Dakafdichting met bitumen - in platen, vloeibare of dikke laag

Bitumen is een bewezen materiaal voor het afdichten van daken en dakvlakken. Het wordt in verschillende vormen verwerkt. In dit artikel leert u welke mogelijkheden er hier zijn en waarvoor ze meestal worden gebruikt.

dakafdichting bitumen
Bitumen is het meest geschikt voor het afdichten van een dak

Vaak gebruikt als bitumenfolie

Waarschijnlijk de bekendste dakafdichting is de bitumineuze folie. Het bestaat uit een dragermateriaal, vaak glasvezelvlies, dat is gecoat met een bitumencompound en zorgt zo voor een waterdichtheid van het dak.

  • Lees ook - Het leggen van bitumineuze platen
  • Lees ook - Bescherming van de dakafdichting voor groendaken
  • Lees ook - Dakafdichting met WU-beton
  • Lees ook - Roofing: alles wat je erover moet weten

Ook eenvoudige bitumineuze vellen, (16,48€) die genageld zijn, en vaak "dakbedekkingsvilt" of foutief "teerpapier" genoemd worden, zijn in de winkel verkrijgbaar. Vaak worden dakbedekkingsmembranen en gelaste membranen in verschillende lagen in combinatie gebruikt.

De ontwerpen zijn hier zeer verschillend - geschuurde of verschillend gecoate oppervlakken, versterkte basismaterialen en bepaalde extra lagen maken dat lasmembranen nu commercieel verkrijgbaar zijn in een groot aantal verschillende uitvoeringen. Niet alles is echter even geschikt voor alle doeleinden.

Naast de membranen die door verhitting met de gasbrander zijn verbonden, zijn er ook steeds meer koude zelfklevende membranen die voorzien zijn van een speciale zelfklevende laag en zo de gasbrander overbodig maken.

Ook als dakpannen

Bitumen dakpannen zijn over het algemeen gemaakt van hetzelfde materiaal als dakbedekkingsvilt (16,48€) en zijn eenvoudig te installeren. In de regel worden ze aan elkaar genageld.

Het belangrijkste toepassingsgebied voor bitumengordels zijn tegenwoordig de steile daken van kleine tuinhuisjes of bijgebouwen.

Bitumenlagen en vloeibaar bitumen

Voor alle andere soorten waterdichting kunnen ook bitumendikke coatings (de zogenaamde "zwarte tank" voor het bouwen van waterdichting) van elastomeerbitumenemulsie of gewoon vloeibare bitumenverf of -vullers worden gebruikt.

Het scala aan toepassingen is hier divers.

Bij gebruik van bitumencoatings en -verbindingen

  • bij het afdichten van bitumendaken als "bitumenvuller".
  • als bitumenlaag
  • als dikke laag ook in de vorm van een enkele flexibele afdichting

TIPS&TRICKS

Vraag voor de aankoop van bitumineuze platen altijd eerst uitgebreid en deskundig advies over welke plaat (identificatienummer) het meest geschikt is voor uw doeleinden. De keuze is hier onbeheersbaar.