Het vervangen van een plat dak

Platte daken lijken misschien niet alledaags, maar ze zijn eigenlijk prominent aanwezig op huizen in het zuidwesten van de Verenigde Staten - of in eender welk droog gebied. Door het drogere weer van deze regio's hoeven architecten zich minder zorgen te maken over het stagneren van het water en het veroorzaken van schade aan het dak. Echter, platte daken staan er om bekend dat ze vaker gaan lekken omdat het water niet van de weg rolt zoals op hellende daken, maar gewoon samenvoegt tot het verdampt. Wanneer dit gebeurt, geeft het water langer de tijd om zwakke plekken in het dakoppervlak te vinden. Als je nog nooit een lek dak hebt gehad, zijn hier enkele verklikkerlichten die aangeven dat je een daklek hebt:

 • Waterschade en vlekken op je plafond en muren...
 • Bubbelende verf
 • Druppelend water en niet uit de gootsteen
 • Meeldauw aan het plafond of de buitenmuren

Als u een ouder huis hebt, of als u tekenen ziet dat u een lek hebt, kan het tijd zijn voor een plat dak vervanging - en hier zijn uw opties en wat ze u zullen kosten.

plat dak vervangen

Metalen Platte Daken

Metaal is een van de meest populaire materialen voor de vervanging van platte daken. Metaal, met name aluminium, staat bekend om zijn duurzaamheid. Platte metalen daken kunnen in ideale omstandigheden bijna 35 jaar meegaan. Bovendien heeft het het voordeel dat het de warmte van de zon reflecteert, waardoor de energiekosten laag blijven. Metalen daken worden meestal geleverd in grote platen, maar u kunt kleinere afmetingen bestellen om unieke kenmerken of onregelmatige uitbreidingen van uw dak te overbruggen, bijvoorbeeld kleine patio's of overdekte trappenhuizen.

Zoals met de meeste dingen, zijn er enkele nadelen aan metalen daken. Als het tijd is om een metalen dak te vervangen, moeten ze over het algemeen volledig worden uitgescheurd. Dakaannemers zijn niet in staat om een nieuw dak te installeren bovenop een bestaand metalen dak. Metalen daken zijn ook gevoelig voor roest. Als dat gebeurt, moet uw metalen dak worden vervangen.

epdm plat dak vervangen

Uw plat dak vervangen door EPDM

EPDM (Ethyleen Propyleen Diene Monomeer) is een soort synthetisch rubber dat gemaakt is van gerecycleerde materialen. EPDM-daken zijn duurzaam en goedkoop. Wees niet verbaasd als u dakdekkers/aannemers in het begin door elkaar hoort praten over TPO (thermoplastische polyolefine). EPDM is een zeer populaire optie omdat het duurzaam en eenvoudig te installeren is, en het heeft een langere levensduur dan metalen daken.

Voor EPDM-installaties is het noodzakelijk dat er naden worden aangebracht, wat betekent dat er meer kans is dat er water door naden sijpelt die van het dak wegtrekken en uw huis beschadigen. Als EPDM-daken echter worden gesproeid, is de kans dat de naden van het dak wegtrekken aanzienlijk kleiner.

Vervanging van een plat dak in aanbouw

Een bebouwd plat dak (BUR) bestaat uit teer en grind. Voor veel mensen is het gebouwde dak wat hen te binnen schiet als ze denken aan platte daken. Gebouwde daken zijn al lang populair, omdat ze naast aantrekkelijk ook efficiënt zijn in het isoleren.

Platte daken zijn erg stevig omdat ze zoveel lagen hebben. Die lagen maken het dak echter zeer zwaar. Als uw huis al een bebouwd dak heeft, dan is het een goed idee om het te vervangen door een ander bebouwd dak. Echter, als je een ander type plat dak dan praten met een gelicentieerde dakaannemer, omdat je misschien nodig hebt om extra dakondersteuning toe te voegen. Een ander nadeel is dat de woning leeg moet zijn wanneer het dak is geïnstalleerd vanwege de gevaren die de installatie met zich meebrengt. Afhankelijk van uw tijdlijn, kan dit een groot nadeel zijn.

 • Gewijzigde Bitumen Vlakke Dakbedekking
 • Gewijzigd bitumen wordt op uw dak uitgerold, meestal met behulp van een brander om het gemodificeerde bitumen vast te zetten op uw platte dak. Begrijpelijkerwijs zijn er gevaren verbonden aan de installatie - vooral bij een onervaren dakinstallateur. Er zijn nieuwe en veiligere manieren om gemodificeerde bitumen te installeren, dus zorg ervoor dat u met uw aannemer te praten over andere methoden van installatie.

Ondanks de mogelijke gevaren tijdens de installatie is gemodificeerd bitumen eenvoudig en snel te installeren, en het reflecteert ook goed warmte. Het is ook een betaalbare keuze, die tussen de 3 en 6 euro per vierkante meter kost. Ongeacht, als uw zorgen over de installatie gevaren opwegen tegen de voordelen, praat dan met uw aannemer over uw optie voor een veiliger dak.

plat dak spuit coating

Spuit- Toegepaste Coatings

Spuitende coatings helpen platte daken af te dichten en te beschermen tegen waterschade. Omdat de coating wordt gesproeid, zijn er geen naden waar men zich zorgen over hoeft te maken en zal het de naden in EPDM-daken bedekken voor een extra lange levensduur. Hoewel gespoten coatings vrij vervelend zijn om correct aan te brengen, zijn ze de tijd en de investering waard omdat ze de levensduur van uw plat dak verlengen.

Wat kost een vervanging van een plat dak?

Hieronder vindt u de gemiddelde installatiekosten per materiaalsoort:

 • Metaal: Tussen €20 en €30 per vierkante meter
 • EPDM (Ethyleen Propyleen Diene Monomeer): Tussen de 30 en 80 euro per vierkante meter.
 • Opgebouwd (BUR): Tussen €30 en €70 per vierkante meter geïnstalleerd
 • Gewijzigde bitumen: Tussen €30 en €60 per vierkante meter.
 • Spuitgegoten coatings: Afhankelijk van het gekozen materiaal (polyurethaanschuim of silicium) liggen de kosten tussen de €15 en €40 per vierkante meter.