Waarom alle daken geïsoleerd moeten worden

Vanaf 2020 moeten alle daken van zowel koop- als huurwoningen geïsoleerd zijn. Ook de woningen die al voor 1 januari 2006 werden aangesloten. Al in 2015 werd een norm aangenomen die vanaf 2020 strafpunten gaat opleveren wanneer je hier niet aan voldoet. Dit is belangrijk om nader te bekijken.

Een belangrijke reden waarom het dak op orde moet zijn, is het effect op het energieverbruik. Bijna 33 procent van alle warmte in huizen ontsnapt via de daken. Om te zorgen dat het energieverbruik omlaag kan, is het belangrijk om dit terug te dringen. Dat doe je door te isoleren. Daarom gelden de nieuwe normen voor bijvoorbeeld studio’s, appartementen en eengezinswoningen. Let op, kamers en daken kleiner dan 2 vierkante meter vallen buiten de norm. Het is goed om dit verschil dan ook goed te kennen.

dakisolatie plat dak isoleren

De normen voor de isolatie

Het gaat niet alleen om woningen die in het geheel niet geïsoleerd zijn. Het gaat ook om onvoldoende isolatie. Daarom is als minimumnorm een R-waarde van minimaal 0,75 m²K/W aangenomen. Dat betekent dus dat de isolatie over het algemeen 3 tot 4 centimeter dik moet zijn. Dit hangt af van het type materiaal dat je gebruikt. In de nieuwbouw wordt tegenwoordig vaak al tussen 11 en 15 centimeter gebruikt. Ook dit hangt af van het soort materiaal. Je kan er daardoor dus wel veel op besparen door slim aan de slag te gaan.

Goed om te weten is dat er niet direct met veel strafpunten gestrooid gaat worden als de nieuwe wet ingaat. Wel is het goed om te weten welke gevolgen er aan het krijgen van een aantal strafpunten kunnen hangen. Dit kan veel implicaties hebben. Klik hier voor meer informatie over dakisolatie

Aan de slag met isoleren

Al sinds 2015 kan de wooninspecteur komen controleren en strafpunten toekennen. Dit is het geval wanneer de woning niet voldoet aan de norm zoals die gesteld is. Dat is in de afgelopen jaren beperkt gebleven tot een aantal strafpunten. Zo was er altijd de mogelijkheid om het dak beter te isoleren. Dat gaat echter nu veranderen. Wanneer de inspecteur nu komt kijken, is er direct sprake van 15 strafpunten. De woning kan dan ongeschikt verklaard worden. Het is dan dus verplicht om aan de isolatie te werken om hier weer van af te komen.

dakisolatie

Wat is het risico?

Wanneer je zelf de woning bewoont is de kans dat je 15 punten krijgt maar klein. Wanneer je echter een verhuurder bent, dan is de kans dat je wel een flinke hoeveelheid strafpunten aan je broek krijgt wel flink groter. Dit komt omdat de huurder de mogelijkheid heeft om de inspecteur ter controle langs te laten komen. Dit kan dus een ongeschikte woning tot gevolg hebben.

Bovendien is er nog een probleem. Wanneer je het dak van een appartementencomplex niet goed hebt laten isoleren, dan kan dit gevolgen hebben voor alle appartementen in het complex. Ook voor de woningen die niet onder het dak zitten. Dit betekent dus dat de mede-eigenaars tijdig actie moeten ondernemen. Wanneer het niet lukt om tot overeenstemming te komen. Dan moet de rechter er een oordeel over vellen. Dit geldt vanaf alles minder dan een twee derde meerderheid. Let erop dat de minimumnorm van de R-waarde wel minimaal 0,75 m²K/W moet zijn. Een mate van isolatie die overeenkomt met minimaal 3 tot 4 centimeter aan materiaal is dus wel van groot belang.

Wat kost het je?

Het is belangrijk om te weten wat de kosten van het isoleren zijn. Om het gemakkelijk te maken gaan we uit van een dak van 100 vierkante meter. In dat geval ben je 2.200 tot 2.800 euro kwijt. Daar komt dan ook nog BTW bij. Dit hangt af van de materiaalkeuze die je maakt. Het is goed om te weten dat dit wel nog altijd de gemakkelijkste manier is om te de energie te besparen. Daardoor verdien je die terug op je energiefactuur. Ook is het zo dat er een aantal goede subsidies te krijgen zijn als je actie onderneemt. Wat ook goed is om te weten is dat er per streek een aantal zaken kunne verschillen. Daardoor is er dus meer of minder te krijgen. Weeg dit wel altijd mee wanneer je de prijs ervoor gaat berekenen.