de hoogte van het geheel van de installatie. Daardoor moet er altijd rekening gehouden worden met de diameter. Met betrekking tot de hoogte moet op elke vierde meter een bevestiging worden geplaatst en op elke tiende meter extra steun geboden worden. Dit is wettelijk zo vastgelegd.

Daarnaast is ook de waterdichtheid van het dak van belang. Dit geldt zeker voor het deel tussen het rvs-kanaal en de dakbedekking. Hiermee moet het sijpelen van het water en het vormen van koudebruggen worden voorkomen. De uitgang van het kanaal moet groter dan 40 centimeter zijn en geheel volgens andere geldende regels zijn aangebracht. Goed onderhoud speelt daarbij een essentiële rol. Het is verplicht om jaarlijks de schoorsteen te laten vegen. Dit kan zelf worden gedaan, maar ook door een professional met veel ervaring. Zo blijft het geheel beter beschermd.

Tot slot is er nog een factor van belang wanneer met hout wordt gestookt. Kies dan voor het goede hout. Dit moet droog zijn. Bijvoorbeeld door ze 1 tot 2 jaar te bewaren. Bij voorkeur gaat het om hout van loofbomen. Het is hout dat onbehandeld moet zijn, maar ook niet vervuild moet zijn. Dit is van belang om schonere emissies te bieden. Zo blijft de installatie en het rookkanaal beter beschermd en gaat het dus ook langer mee.

Welk onderhoud vergt een plat dak?

platdak onderhouden

Hoe is het onderhoud van een plat dak het best te doen? Daar zijn dan in de eerste plaats een aantal belangrijke middelen voor nodig. Denk bijvoorbeeld aan noodreparatiepasta. Dit is een pasta waarmee vochtige ondergronden worden behandeld. Wanneer het dak lekt, dan zijn vooral de hevige regenbuien een probleem. Door de noodreparatiepasta te gebruiken is te zorgen dat de lekken te dichten zijn in noodsituaties. Dit is een goede oplossing om de tijd tot het definitief repareren goed te overbruggen. Dit is een eerste goede stap.

Waterdichte bescherming als het droog is wordt verzorgd door bitumenemulsie. Dit is bovendien tegenwoordig in een milieuvriendelijke vorm te krijgen. Dit is een coating die te gebruiken is bij renovatie. Het is flink stevig dankzij de microvezels. Bovendien zorgt het voor de optimale waterdichting wanneer met een licht hellend bitumineus dak gewerkt wordt. Ook de goten, muren, palen en funderingen worden beschermd. Het is goed voor de gehele constructie.

Waterdichte bescherming voor beide situaties is ook mogelijk. Er is een universeel systeem om voor dakdichting te zorgen. Dit is toepasbaar op zowel een droge als een natte ondergrond. Het helpt in nagenoeg alle weersomstandigheden. Eén laag aanbrengen is over het algemeen genoeg voor waterdichtheid. Het is altijd slim om met een hechtvernis te werken. Daarmee is de ondergrond goed te bewerken zodat het materiaal ter bescherming veel beter zal werken.

Wat is er te doen tegen condens op een dubbel geïsoleerd dakraam?

zwevend rolgordijn

Oplossingen tegen condensatie op de geïsoleerde dakramen zijn ook van belang. Dit komt omdat dit vaak de koudste wanden in een woning zullen zijn. Daardoor ontstaat condens in warme vochtige situaties. Dit vocht is net zo schadelijk als andere vormen van vocht. Waarbij vooral de minder zichtbare plekken worden aangetast. Dit komt omdat ze flink hoog in de woning zitten. Dit maakt de kans op condensatie juist ook groter, door de verticale beglazing. Warme lucht zal nabij de vensters neerslaan op de koude ramen.

Er zijn drie plekken waar condens kan toeslaan. Binnen, tussen en buiten op de glasbladen. Buiten zal vooral in de ochtenduren veel last ondervonden worden. Deze condensatie verdwijnt vaak samen met de oplopende temperatuur in de omgeving. Hieruit leid je af dat je ramen goed geïsoleerd zijn en de ruimte lekker warm blijft, ook al is het buiten veel kouder. Er is weinig warmteverlies gaande.

Wanneer de condens aan de binnenzijde te vinden is, dan is er in de ruimte veel te veel vocht aanwezig. Dit komt bijvoorbeeld door koken, door douchen of badderen, of door bijvoorbeeld een aquarium in de ruimte. Wanneer dit vocht te lang blijft hangen, is dat een teken dat de ventilatie in de ruimte beter moet. Dit is geen luxe, dit is noodzaak. Vocht richt veel schade in huis aan en kan ook de gezondheid aantasten. Bij vocht tussen de bladen is er schade aan de ramen. Het is dan noodzakelijk om voor vervanging te kiezen. Dit is de enige manier om de isolerende waarde weer optimaal te verzorgen. Ook is dit beter voor de uitstraling van de woning.

Zijn koperen haken en zinken goten een goed idee?

koperen dakgoot

Is het mogelijk om met koperen haken en zinken goten te werken op een dak? Dit is in ieder geval aan de orde wanneer een aantal maatregelen worden genomen. Vermijd contact met vers beton, maar ook met bitumen, mortel, kalk en andere stoffen die zink kunnen beschadigen. Contact met vrijwel alle metalen moet ook voorkomen worden. Dit is veiliger wanneer op deze wijze gewerkt wordt.

Om het goed aan te pakken, mag er alleen contact zijn tussen de zinken goten en verzinkt staal, lood dat door patineerolie wordt beschermd of is gelakt, of aluminium. Let op dat een slecht geregelde olieverwarming de zinken goten onherstelbare schade zal aanbrengen. Het is om die reden ook van belang met regelmaat de verwarmingsinstallatie goed af te stellen. Ook is het belangrijk om de brandstof volgens de norm te gebruiken.

Gebruik ook geen afdekkap op de schoorsteen. Daarmee is de neerslag op het zink te voorkomen. Beter is het om een afwerkingsbuis te gebruiken die niet bedekt is. Wie let op het formaat van de pan en het dak weet dat het aantal haken groot genoeg is. Het is belangrijk voldoende afschot te verzorgen. Zo blijft het water goed wegstromen. Dit gaat het best door te veel haken te voorkomen of in het geheel niet voor het gebruik van de haken te kiezen. Denk hier dus goed over na voor gebruik.