Heraanleg dak: Reparaties van daken

Het is tijd voor een nieuw dak en er wordt besloten of de oude asfaltdakbedekking wordt afgescheurd en vervangen of dat er een nieuwe asfaltdakbedekking over het bestaande materiaal wordt aangebracht. Het kan een dilemma zijn, maar met een paar nuttige tips over de voor- en nadelen, heb je de informatie die nodig is om de juiste beslissing te nemen.

Lees meer over kosten en prijzen van dakwerken

Stads- of provinciehuisvestingscodes

Het bepalen van het aantal lagen dakbedekkingsmateriaal dat op uw huis of bedrijf is geïnstalleerd, staat bovenaan de lijst van dingen die u moet doen. Er was een tijd dat meerdere lagen asfaltdakbedekking werden toegestaan. Vandaag de dag laten de meeste steden slechts twee lagen asfaltmateriaal toe.

Doe een inspectie van uw dak of huur een dakdekker om u te vertellen hoeveel lagen asfalt uw dak heeft. Als het meer dan twee lagen dakbedekking is, is de kans groot dat u een volledige afscheuring moet doen. Om na te gaan wat de beperkingen zijn met betrekking tot dakvervanging, neemt u contact op met de lokale bouw- en vergunningsafdeling van uw stad om er zeker van te zijn dat u zich houdt aan de bouwvoorschriften van uw regio.

De levensduur van asfaltdaken

De gemiddelde levensduur van een asfaltdak varieert voor het grootste deel van 15 tot 25 jaar. Hoe goed het materiaal het houdt, hangt af van het soort dakspanen en van de regio waar u woont.

Sommige dakbedekkingsmaterialen zijn beter geschikt voor bepaalde gebieden van het land dan andere. Asfalt staat bekend als een duurzaam en langdurig materiaal, maar slecht weer en veroudering van het materiaal kan de levensduur ervan beïnvloeden.

herstellen lek in dak

Problemen met het dak

Bij de inspectie van het dak moet rekening worden gehouden met tekenen van veroudering, zoals het verlies van asfaltkorrels en krullen aan de randen van de dakspanen. Als het dak tekenen van lekkage vertoont, is dit belangrijk om te weten, aangezien het probleem of de problemen die de lekken veroorzaken meestal te wijten zijn aan een defect in het dakbedekkingssysteem.

Gebieden rond ventilatiegoten, dakramen, schoorstenen en dakramen kunnen samen met slecht weer, waardoor ijsdammen, binnencondensatie of hevige wind en regen ontstaan, ook een rol spelen bij het ontstaan van daklekkages.

Als het dak eenmaal is geïnspecteerd, moet het aan de volgende eisen voldoen om een nieuw dak mogelijk te maken:

 • Het dak is in overeenstemming met het stadsbouwwetboek met betrekking tot het aantal toegestane lagen.
 • De huidige dakspanen dienen in goede staat te zijn en vlak te liggen.
 • Er zijn geen tekenen van lekkage.
 • Het huidige dak is geïnstalleerd met een traditionele 3-tabs-shingle.

Voordelen van heraanleg dak

Bij een heraanleg dak project gaat het om het plaatsen van nieuwe shingles over bestaande shingles.

 • Dit project is doorgaans minder duur en vergt minder arbeid.
 • Een nieuw dak genereert minder rommel, wat resulteert in lagere kosten voor het opruimen en verwijderen van materiaal.
 • Het is minder tijdrovend dan een volledige afscheuring.

Nadelen van het herdrukken van de dakbedekking

 • Er is geen visuele inspectie om vast te stellen of er problemen zijn onder de dakspanen, waaronder het dek van het dak.
 • De onderlaag, die onder de shingles gaat, wordt ook niet gecontroleerd op schade en wordt ook niet vervangen.
 • Er is ook geen mogelijkheid om water- en ijsschilden, daklichtzegels of dak- en wandzegels te vervangen.
dakafscheuring

Voordelen van een dakafscheuring

Bij een afscheurbaar dakbedekkingsproject moeten de bestaande shingles tot aan het dek volledig worden verwijderd voordat er nieuwe shingles worden geplaatst.

 • In tegenstelling tot een nieuw dak, biedt dit proces toegang tot de kritische onderdelen van het dak als al het oude materiaal is verwijderd.
 • Zodra het materiaal is verwijderd, kan het houten dek worden geïnspecteerd en indien nodig worden gerepareerd of vervangen.
 • Nieuwe onderlaag, ook wel viltpapier genoemd, kan worden aangebracht.
 • Andere onderdelen kunnen eenvoudig worden vervangen, zoals gootstukken en schilden ter bescherming tegen ijsdammen.

Nadelen van een dakafscheuring

 • Omdat bij het afscheuren al het oude materiaal wordt verwijderd, is het door de toegenomen arbeid een duurder project.
 • Tear-offs resulteren in een grotere puinhoop om op te ruimen en meer materiaal dat van het terrein verwijderd moet worden, wat de opruimingskosten opdrijft.
 • Een scheurbeurt duurt langer dan een nieuw dak, vooral als het weer het werkschema beïnvloedt.

Hoewel afscheuren het meest voorkomt (en het meest wordt aanbevolen) bij de twee dakbedekkingsprojecten, is beide opties onder de juiste omstandigheden mogelijk. Overleg met een ervaren dakdekker om de beste weg aan te bevelen. Hoewel een nieuw dak minder duur kan zijn, kan het op de lange termijn, als het niet de juiste keuze is vanwege onderliggende problemen, u in de toekomst meer geld kosten. Laat het goed doen, van begin tot eind, om uw initiële investering te verzekeren.