Kan ik mijn plat dak omzetten in een hellend dak?

Voor al hun esthetische voordelen kunnen platte daken ook een aantal serieuze nadelen met zich meebrengen. Platte daken zijn vatbaarder voor lekken, waterschade en schimmelproblemen. En niet te vergeten, u zult uw plat dak vaker moeten vervangen en onderhouden met waterdichte coatings en afdichtingen. Al die blootstelling aan vocht heeft de neiging om dakbedekking te verslijten, wat betekent dat een nieuw dak en een prijskaartje van €5.000 of meer.

Dit zijn slechts enkele van de redenen waarom huiseigenaren beginnen te verlangen naar een hellend dak en zich afvragen of ze voor altijd vastzitten aan hun platte dak. Gelukkig is er niets in steen geschreven in de bouw. Huiseigenaren die willen ombouwen naar schuine daken hebben volop mogelijkheden. De prijs en de omvang van het project hangt af van zowel de complexiteit van uw nieuwe dak als van de constructie van uw bestaande dak- en plafondbalken. Als u denkt aan het ombouwen naar een schuin dak, dan is dit wat u moet weten voordat u begint.

plat dak omzetten naar hellend dak

Vervangingskosten van platte daken

Het ombouwen van een dak is een vrij groot project dat de architectuur en de stabiliteit van de bestaande structuur van uw huis kan beïnvloeden. Het kan zelfs tot 30.000 dollar kosten als u voor een bijzonder complexe vervanging gaat. Daarom is het een goed idee om de problemen waar u mee te maken heeft nauwkeurig te onderzoeken en te bepalen of een nieuw dakbedekkingssysteem echt de beste optie is voordat u begint met een groot bouwproject.

Als uw belangrijkste zorg voor uw dak bijvoorbeeld blootstelling aan vocht of frequent onderhoud is, kan het installeren van een nieuwere, kwalitatief betere dakbedekking een eenvoudigere en meer betaalbare keuze zijn. Zoek een dakdekker die ervaring heeft met het werken met platte daken en die weet hoe hij waterdichte coatings en andere oppervlaktebehandelingen op de juiste manier kan toevoegen om blootstelling aan water te voorkomen.

Echter, als u de voorkeur geeft aan het uiterlijk van een hellend dak, zich zorgen maakt over de structurele stabiliteit van uw bestaande dak, of een dakreparatie nodig heeft om lekken, scheuren of andere problemen te corrigeren, kan uw beste inzet zijn het omzetten naar een hellend dak.

plat dak omzetten

De bestaande architectuur van uw huis kan invloed hebben op de vervanging van uw platte dak.

Als u alle alternatieven hebt bekeken en bepaalt dat een dakbedekking conversie echt de beste optie is voor uw huis, is het tijd om te beginnen met het plannen van het nieuwe architectonische ontwerp van uw huis. Er zijn een paar verschillende manieren om een verbouwing uit te voeren. U kunt een ondiep hellend dak over uw bestaande platte dak installeren, een gebinten ranch-stijl dak toevoegen om te converteren naar kathedraalmuren, of zelfs een nieuwe vloer bouwen en het hellende dak daarboven installeren.

Hoe dan ook, het bestaande ontwerp van uw huis kan interfereren of invloed hebben op de veranderingen die u kunt aanbrengen. Als u bijvoorbeeld geen nieuwe vloer in uw huis bouwt, kan uw ontwerp beperkt zijn als de bestaande plafondbalken niet correct zijn gerangschikt. Dat betekent dat u mogelijk ook de plafonds onder het dak moet afscheuren.

Een architect of bouwkundig ingenieur moet in staat zijn om advies te geven over wat er mogelijk is in uw huis - en welke extra wijzigingen u moet aanbrengen voordat u uw droomdak kunt krijgen.

Verwacht meer geld uit te geven voor gecompliceerde daksystemen

De meeste huiseigenaren kiezen ervoor om een plat dak om te bouwen naar een hellend dak met behulp van een eenvoudig gebinten dak met twee schuine vlakken. Hoewel dat de makkelijkste route is, is het zeker niet je enige optie. Extra valleien, hoeken en gevels kunnen worden ingebouwd in omgebouwde daken, maar het toevoegen van deze elementen kan invloed hebben op uw project. Zo kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn om een grote gevel te bouwen in een laag dak dat je boven het platte dakoppervlak installeert. Zorg er altijd voor dat uw ontwerp een goedkeuring krijgt van een ingenieur of architect - iemand die kan tekenen op de structurele integriteit - voordat u wijzigingen aanbrengt.

Extra kosten om te plannen in uw plat dak conversie

Wanneer u een enorme aanpassing aan uw dak maakt, is het niet alleen het oppervlak dat wordt beïnvloed. Als u de hoogte van het dak aanzienlijk verhoogt, moet u ook de schoorsteen hebben - als er één- en verwarmingssystemen zijn, moeten de ventilatieopeningen en -buizen ook worden verlengd. En u zult een nieuw bevelsidingssysteem moeten kopen dat in de bestaande bekleding van uw huis past, wat moeilijk kan zijn, vooral als het al een tijdje geleden is dat u een nieuw bevelsidingssysteem hebt gekocht. Daarom is het mogelijk dat u ook aan nieuwe bevelsiding van uw huis wilt denken. Al deze items dragen bij aan het uiteindelijke totaal van uw project en moeten worden meegenomen in de budgettering. Uw aannemer moet in staat zijn om u meer specifieke details over deze kosten te bieden.

Al met al is een vervanging van een plat dak een serieus project dat goed doordacht moet zijn. Met een beetje planning en wat professionele hulp, zal uw ideale dak goed binnen handbereik zijn.