Maak het dak winterklaar
Maak het dak winterklaar
Een huis zonder dak, dat is eigenlijk niet voor te stellen. Toch wordt het dak vaak verwaarloosd, en dat is jammer. Niet alleen isolatie aan de binnenzijde is van belang om energieverbruik terug te dringen, ook de buitenzijde moet in goede conditie blijven om lekkage tegen te gaan. Met deze 5 tips maak je ieder dak snel winterklaar! Lees meer over Dakwerken: dakwerker gezocht
1. Bladeren verwijderen
Zijn de bladeren van de omringende bomen gevallen? Haal ze dan van het dak en uit de dakgoten. Deze bladeren houden het water tegen waardoor het niet weg kan stromen. Dat kan voor lekkage in het dak zorgen dat later in de woning sijpelt.
2. Dakpannen controleren
Bij een dak met dakpannen is het van belang om periodiek te controleren of er geen dakpannen los liggen, gebarsten zijn of helemaal verdwenen zijn. Wanneer het dak niet netjes bedekt is met dakpannen kan neerslagwater in de onderliggende woning doordringen met alle gevolgen van dien.
3. Vogelnesten verwijderen
Net zoals de bladeren ervoor zorgen dat water niet weg kan vloeien, geldt dat ook voor vogelnesten op het dak of in de dakgoten. Vogels zijn in de herfst klaar met broeden, na de winter zullen ze weer een nieuw nest bouwen. Verwijder dus oude nesten, houd het dak schoon.
4. Dakleer controleren
Bij platte daken heeft water meer kans om door scheuren in het dakleer te dringen. Laat daarom regelmatig de dakbedekking controleren en waar nodig repareren. Wanneer je dit te lang uitstelt kunnen de problemen zich ophopen met bijbehorende kosten.
5. Dakgoten
We hebben de dakgoten al eerder genoemd, we benadrukken nogmaals het belang van een goede afwatering. Water zal bij vorst bevriezen waarmee het in kieren en barsten voor grote problemen kan zorgen. Wanneer het water langs de gevel af loopt kan dit in de poreuze delen van de gevel dringen met als gevolg vochtproblemen in de muren.