Dakafdichting met vloeibare kunststof - vrij eenvoudig, maar vaak duur
In tegenstelling tot bitumineuze platen is dakafdichting met vloeibare kunststoffen relatief eenvoudig zelf aan te brengen - maar het nadeel is vaak de hoge prijs. U kunt hier lezen welke soorten waterdichting beschikbaar zijn, welke fabrikanten ze aanbieden en wat ze kunnen kosten.
Vooral populair voor platte daken
Theoretisch kunnen vloeibare kunststoffen worden gebruikt als afdichting, niet alleen bij renovatie maar ook bij nieuwbouw. Vaak worden ze ook gebruikt voor het afdichten van balkons of dergelijke.
- Lees ook - Leggen van lasmembranen
- Lees ook - Bescherming van de dakafdichting voor groendaken
- Lees ook - Dakafdichting met kunststof - verschillende mogelijkheden
Het proces is relatief eenvoudig - de meeste vloeibare kunststoffen kunnen worden gerold, geverfd of gespoten. Voor het spuiten moet echter meestal een zogenaamd airless systeem worden gebruikt.
De soms zeer hoge prijzen kunnen bij dit systeem echter zeer nadelig zijn: in veel gevallen moet een niet-geweven inzetstuk worden gebruikt, waardoor het vierkante meter verbruik van de vrij dure containers enorm toeneemt. Prijzen tot 100 EUR per vierkante meter kunnen wel eens voorkomen.
In de regel kan echter worden verwacht dat een vloeibare afdichting ongeveer 20 - 30 EUR per vierkante meter zal kosten. Een bijkomend voordeel kunnen de producten zijn die naast hun afdichtende werking ook fungeren als warmte-isolatie op het platte dak, in welk geval de prijs iets lager uitvalt.
Soorten vloeibare kunststof afdichting voor het dak
- Producten op basis van polyurethaan
- Epoxyhars producten
- Enkel- of meercomponentenproducten, waarbij de laatste vaak sneller uitharden en aan het eind steviger worden.
Bezuinigen
Vanwege de enorme prijsverschillen tussen de afzonderlijke producten, met name wat betreft de prijzen van de vierkante meters, moet u zeker een vergelijking maken. In veel gevallen zijn andere alternatieven, zoals plastic folie of EPDM-folie, echter vaak vanaf het begin goedkoper.
TIPS&TRICKS
Let ook altijd op de verwerkingsvoorschriften - in veel gevallen zijn dure primers nodig naast het product, en uiteindelijk misschien zelfs een extra coating als UV-bescherming.