Dak reinigen met bleekwater: alles wat u moet weten

Een dak schoonmaken met bleekwater is een slecht idee. Bleekwater is schurend en beschadigt de meeste dakbedekkingsmaterialen. Het is beter om geschikte schoonmaakmiddelen te gebruiken

Veel particulieren stellen de vraag: kun je je dak reinigen met bleekwater? Dit huishoudproduct staat immers bekend om zijn schurende en ontsmettende eigenschappen. Er zijn geen vlekken in huis die niet met bleekmiddel kunnen worden verwijderd. Maar hoe zit het met het dak?

dakpannen schoonmaken bleekmiddel

Waarom uw dak reinigen?

Laten we beginnen met dakreiniging. Het dak moet regelmatig worden schoongemaakt om de dakbedekkingsmaterialen en de structuur van het huis te behouden. Het dak is namelijk bijzonder gevoelig voor invloeden van buitenaf en vormt een ideale broedplaats voor veel ongedierte.

In de loop van de seizoenen vestigen mos, korstmos, algen en zwammen zich er vrolijk. Vervuiling maakt uw dak ook vuil: het laat zwarte vlekken achter die niet erg aantrekkelijk zijn.

Het reinigen van uw dak is dus van essentieel belang; meestal gebeurt dit twee keer per jaar: een keer in het voorjaar en een keer in het najaar.

Uw dak schoonmaken met bleekwater/javel
Het is mogelijk om een dak schoon te maken met bleekwater. Er zijn echter vele redenen waarom het gebruik van bleekwater om een dak schoon te maken niet aan te bevelen is.

Hoe maak ik mijn dak schoon?

Ongeacht het behandelingsproduct dat u kiest, zijn er een paar stappen die u moet volgen om uw dak goed schoon te maken (tenzij u uw dak wilt schoonmaken zonder op het dak te klimmen):

 • Kies een ladder die minstens een meter hoger is dan uw dakgoot en klim op het dak. Draag anti-slip schoenen en zorg ervoor dat u uw ladder vastzet voordat u erop klimt
 • Verwijder alle planten en vuil die de goot blokkeren. Neem een snoeischaar om alle klimplanten weg te snoeien
 • Breng een antimos product aan op het dak. U kunt een verstuiver gebruiken of het product met een kwast verdelen. Laat het gedurende de op de verpakking aangegeven tijd inwerken
 • Schrob het dak met een harde borstel en water. Gooi het afval in een container en zorg ervoor dat het de dakgoot niet verstopt. U kunt ook een hogedrukreiniger gebruiken, afhankelijk van het soort dak. De krachtige straal kan bepaalde dakbedekkingsmaterialen, zoals dakpannen en leien, beschadigen.
 • Breng ten slotte een waterafstotende dakbehandeling aan en spoel uw dak af met een lagedrukreiniger.
dakbleek extract

Waarom moet u bleekmiddel vermijden bij het reinigen van uw dak?

Nu weet u waarom en hoe u uw dak moet schoonmaken. Wilt u mos van uw dak verwijderen met bleekwater? Wij raden het sterk af. Hoewel deze methode al vele jaren door particulieren wordt toegepast om mos op het dak te vernietigen, moet deze oplossing worden vermeden.

Hoewel het effectief is, heeft het reinigen van het dak met bleekwater veel nadelen. Door bleekwater te gebruiken brengt u uw dak in gevaar.

dak schoonmaken bleekmiddel

Uw dak reinigen met bleekwater is een radicale oplossing: anti-schuim, bleekwater is een krachtig afbijtmiddel, maar om vele redenen gevaarlijk voor uw dak, ongeacht de dosering van bleekwater voor uw dakreiniging:

 • Bleekmiddel verhoogt de poreusheid van dakpannen of leien. Dat komt omdat bleekmiddel niet alleen mos verwijdert, maar ook de beschermende coating op beide materialen. Bleekwater gebruiken op een tegel van klei is dus een heel slecht idee
 • Bleekmiddel tast alle metalen onderdelen van het dak aan, vooral de dakgoten: bleekmiddel is een oxiderend product
 • Wanneer bleekwater van uw dak in uw tuin loopt, tijdens het spoelen, beschadigt het uw gazon en bloembedden
 • Bleekmiddel is doeltreffend, maar het is slechts een dekmantel: het herstelt, zonder de oorzaken van het probleem aan te pakken. Als u het gebruikt, kunt u er zeker van zijn dat uw onbeschermde dak spoedig weer zal worden overspoeld door schimmels, algen, korstmossen en mos.

