Dakafdichting met een dakbedekking

Wil je de levensduur van je dak verlengen? Tuurlijk, wie niet. Maar in het dagelijks leven wordt uw dakoppervlak blootgesteld aan zon en regen, wind en weer, stormen en ijs en is het moeilijk om de elementen dag in dag uit te weerstaan zonder een beetje te slijten. Terwijl een typisch dak soms wel 20 jaar zonder volledige vervanging kan gaan, kunnen stormen en zon zeker schade veroorzaken, en u weet waar die schade toe leidt: lekken. Lees meer over de dakwerker gezocht.

Wat betekent het afdichten van een dak?

Dakafdichtingsmiddelen worden aan uw dak toegevoegd om de levensduur te verlengen. Het afdichten van een dak zorgt voor een extra beschermlaag die kan helpen de schade van extreme klimaten en andere buitenelementen te verlengen. Afdichtingsmiddelen zijn vooral nuttig voor daken die water en vuil opvangen, zoals platte daken. Het kan ook worden gebruikt op andere schuine daken naarmate deze ouder worden, om te beschermen tegen langdurige schade.

Eenmaal aangebracht, neemt de afdichtingskit het grootste deel van de zon, regen en ijs weg en niet de dakspanen. Daarnaast kunnen dakkitten uw dak wat brandwerender maken en de groei van schimmels en algen voorkomen.

afdichten van een dak

Kitten en coatings moeten worden aangebracht door professionele dakaannemers die ervaring hebben met het aanbrengen ervan. Zo kan een beginnende dakdekker pinhole-openingen in de coating achterlaten die, geloof het of niet, vaak genoeg zijn om lekkages en andere problemen te veroorzaken.

In één woord, het inhuren van een kwaliteitsdakinstallateur is dus van vitaal belang.

Hoeveel kost het om een dak af te dichten?

De kosten voor het afdichten van een dak zijn afhankelijk van de grootte van uw dak en het type dakafdichting of coating dat u gebruikt. Gemiddeld zullen huiseigenaren ongeveer €875 betalen om een dak af te dichten. Als je een dak af te dichten met de meest populaire siliconenkit kon je verwachten om € 1,00 tot € 1,65 per vierkante voet te betalen voor de coating materialen en 0,50 cent per dak vierkante voet voor arbeid en installatie. Zie andere kosten voor afdichtingsmiddelen hieronder:

Dakafdichtingsmiddel Type Materiaal Kosten per Sq. ft Arbeidskosten per Sq. ft
Acrylcoating €0.20 to €0.80 €0.55 to €1.00
Bitumenafdichting €0.80 to €1.50 €0.55 to €1.00
Polyurea afdchtingsmiddel €0.50 to €2.25 €1.60 to €3.15
Rubber EPDM-coating €1.25 to €2.50 €0.30 to €1.00
Siliconenkit €1.00 to €1.65 €0.50 to €1.00

Afdichting van een plat dak

Als u een plat dak op uw huis heeft, weet u waarschijnlijk al een beetje over waterdichtheid. Het toevoegen van afdichtingsmiddelen op een plat dak is absoluut noodzakelijk. Platte daken zijn ontworpen als grote zwembaden met afvoersystemen die het water van het oppervlak en naar beneden op de grond afvoeren. Daarom moeten ze volledig worden afgedicht - zelfs de kleinste scheur kan water in uw onderlaag laten stromen en uiteindelijk een lek in uw huis veroorzaken.

De juiste soort afdichtingsmiddel hangt af van waar uw dak van gemaakt is. Een metalen dakbedekking is bijvoorbeeld niet geschikt voor beton, en omgekeerd. Hoewel dakcoatings noodzakelijk zijn voor platte daken, zijn ze veel minder populair voor hellende daken. De afgelopen 25 jaar is er echter een enorme ontwikkeling geweest in de soorten en de beoogde doeleinden van coatings, waardoor de dakbedekkingsindustrie steeds meer hellende daken afgedicht begint te zien worden.

Afdichting van een plat dak

Voordelen van dakafdichtingsmiddelen

Dakafdichtingsmiddelen dienen niet slechts één doel: er zijn een handvol voordelen die u kunt krijgen, afhankelijk van het type afdichting waar u voor gaat. Hier is een overzicht van die.

  • Waterdicht en beschermingsmiddelen. We hebben al veel gesproken over hoe dakafdichtingsmiddelen dienen als waterdichte coating over een aantal verschillende dakoppervlakken. Elastomeer (d.w.z. rubber) en siliconen dakafdichtingsmiddelen vormen een beschermende afdichting over uw dak en de beste soorten zijn ook ademend, zodat vocht van huishoudelijke activiteiten - zoals koken en douchen - door uw dak kan ontsnappen. Veel fabrikanten beweren dat het gebruik van hun producten de levensduur van uw dak met enkele jaren of meer kan verlengen.
  • UV-bescherming. De hele dag in de zon zitten kan zwaar zijn voor uw dak - vooral als u asfaltschindels heeft. Ultraviolette stralen veroorzaken moleculaire veranderingen in de dakspanen en dat leidt uiteindelijk tot krullen en degradatie. Sommige dakbedekkingsmaterialen bevatten reflecterende materialen om dit probleem te beperken, maar een andere manier om dit te doen is met een goede dakafdichting. Reflecterende elastomeer dakcoatings kunnen volgens sommige dakdekkers UV-schade voorkomen.
  • Verhoogde brandwerendheid. In sommige gevallen kunnen dakkitten ook als brandvertrager voor uw dak fungeren. Natuurlijk, als u zich echt zorgen maakt over de brandwerendheid van uw dak, is het installeren van een metalen dak waarschijnlijk de beste manier om te gaan.
  • Voorkom schimmelvorming. Rubber dakcoatings hebben een vrij lage doorlaatbaarheid, wat betekent dat ze niet vochtig blijven of schadelijke micro-organismen zoals schimmel en algen laten bloeien. Dat is een zegen als je in een vochtig gebied woont waar schimmelgevaar groot is.
  • Verminder de warmte op uw dak en verminder de koelkosten. Hier wordt het weer controversieel. Er zijn een aantal bouwprofessionals en deskundigen (waaronder, op een gegeven moment, het ministerie van Energie), die geloven dat gekleurde dakbedekkingen een milieuwinst zijn. Helaas, hoewel, is er enig bewijs dat dit soort "koele daken", zoals ze bekend zijn, in feite de hitte-eiland index te verhogen wanneer beoordeeld en masse. Het is dus onduidelijk hoe nuttig koele dakverf eigenlijk is. Plus, er zijn een aantal oplichters die dakcoatings hebben verkocht die bedoeld zijn om het energieverbruik te verminderen en die echt helemaal niets doen, dus het is misschien het beste om dit soort afdichtingsmiddelen helemaal te vermijden.

Het belangrijkste is om een vakman te kiezen die zijn of haar weg weet in dakafdichtingsmiddelen. Zij kunnen een kwaliteitsproduct kiezen dat ze al eerder hebben gebruikt. Voor een professionele dakafdichting verwacht u gemiddeld €1000, maar voor een paar jaar extra aan uw dak te besteden, dat is een kleine prijs om te betalen!