Vanaf je dak of balkon de tuin bewonderen

Een mooie groene tuin ontwikkelen zal je voor flink wat werk stellen. Daarom wil je daar ook optimaal van genieten. Dat doe je door je dak of balkon erbij te betrekken. Op die manier kan je er van alles van maken. De volgende tips helpen je op weg om er zelf ook iets van te maken.

Bekijk ook een groendak en zijn voordelen.

Werken op het dak

Er zijn allerlei ontwikkelingen op het gebied van groen op daken bezig. Zowel op woningen als op bedrijfspanden gebeurt er van alles. Daarmee wordt eindelijk gezorgd dat er meer groen in de steden terugkomt. Bovendien is het ook een goede manier om panden extra te isoleren. Zo blijft het warm in de winter en koel in de zomer. Het is daar bovenop ook nog eens een manier om de dakbedekking langer te sparen. Dat komt omdat het uv-licht niet meer rechtstreeks op het dak kan stralen. Dit is een voordeel.

Het aanvragen van premies

Er zijn ook nog eens financieel enkele voordelen uit een dak met groen te halen. Dat komt omdat je er de riolering mee ontlast. Bovendien blijft het regenwater beter in het natuurlijke systeem. Daar profiteren bijvoorbeeld de vogels en de insecten van. Voor jou zijn de voordelen in de vorm van de premies echter natuurlijk het meest interessant. Dit bedrag varieert aan de hand van een aantal factoren. Denk aan het soort groen dat je op het dak hebt. Daarom is het interessant om vooraf ook eens te bekijken wat de mogelijkheden allemaal zijn. Daar kan je optimaal van profiteren.

extensief groendak

Alleen maar groene daken

Een groen dak is relatief gemakkelijk haalbaar. Werken met vetplanten is al een goede optie. Dit kan zelfs op hellende daken. Wanneer er wat steviger groen, zoals bomen en planten, in de planning staat, dan gelden er wel strengere eisen. Wie een goed dak wil opbouwen, doet dat door eerst een waterdicht folie te leggen om de dakbedekking te beschermen. Gebruik daarna een worteldoek en een drainagelaag voor de afwatering. Zorg ook voor een laag die het filteren verzorgd. Uiteindelijk iser een mengsel van aarde en zand nodig om de planten in te planten. Zo kan op elk dak gewerkt worden.

Het dak onderhouden

Wanneer je een bestaand dak van goede kwaliteit hebt, dan is het gemakkelijk mogelijk om een groen dak te plaatsen. Dat doe je zonder dat er een zorg hoeft te zijn om lekkage. Let erop dat het door een vakman wordt gedaan. Ook het jaarlijkse onderhoud laat je het best aan een expert over. Het is in dat opzicht eigenlijk niet anders dan het onderhouden van een tuin. Bijvoorbeeld door te bemesten en nieuwe plantjes te planten. Vaak is de aanleg al te doen voor een prijs tussen 30 en 85 euro per vierkante meter. Wie een wat voller dak wenst, het zogenaamde intensieve dak, moet op 100 euro of meer rekenen. Wel kan de premie eraf getrokken worden.

Het balkon erbij betrekken

Niet alleen het dak kan groen. Ook het balkon is hier heel geschikt voor. Met een aantal kleine ingrepen is er al heel veel mee te bereiken. Het is wel slim om goed na te denken over wat je wenst. Denk bijvoorbeeld aan zaken zoals het water geven en de uren in de zon. Op die manier kan je ervoor zorgen dat je balkontuin optimaal rendeert. Ook kan je kiezen voor éénjarige planten of voor vaste planten. Dit zijn allemaal belangrijke zaken die een rol spelen in de keuze.

Snel genieten van groen

Er zijn allerlei mogelijkheden om snel aan de slag te gaan. Dat kan je bijvoorbeeld doen door met bloempotten vol met bloemen en planten te werken. Zo kan je gemakkelijk en snel aan de slag. Je kan ze op het balkon zetten, maar ook aan de balustrade hangen. Let er wel goed op dat het water goed weg kan. Anders is er een kans dat de plant sterft door het rotten. Ook is het slim om ze onderin te verzwaren met wat steentjes of potscherven. Zo kunnen ze beter tegen de wind. Dit is ook een belangrijke zaak hierin.

Optimaal de ruimte benutten

Het is ook mogelijk om de kleine ruimte groter te laten lijken. Dat komt omdat je niet de hele vloer van je balkon hoeft vol te zetten. Door bijvoorbeeld ook op te hangen en andere hulpmiddelen te gebruiken creëer je hoogte. Daardoor kan je voor allerlei optische effecten zorgen. Wanneer je weinig plaats hebt kan je bijvoorbeeld ook iets aan de muur hangen. Ook hier zijn goede bakken voor te vinden. Er zijn allerlei interessante mogelijkheden te benutten.

Altijd genieten van kleur

Door de bloemen en planten te gebruiken, is het ook goed mogelijk om meer kleur op je balkon te krijgen. Dit kan je helemaal naar eigen inzicht inrichten. Je kan beginnen met een enkele bloempot, of je kan gelijk allerlei kleuren en planten door elkaar gaan gebruiken. Het ligt aan je eigen wensen en eigen inzichten wat je ervan kan maken. Zo kan je het hele jaar door genieten van kleur en geur.

Zorgen voor eigen eten

Ook is het leuk om aan de slag te gaan met het kweken van eigen groente op het dak of balkon. Wanneer je de juiste soorten kiest, kan je op een kleine oppervlakte al allerlei dingen doen. Daarnaast kan je natuurlijk ook verticaal werken. Zo kan je ook aan bijvoorbeeld het kweken van je eigen kruiden werken.