Dakgebinte op maat of prefab?

Enkele tientallen jaren geleden werden geprefabriceerde dakgebinten op de markt gebracht. Het bleek direct een succesvol product, hoewel er ook in de traditionele maatwerk dakgebinten diverse moderniseringen zijn doorgevoerd. Het dakgebinte is van groot belang bij de constructie van een pand, dit deel biedt immers ondersteuning aan het dak. Daarmee is het een onderdeel van het gebouw dat een belangrijk onderdeel uitmaakt van de gehele structuur van het gebouw. Op deze pagina beschrijven we de kenmerken van de traditionele dakgebinten en de prefab uitvoeringen. Lees meer over Dakwerken: Info, Mogelijkheden & Prijzen per toepassing

dakgebinte

Belangrijk onderdeel van het pand

Dat een kwalitatief goed dak van belang is voor ieder gebouw hoeft niet nader toegelicht te worden. De rol van het dakgebinte is niet voor iedereen even duidelijk. Naast de meerwaarde in de bouwtechnische constructie speelt het ook een rol in het totaalaanzicht van de woning of ander type bebouwing. Er is een keuze uit diverse methoden en materialen, waarvan het grootste onderscheid te maken valt tussen traditionele maatwerk dakgebinten en prefab modellen. Laten we beginnen met deze twee types te beschrijven.

dakelement

Maatwerk dakgebinte

Dit is het traditionele type, dat vervaardigd wordt volgens technieken die al lange tijd bekend en beproefd zijn. Toch worden er nog steeds verbeteringen doorgevoerd in de constructie en de wijze van productie. Zo wordt het ontwerp tegenwoordig met geavanceerde software berekend, daarnaast worden er moderne CNC machines gebruikt om de onderdelen op maat te zagen.

Oorspronkelijk werd het gebinte opgebouwd met houten balken en kepers. Deze constructie is zeer robuust en duurzaam gebleken. De veelzijdigheid is een groot voordeel, daarnaast is een traditioneel dakgebinte ook mooi om te zien. Praktisch gezien is een groot voordeel de optie om de onderliggende ruimte als zolder te gebruiken. De flexibele toepassingsmogelijkheden zijn op zowel renovatieprojecten als op nieuwbouwprojecten van toepassing. Denk aan het creëren van extra kamers op zolder zonder grote aanpassingen door te voeren in de constructie,

Het grote aantal voordelen en mogelijkheden vallen daarmee in het voordeel uit voor een traditioneel, maatwerk dakgebinte. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat het ook een relatief dure oplossing is. Dat komt omdat er veel tijd in gestoken dient te worden om dit soort maatwerk projecten goed ten uitvoer te brengen. Het duurt ook langer om deze constructie te plaatsen, en dat is niet altijd wenselijk. Er zijn alternatieven zoals doe-het-zelf pakketten waarmee je tijd en geld kunt besparen, de keerzijde van de munt is een beperking in mogelijkheden en uiteraard een vakkundige installatie. Deze sets zijn leverbaar vanaf ongeveer 50 euro per vierkante meter, gemiddeld zul je voor een maatwerk gebinte tussen 75 en 105 euro per vierkante meter moeten rekenen.

Prefab dakgebinte

In de jaren vijftig van de vorige eeuw werden geprefabriceerde dakgebinten ontwikkeld. Een traditionele structuur wordt ter plekke opgebouwd, bij prefab wordt dit proces vooraf uitgevoerd in een bouwwerf of fabriek. Dat bespaart flink in de tijd die aan montage besteed wordt. De prefab onderdelen zijn houten delen die aan elkaar worden bevestigd met stalen klemmen. De spanten worden geplaatst op een afstand van 40 cm, tezamen vormen ze de constructie van het dak. Het resultaat ziet er wat minder aantrekkelijk uit, daarentegen betreft het een lichtere constructie die ook nog eens steviger is. Geprefabriceerde spanten worden meestal gemaakt van hout, daarnaast zijn er alternatieven die vervaardigd worden uit gewalst staal, zowel via de koud als de warme methode.

powerroof dakisolatie

Een nadeel ten opzichte van de traditionele methode zijn de meer beperkte mogelijkheden wat betreft de inrichting van de zolderruimte. Een groot deel van de beschikbare ruimte wordt namelijk ingenomen door de spanten. Door de dragende structuur aan te passen is het overigens wel mogelijk om ruimte te creëren voor kamers. De voornaamste redenen om te kiezen voor een pref dakgebinte zijn de besparingen in zowel tijd als kosten. De montage ter plekke zal vlotter verlopen, er worden minder arbeidsuren geïnvesteerd met als resultaat een lagere totaalprijs. Denk in dit geval aan gemiddeld 50 tot 75 euro per vierkante meter. De kosten liggen doorgaans vast, wat bij maatwerk lastiger wordt omdat er onvoorziene omstandigheden kunnen plaatsvinden. Een voordeel van een geprefabriceerd gebinte is ook de eenvoudige wijze van isolatie. De voordelen zijn voor veel personen en bedrijven dusdanig interessant dat de prefab methode snel aan populariteit heeft gewonnen.

Voor beide constructie methoden zijn pluspunten en minpunten aan te wijzen. Neem contact op met de specialist voor advies en een berekening van de kosten.