Het dak reinigen zonder op het dak te klimmen

Het is mogelijk om uw dak schoon te maken zonder op het dak te klimmen. Deze reiniging is niet zo doeltreffend als een conventionele reiniging. Wij raden u aan een professional in te schakelen om uw dak grondig te reinigen

Waarom uw dak reinigen zonder op het dak te klimmen?

Dakreiniging is een belangrijk onderdeel van het in goede staat houden van uw huis. Wij leggen uit waarom, wanneer u uw dak moet schoonmaken en waarom het een goed idee kan zijn om niet op uw dak te klimmen.

Waarom uw dak reinigen?

Uw dak heeft regelmatig onderhoud nodig om het waterdicht, geïsoleerd en mooi te houden. Net als de muren van uw huis, maakt het een integrerend deel uit van de structuur van het gebouw en speelt het een beschermende rol voor uw huis.

Het is immers een bolwerk tegen agressies van buitenaf: slecht weer, wind, regen, sneeuw, vervuiling, parasieten... Een dak in slechte staat. De aanwezigheid van mos op uw dak kan ook uw dakbedekking beschadigen en de weerstand tegen de zon en de hitte verminderen.

Het dak reinigen kan ook de esthetiek van het dak verbeteren: vervuiling kan bijvoorbeeld een zwarte laag vormen op uw dakpannen. Dit kan een negatieve invloed hebben op de esthetiek van uw huis.

dak reinigen zonder het dak te klimmen

Een dak in slechte staat kan de waarde van uw eigendom doen dalen en het moeilijk maken uw huis te verkopen. Het reinigen en verwijderen van mos van het dak moet serieus worden overwogen als u uw eigendom wilt verkopen.

Daarom raden wij u aan uw dak regelmatig te reinigen en mos te verwijderen.

Wanneer moet u uw dak reinigen?

Het dak moet een- of tweemaal per jaar worden gereinigd. Wij raden u aan uw dak in de lente te reinigen: dit is het ideale moment om uw dak te inspecteren en na te gaan welke schade het tijdens de winter heeft opgelopen.

Bovendien kunt u door uw dak in het voorjaar te reinigen uw dak voorbereiden op de belastingen van de zomer (hitte, UV-stralen).

Een tweede jaarlijks onderhoud kan in de herfst worden uitgevoerd. Dit is de beste tijd om mos, dode bladeren, korstmossen, algen en schimmels van het dak te verwijderen.

Waarom klim je niet op het dak?

Het dak is een gevaarlijke en gladde ondergrond, vooral als het bedekt is met mos en schimmel. Verzwakt door hitte en weer, kunnen de tegels ook broos worden, met het risico dat je er doorheen valt als je doorloopt.

Bovendien vereist het reinigen van het dak door erop te klimmen enige uitrusting: ladder, steiger, helm, beschermende handschoenen, plus het nodige reinigingsmateriaal.

Deze apparatuur kan duur zijn om te huren. Om niet te veel geld uit te geven en uw veiligheid niet in gevaar te brengen, hebt u twee mogelijkheden:

  • Doe een beroep op een dakreinigingsbedrijf
  • Uw dak reinigen zonder op het dak te klimmen

Wat zijn de oplossingen om uw dak schoon te maken zonder op het dak te klimmen?

De lange afstand dakspuit

U kunt een dakspuit met groot bereik gebruiken om uw dak schoon te maken zonder op het dak te hoeven klimmen. Deze verstuiver, geladen met een reinigend, anti-schimmel, ontschuimend of waterdicht makend product, zal mos, algen en schimmels effectief van uw dak verwijderen.

Vanaf de grond kunt u het product op het hele dak spuiten. Dit type sproeier zal het echter moeilijk hebben om diep ingeworteld mos en schimmels van uw dak te verwijderen.

schoon dak

Zonder op het dak te klimmen, kunt u de doeltreffendheid van het product niet controleren en het oppervlak niet ontdoen van al het ongedierte op uw dak. Bovendien zult u geen resten of bladeren kunnen opruimen die in uw dakgoot zijn gevallen. De sproeier wordt aanbevolen voor een lichte reiniging van een dak in redelijk goede staat.

Afhankelijk van het materiaal van uw dak is het niet raadzaam dakreinigingsproducten zoals bleekwater te gebruiken, omdat dit uw dakpannen en leien kan aantasten.

Een lans monteren op uw dakspuit

Het kan zijn dat uw sproeier niet krachtig genoeg is om het product het hele oppervlak van uw dak te laten bedekken. In dit geval kunt u een lans op uw dakspuit monteren.

Dit verhoogt de kracht van de spray, zodat u zelfs gebieden in het midden van uw dak of die moeilijk toegankelijk zijn, kunt bereiken.

Uw krachtigere spray zal het mos beter kunnen losmaken en uw dak grondiger reinigen.

Dakspuit Lance
Dit type apparaat is vrij duur in aankoop en niet altijd gemakkelijk te hanteren, dus raden wij u aan de prijzen en diensten van dakreinigingsbedrijven in uw omgeving te controleren.

Uw dak reinigen: mos verwijderen

In de loop van de tijd groeit er ongedierte en mos op uw dak: blootgesteld aan het weer is het dak een ideale voedingsbodem voor vegetatie, en hoe minder onderhoud het dak krijgt, hoe dieper de vegetatie en schimmels zich in de structuur nestelen. Beetje bij beetje beschadigen de planten uw dakbedekking onherstelbaar.

Uw dak wordt poreus en laat water in uw huis sijpelen: het dak is niet langer waterdicht en de structuur van uw huis wordt aangetast.

Als u dit laat gebeuren, zult u geen andere keuze hebben dan uw dak te laten repareren. Dit is zowel tijdrovend als kostbaar.

dakmos verwijderen

Het is daarom belangrijk om mos regelmatig van uw dak te verwijderen om grootschalig werk en hoge kosten te vermijden.

Gebruik hiervoor een hogedrukreiniger en geschikte producten, of vertrouw het onderhoud van uw dak toe aan een bekwame vakman.

Uw dak reinigen: schakel een professional in

Zoals u ziet, is het verwijderen van mos en begroeiing van uw dak essentieel voor de duurzaamheid van uw dak. Als u niet op uw dak wilt klimmen, raden wij u aan ten minste eenmaal per jaar een gespecialiseerd dakonderhoudsbedrijf in te schakelen.

De ingehuurde professionals zullen in staat zijn behandelingen toe te passen:

  • Dakmosverwijderaar: verwijdert mos, korstmossen en algen
  • Reinigers: verwijdert zwarte sporen van vervuiling en vuil van het dak
  • Beschermers: sommige producten beschermen het dak tegen agressieve invloeden van buitenaf en zorgen voor een langdurige bescherming van het oppervlak. Ze brengen ook de oorspronkelijke kleur van de tegels naar voren, wat de esthetiek van het gebouw ten goede komt
dak ontmossing

Het inschakelen van een vakman zorgt ervoor dat het mos op uw dak volledig wordt verwijderd, waardoor uw dakbedekking behouden blijft. Bovendien hoeft u niet op het dak te klimmen: uw dak wordt in alle veiligheid gereinigd door een specialist die over alle nodige materiaal voor deze operatie beschikt.

De gebruikte behandelingen, die ook professioneel zijn, zullen doeltreffender zijn als ze rechtstreeks op het dak worden aangebracht. De prijs van een dakreiniging ligt tussen 10 en 25 € per m².