Zakt Sinterklaas door het dak?

Over het algemeen hoeft een dak niet veel gewicht te dragen, toch zijn er situaties waarin daken wel degelijk een flinke draagkracht nodig hebben. En dat is niet alleen op 5 december als Sinterklaas op zijn schimmel Amerigo over de daken loopt. Voordat je werkzaamheden op het dak uitvoert zul je eerst de draagkracht moeten bepalen. Op deze pagina bekijken we enkele praktijk scenario's waarbij een sterk dak van belang is.

Lees ook meer over Dakwerken: advies, soorten dakbedekking, prijzen & premies

Sneeuw op het dak

Het wordt vaak onderschat hoe zwaar een pak sneeuw kan zijn. Hoewel het in onze regio vaak wel meevalt met hevige sneeuwval moet je er toch zeker rekening mee houden. Daarna bij het smelten van een dik pak sneeuw moet er ook veel water afgevoerd worden. Zorg dat het dak sterk genoeg is om sneeuw te dragen, en dat de afwatering ook in orde is.

Groendak

Een groendak is een natuurbewuste en onderhoudsvriendelijke manier om een dak te isoleren. Houd er wel rekening mee dat een groendak behoorlijk zwaar op de dakconstructie kan drukken. Zeker in periodes met veel neerslag wordt er veel water vastgehouden waarmee het groendak erg zwaar kan worden. Daar komt nog bij dat deze daken vaak over de bestaande dakbedekking wordt gelegd.

Dakterras

Een dakterras wordt vaak ingericht met meubels, als ondergrond kun je bijvoorbeeld een laag grind leggen of een soort houten vlonder. De dakconstructie moet zowel de mensen als het meubilair en de extra dakbedekking kunnen dragen. Laat eventueel het dak versterken alvorens een dakterras aan te leggen.

Dakisolatie

Ook bij Antwerpse dakisolatie van buitenaf moet je rekening houden met het additionele gewicht. Het is mogelijk dat het dak versterkt moet worden alvorens de isolatielaag aan te brengen. Een alternatief is om isolatie van binnenuit aan te brengen, maar dat heeft weer enkele nadelen.

Is Sinterklaas welkom op jouw dak? Zorg dat hij door de schoorsteen komt en niet door een gat in het dak valt!