Na-isoleren: gevel, ramen en dak aanpakken

Het na-isoleren van een gevel kan je gemakkelijk aanpakken. Je plakt wat isolatieplaten tegen de buitenmuren en werkt het even af. Toch is dit wel een heel simpele weergave van de werkelijkheid. Hoe pak je bijvoorbeeld de ramen aan? Die passen er ineens niet meer bij. Denk ook aan je dorpels en je dakgoot. Hoe je al dit soort zaken aanpakt leer je hier. Zo kan je er dus op een goede manier aan werken. Lees meer over Dakisolatie? Laat je dak isoleren

De ramen aanpakken

afwerkingsraam

Na het isoleren liggen de ramen ineens dieper in de muur. Hoe kan je dit mooi afwerken zodat het er weer goed uitziet? Het is belangrijk om de overgangszone ook te isoleren en mooi af te werken. Op die manier is te voorkomen dat er een koudebrug ontstaat. Ook voorkom je op deze manier dat er water naar binnen kan sijpelen. Daarnaast is afwerking natuurlijk belangrijk om het er beter uit te laten zien. Er spelen wel een aantal factoren mee. Hoever springen de ramen in, in de nieuwe situatie? Welke afwerking heb je voor de gevel gekozen? Gaat het om pleister, dan is de inham hier ook mee te bewerken. Gaat het om leien of dakpannen, dan wordt dat al wat lastiger. Je kunt ook de gevel een stukje laten afkappen. Daarnaast is zijn zink of aluminium als omlijsting ook aantrekkelijk.

De dorpels aanpakken

dorpel

Nu de gevel meer geïsoleerd is, zijn de dorpels ineens te kort geworden. Wat is daaraan te doen? Het is eigenlijk heel simpel. Het plaatsen van een nieuwe dorpel is de manier waarop je dit aanpakt. Een nieuwe over een oude plaatsen werkt niet altijd goed. Daarmee is een koudebrug gecreëerd. Let er wel goed op dat dit de aanleg op de juiste manier gebeurt. Steunen de ramen bijvoorbeeld op de dorpels, dan is tijdelijke ondersteunen wel een must. Ook is het een optie om een nieuw aluminium profiel te plaatsen. Dit kan ook de goede optie blijken.

Werken aan het dak en de regenpijpen

overzertdak

De regenpijpen zitten, net als de dakgoot, vast aan de muur. Hoe werkt dit bij na-isoleren? En hoe sluit dit weer aan op het dak. Wanneer er een dakoversteek is, is er dus nog ruimte. Wanneer dit niet het geval is, zijn er twee opties. Enerzijds is het mogelijk om het afvoersysteem in de isolatie te laten vallen. Dit levert alleen problemen op bij schade. Bovendien kan het soms zo zijn dat daarmee een koudebrug wordt veroorzaakt. De andere optie is het kaderen van de isolatie in een grote renovatie. Zo kan je direct alles goed aanpakken. Anders is dat bij een plat dak. Dat is gemakkelijker af te werken na isolatie.

De beste optie

Voor elke situatie is een oplossing te bedenken. Soms zijn er zelfs meer mogelijkheden. Bedenk dat elke verbouwing anders is. Daarom is de kennis van de architect of aannemer zeer waardevol. Soms kan je bijvoorbeeld ook zorgen dat de extra centimeters beperkt blijven. Dat doe je door op zoek te gaan naar isolatie met lage lambda-waarde.