Hoe houd je je plat dak optimaal in orde?

Wanneer je met een plat dak werkt, dan is het belangrijk om hier goed voor te zorgen. Dat geldt niet alleen voor bestaande woningen, maar ook voor woningen die net nieuw zijn opgeleverd. Daarom pak je de volgende zaken hierin mee. Zo let je op bijvoorbeeld scheuren en barsten. Ook kijk je hoe het met mos en bladeren gesteld is. Zo voorkom je dat er problemen zullen ontstaan met je dak. Lees meer over Platte daken: geschikte dakbedekkingen inclusief prijzen

epdm warm dak

Werken met een omgekeerd dak

Wanneer je met een omgekeerd dak werkt, dan is het belangrijk om ook het grind in de gaten te houden. Wanneer je dit als ballast hebt gekozen, dan is het slim om het gelijkmatig te verdelen. Let erop dat dit zo blijft. Indien nodig kan je de hoeveelheid grind ook nog aanvullen waar je wil. Het is slim om jaarlijks onderhoud te doen. Het wordt tegenwoordig zelfs aangeraden om dit tweemaal per jaar te laten doen. Zo ben je er altijd zeker van dat je dak goed op orde is en de herstelwerkzaamheden tijdig worden gedaan voordat de problemen ontstaan.

Een warm dak onderhouden

Het warme dak is al jaren zeer populair. Dit is een dak met isolatie aan de buitenkant, Denk aan bijvoorbeeld houten roostering. Er is echter geen afdichting aangebracht. Dit betekent dat je moet letten op een aantal zaken. Ook hier geldt dat het om barsten en scheuren, maar ook om mos en blad gaat. Daarnaast is het slim om naar blaasjes te kijken. Verwijder het mos en de bladeren voor het afvoeren van het water. Zo voorkom je dat een scheurtje tot een lekkage in huis leidt.

Zijn er barsten of scheuren zichtbaar? Dan is het slim om de dakdekker erbij te betrekken. Die kan dan de reparatie direct voor je uitvoeren. Ook controleren op loskomende naden is aan te raden. Ook die zijn door de specialist te herstellen. Ga je een bitumen dak renoveren? Dan kan dit soms met kunststof worden gedaan. Bedenk wel dat sommige stoffen niet samengaan met bitumen. Een voorbeeld is pvc. Dit werkt chemische reacties in de hand. Het is slim om dan een scheidingslaag te laten aanbrengen. Daarmee zorg je dat er geen contact kan ontstaan tussen beide.

Een omgekeerd nakijken

omgekeerd grind dak

Het omgekeerd is net wat gemakkelijker. De isolatie zit boven de afdichting. Er is een ballast laag van grind of tegels aangebracht om het op de juiste plaats te houden. Dit maakt het juist moeilijker om de kwaliteit goed te controleren. Je wil dan vooral kijken naar hoe de ballast erbij ligt. Wanneer je alleen kijkt naar de isolatie, dan kan je dingen over het hoofd zien. Kijk dus ook naar de onderliggende dakbedekking. Zorg ook dat het grind goed verdeeld wordt over het gehele dak. Eventueel vul je dit aan indien dit nodig is.

Het is belangrijk om op de membranen te letten. Sommige stoffen, zoals pvc en EPDM, kunnen niet goed tegen de vetten en brandstoffen die gebruikt worden. Let erop wanneer je onderhoud aan bijvoorbeeld PV-panelen of zonnecollectoren pleegt.