Een dak isoleren zonder een onderdak

Het dak isoleren is een belangrijke manier om te zorgen dat de woning meer energiezuinig wordt. Stel nu dat er geen onderdak is. Ook de vloer isoleren is geen optie. Hoe is het dan toch mogelijk om het goed aan te pakken? Aan de hand van de kennis van een aantal specialisten is er toch een goede aanpak mogelijk. Lees meer over Dakisolatie kostprijs per vierkante meter

onderdak isolatiesysteem

Met of zonder pannen?

Wie simpel denkt, denkt natuurlijk dat het gemakkelijk op te lossen is. Je plaatst een onderdak en gaat isoleren. Het is echter zo dat een onderdak aan de buitenzijde moet worden geplaatst. Daarom zouden dus de dakpannen en de panlatten eraf gehaald moeten worden. Dit vergt flink veel werk, wat dus ook al snel veel zal kosten. Wanneer het puur om het beter isoleren van de woning gaat, kan dat ook gewoon goedkoper. Slechts wanneer je stevig moet renoveren is het goed om op deze manier te werken. In andere situaties zijn er andere oplossingen die beter en goedkoper zijn.

De andere mogelijkheden verkennen

Er zijn een aantal oplossingen die je kan toepassen zolang de renovatie nog niet aan de orde is. Enerzijds is er met een zogenaamd ersatz-onderdak te werken. Anderzijds is ook het plaatsen van harde isolatieplaten een optie.

onderdak

Kiezen voor een ersatz-onderdak

Ersatz is een synoniem voor vervanging. Door deze folie te gebruiken kan je direct aan de binnenzijde van je dak werken. Dit werkt dus anders dan een echt onderdak. Na het aanbrengen van het ersatz-onderdak is het mogelijk om gewoon isolatie aan te brengen en daarna een dampscherm te plaatsen.

Werken met harde isolatieplaten

Er is ook een alternatief in de vorm van hard isolatiemateriaal. Bij voorkeur kies je die in plaatvorm. Dan kom je al snel bij PUR terecht. Dit kan je ook in combinatie met een ersatz-onderdak gebruiken. Al is dit lang niet altijd nodig. Het is met deze materialen beter mogelijk om te beschermen tegen vocht dat binnen sijpelt. Daardoor is dus geen extra dampscherm nodig. Wel is het belangrijk om de naden te dichten met kit en tape.

onderdak laten plaatsen

Is alles waterdicht?

Het is belangrijk om te weten dat dit tijdelijke oplossingen zijn. De kans dat er toch wat water binnendringt bestaat altijd. Ook bij een ersatz-onderdak. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat het water dat binnendringt zo goed als mogelijk wordt afgevoerd. Dit kan best lastig zijn. Let er ook op dat het scherm op sommige punten niet doorlopend is omdat dit niet passend te maken is.

Gebruik je de zolder?

Waterinfiltratie is niet helemaal tegen te gaan wanneer er flinke regenval is. Daar moet je dus op inspelen. Dat doe je bijvoorbeeld door voor een volwaardig onderdak aan de buitenzijde te plaatsen. Wel kan je met de oplossingen zorgen dat de energiekosten teruggedrongen worden. Wel hangt het ervan af of je de zolder veel gebruikt of niet.

Hoe goed is het dak?

Het is ook van belang om de staat van het dak te bekijken. Is dit niet heel goed, dan is het slim om structuur en bedekking goed na te zien. In dat geval is het natuurlijk ook mogelijk om direct een onderdak te plaatsen.

Geen ersatz kiezen

Wanneer het dak wel goed is, maar er geen onderdak aanwezig is, kies dan niet voor ersatz. Dit is namelijk geen vervanger voor onderdakfolie. Let op waar en hoe je het water kan afvoeren. Het is goed om te bekijken hoe je het tot bij de dakgoot kan brengen. Bijvoorbeeld door de folie door te trekken tot de onderste rij dakpannen. Dit is echter wel een lastige klus de duur kan uitpakken. Het resultaat is bovendien altijd afwachten bij deze wijze.

Altijd een dampscherm gebruiken

Kies bij voorkeur wel voor een dampscherm. De kwaliteit ervan is simpelweg beter. Zo is bijvoorbeeld ook een goede luchtdichte afwerking aan de binnenzijde te verzorgen. Wanneer alles luchtdicht is, dan zijn een aantal zaken zoals poedersneeuw en motregen ook minder snel een probleem. Dit komt omdat het verschil tussen onderdruk en overdruk afneemt. Dit is misschien niet de methode de vaak wordt aangedragen. Toch blijk uit ervaring van de specialisten dat dit simpelweg de beste manier van werken is.

Hard en zacht combineren

Kiezen voor harde isolatieplaten is altijd een slimme zet. Plaats dan wel ook wolisolatie erbij. Zo kan je het dak volledig vullen en zorgen voor extra goede isolatie. Dit is de manier waarop je ook geen koudebruggen creƫert. Ook kan je zo zorgen dat condensatie voorkomen wordt. Met de wol vul je het dak. Door het zo dicht als mogelijk tegen de dakbedekking te plaatsen voorkom je dat er een luchtkoker ontstaat die het vocht door de bedekking blaast. Je voorkomt dat de isolatie nat wordt en zorgt dat je optimaal isoleert. Een dampscherm plaatsen kan dan ook in grote mate van pas komen als oplossing.