Wat zijn de alternatieven voor bleekwater om uw dak schoon te maken?

Zoals u ziet, is het gebruik van bleekwater voor uw dak nooit een goed idee. Om uw dak niet in gevaar te brengen, moet u geschikte dakbedekkingsproducten gebruiken. Het dak van uw huis moet altijd met zorg worden behandeld: het is een fundamenteel onderdeel van uw gebouw.

De slijtage ervan kan ernstige gevolgen hebben voor de hele structuur van uw huis: doorsijpelend water, gedeeltelijke of volledige instorting van het dak, schade aan de dakstructuur, schimmel en ongedierte op zolder, enz.

schoonmaken bleekmiddel dakgoot

Om uw dak goed te reinigen, raden wij het gebruik van geschikte producten aan:

 • Schuimwerende producten zonder spoeling: deze langzaam werkende producten moeten in de lente of de zomer, bij warm en droog weer, worden aangebracht. Anders zijn ze niet doeltreffend: het kan tot twee maanden duren voor ze werken
 • Snelwerkende antimosproducten met spoeling: Deze snelwerkende behandeling verwijdert mos in een oogwenk. Het is ook doeltreffend bij het verwijderen van sporen van vervuiling, algen en korstmossen. Het moet na het aanbrengen worden afgespoeld.
 • Geconcentreerde schuimwerende producten en producten op basis van oplosmiddelen: Deze producten zijn in ruime mate beschikbaar wanneer zij met water worden verdund. Ze moeten met een spuit op het dak worden aangebracht. Daarna zit er niets anders op dan te wachten op de volgende regenbui: die zal geleidelijk het mos en de parasieten wegvegen
 • Waterafstotende behandeling: dit is een preventieve behandeling om uw dak te beschermen. Door een waterafstotende dakbehandeling toe te passen, kunt u vocht bestrijden, maar ook het verschijnen van mos vertragen. Sommige waterafstotende middelen kunnen het verschijnen van mos 1 tot 10 jaar vertragen. Deze producten zijn geschikt voor alle soorten daken en kunnen zowel met een spuitbus als met een kwast worden aangebracht. Sommige antimosproducten zijn verkrijgbaar met een geïntegreerde waterafstotende oplossing
 • Beschermende coating: met een beschermende coating kunt u uw dak waterdicht maken en verbeteren. Uw dakpannen zijn beter beschermd tegen weersinvloeden en zien er weer als nieuw uit, waardoor uw huis er weer esthetisch uitziet.

Weet u niet welk product u moet kiezen? Wij raden u aan contact op te nemen met een bedrijf dat gespecialiseerd is in dakreiniging. Deze ervaren vakmensen zullen u kunnen begeleiden naar de best mogelijke oplossing, afhankelijk van de materialen die gebruikt worden om uw dak te bedekken.

Een vakman inschakelen om uw dak te reinigen

Het inschakelen van een vakman voor de reiniging van uw dak garandeert een grondige klus en een duurzaam resultaat. Nadat het dak van vuil is ontdaan, kan de vakman een beschermende behandeling op uw dak aanbrengen.

Deze behandeling voorkomt de vorming van mos, herstelt de oorspronkelijke kleur en het uiterlijk van uw dakbedekking en beschermt het gehele dak tegen agressie van buitenaf. De gemiddelde prijs van een professionele dakreiniging ligt tussen 10 en 25 € per m², afhankelijk van de staat van het dak.

Lees ook: