Een sarkingdak, wat is dat eigenlijk?

Je hoort misschien weleens spreken over een sarkingdak. Je hebt echter misschien geen idee wat het is. Het is goed om te weten dat dit iets met de methode van isoleren te maken heeft. In traditionele vormen wordt de isolatie tussen spanten of kepers geplaatst. Wie een sarkingdak heeft, heeft de isolatie niet tussen de kapers, maar erop, bovenop de draagconstructie.

Lees hier meer over de verschillende vormen van dakisolatie.

Hoe pak je dit aan?

Hoe gaat het aanleggen van een sarkingdak eigenlijk in zijn werk? Gelukkig is dit niet heel lastig. Het is namelijk gewoon door een aannemer te doen. Die legt de isolatieplaten bovenop de kopers. Daar komt dan een onderdak op. Daar komen dan weer tengellatten en panlatten bovenop. Dan is het voor elkaar.

sarkingdak

Wat zijn de voordelen?

Er zijn een aantal voordelen aan dit type dak te koppelen. Vooral wanneer het gaat om gebruik bij renovaties. In de eerste plaats hoeft de binnenzijde niet aangepakt te worden. Al het werk wordt aan de buitenzijde van het dak gedaan. Daarnaast is het een methode die efficiƫnt is toe te passen. De platen kunnen gemakkelijk gelegd worden. Daardoor is er nauwelijks kans op koudebruggen. Tot slot blijft het hout van het dak alleen maar beter beschermd wanneer het isolatiemateriaal erop ligt. Daardoor zal het ook beter op zijn plaats blijven liggen.

Wat zijn de nadelen?

Als het gaat over de nadelen van een sarkingdak, dan moet er toch iets langer nagedacht worden. Daar zijn er niet veel van. Het is hooguit duurder in aanschaf te noemen.