Dakfdichtingsfolie - kunststof in plaats van bitumen

Daken kunnen ook met kunststof worden waterdicht gemaakt - in veel gevallen kan dit een goed alternatief zijn voor bitumen, ook vanwege de grotere duurzaamheid en weerstand. Hier kunt u lezen over de soorten kunststofplaten die gebruikt worden voor de dakafdichting, evenals over de leveringsbronnen en de prijzen.

dakfdichtingsfolie
Afdichtingsfolie voor daken zijn eenvoudig te leggen

In tegenstelling tot bitumenmembranen is kunststof praktisch "onderhoudsvrij".

Bitumenfolie (16,48€ ) zal na verloop van tijd barsten, is weerbestendig en niet volledig UV-bestendig. Na verloop van tijd moeten ze daarom steeds weer worden gerepareerd en vernieuwd.

  • Lees ook - Leggen van lasmembranen
  • Lees ook - Bescherming van de dakafdichting voor groendaken
  • Lees ook - Dakafdichting met WU-beton

Bij kunststoffen is deze noodzaak niet meer van toepassing - veel kunststoffen hebben een duurzaamheidsniveau dat ver boven dat van bitumen ligt. In het geval van EPDM-films gaan kunststofdeskundigen zelfs uit van een halve eeuw of zelfs meer.

Vooral op het gebied van platte daken is de afdichting een belangrijk punt, omdat problemen met de dichtheid vaak zeer snel ernstige gevolgen kunnen hebben voor het hele gebouw.

Voordelen van kunststoffen ten opzichte van bitumen

  • vaak gemakkelijker te installeren, zelfs door leken
  • enkele laag in plaats van meerdere lagen
  • volledig weerbestendig, nauwelijks problemen met UV-straling
  • Duurzaamheid tot 50 jaar
  • beter bestand tegen schade

Wat de prijs betreft, zijn plastic folies vrij concurrerend - met prijzen die gewoonlijk tussen de 10 en 20 EUR per vierkante meter liggen, zijn ze in dit opzicht ook een alternatief voor bitumenbekledingen.

Hoe kan ik goedkoper worden?

Prijsvergelijkingen zijn in dit geval zeker de moeite waard, maar u moet ook verschillende soorten folie en andere mogelijkheden van dakafdichting met elkaar vergelijken als u de goedkoopst mogelijke afdekking wilt hebben.

TIPS&TRICKS

Veel dakwerkers hebben een nogal subjectieve afkeer van dakbedekkingsmembranen - maar dit is niet zozeer te wijten aan de producten, maar vaak gewoon aan een gebrek aan ervaring ermee.