Dak zelf isoleren? Vermijd deze problemen!

Het isoleren van daken is essentieel. Het is bovendien een klus die je zelf kan aanpakken. Zo moeilijk hoeft het immers niet te zijn. Daarom zie je dit ook vaak gebeuren. Toch kan er van alles aan misgaan. Daarom is het slim om alvast te bekijken op welke dingen je moet letten. Zo maak je niet de fouten die anderen wel gemaakt hebben. Dit komt je isolatie ten goede.

Zorg voor voldoende vulling

Wanneer je isolatie gaat aanbrengen, kan dat met allerlei soorten materialen. Zo is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om met harde platen te werken. Probleem is echter wel dat je dan te dun isoleert. Het is daardoor mogelijk dat de koude lucht alsnog binnen kan dringen. Dat kan door bijvoorbeeld condensatie die door de platen dringt of via de naden. Daarom is het belangrijk om ook een glaswoldeken te gebruiken achter de platen. Meer informatie over dakisolatie.

onderdak dakisolatie

Het is vaak zo dat er ook simpelweg niet over het hele vlak geïsoleerd wordt. Er blijft dan een paar centimeter ruimte over. Dit is natuurlijk wel wat er volgens de norm toegestaan wordt, maar in de praktijk merk je al snel dat het onvoldoende verschil maakt. In dat opzicht is het dus veel beter om isolatie over de hele lengte en breedte te doen. Dik en groot genoeg werkt altijd.

Prop het niet vol

Een andere fout die je vaak ziet is het echte proppen van het isolatiemateriaal. Er is dan een ruimte van zes centimeter, maar er wordt een materiaal van 10 centimeter in gestopt. Dit lijkt lekker dik, maar in werkelijkheid is het zo dat het materiaal zijn rendement dan verliest. Dit kan zelfs tot schade leiden. Dit komt omdat het materiaal probeert uit te zetten en ruimte gaat zoeken. Dit kan zelfs dakpannen kosten.

veilig dak isoleren

De verkeerde materialen gebruiken

Het is ook vaak zo dat er verkeerde materialen worden gebruikt. Zo is bijvoorbeeld het onderscheid tussen een onderdak en een dampscherm niet altijd goed duidelijk. Daardoor wordt het dampscherm als een soort plastic gezien. Terwijl het juist zorgt voor een bescherming tegen vocht van binnenuit. Het hoort dus ook aan de binnenzijde te zitten. Het onderdak is juist de beschermlaag tegen invloeden van buitenaf. Dit moet dus juist aan de buitenzijde zitten. Het dak moet op die manier optimaal beschermd en geïsoleerd zijn. Let er goed op dat dit juist wordt gedaan.

Luchtdicht maken

Ook luchtdichtheid is essentieel voor de duurzaamheid. Ook tapen en afkitten zijn daarom dus een belangrijke zaak. Zoek uit welke kit hier het best geschikt voor is. Dit kan per naad en voeg wel enigszins verschillen. Kijk daarbij ook naar de randen tussen de isolatie en de muur en niet alleen tussen isolatieplaten op zich.